=

Magnetic Laundry System er vaskemagneter du plasserer inne i vaskemaskinen. Heller ikke de funker noe særlig.

Iril Carita Kolle

— Urettferdig test av Miljøvask

Importøren mener det er urettferdig å vurdere Miljøvask i det de kaller en "sterk flekkfjerningstest".

Med et økt miljøfokus, har nye og spennende produkter og metoder for tøyvask funnet veien til forbrukerne. Felles for de nye metodene er at de skal skåne miljøet, og både nøtteskall og magneter finnes blant vaskemidlene.

Det er nå utført en test av de nye vaskemetodene, gjennomført av Forbrukerrapporten sammen med Statens institutt for forbruksforskning.

Men før tøyet havner samvittighetsrent på snora bør du vite resultatet av testen:

Tøyet blir ikke rent med de alternative metodene.

Bare ball med ball

Produktene som ble testet var Vaskenøtter, ECOball, Miljøvask og ENJO vaskemagnet (se faktaramme).

I testen ble tekstiler som hadde flekker av sot, blod, kakao og vin kjørt i vaskemaskinen med alle de fire alternative vaskemetodene. Vaskeresultatet ble så sammenliknet med vask med bare rent vann.

Resultatet ble også sammenliknet med vask med et tilfeldig utvalgt svanemerket tøyvaskemiddel (OMO Color). Aller renest ble tøyet med det svanemerkede tøyvaskemiddelet.

Men også rent vann vasket renere enn både nøtter, ball, magneter og kuler.

FAKTA: Nøtter og magneter for tøyvask

Du kan lese mer om de alternative metodene her:

Vaskenøtter

Vaskenøtter (Sapindus mukorossi, på norsk "såpebær") kommer fra trær i bl.a. India og Nepal. Nøtteskallet inneholder stoffet saponin, som virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann. Mer her

ECOBall

Plastballer som kan brukes i inntil 750 vaskeomganger. Mer her

Miljøvask

Pose med små mineralkuler, kan brukes inntil 50 ganger. Fås i mange dagligvareforretninger. Mer her

Vaskemagneter (Enjo)

To magneter som plasseres på innsiden av vaskemaskinens trommel. Mer her hos Enjo eller les "originalsiden" - LifeMiracle vaskemagnetene.

Kilder:

Produsentenes hjemmesider

FBI: Dårlig alternativ tøyvask

Vann vasket renere

Etter vask på 40 grader målte ekspertene hvor mye av det fargede smusset som var fjernet, samt hvor mye fett som var vasket bort og hvor mye tekstilene var bleket. Framgangsmåten er internasjonal standard for vitenskapelig test av vaskemidler. Ingen av produktene inneholder blekemidler, og bleket heller ikke tøyet i testen.

Dårligst ut kom Miljøvask, med dårligere effekt enn både rent vann, vaskenøttene og magnetene i følge rapporten.

- Urettferdig test

Importøren av Miljøvask, Andersens Agenturer AS, mener det er urettferdig å vurdere Miljøvask på det de kaller en "sterk flekkfjerningstest" (se egen sak). Importøren fikk utført en test av Miljøvask hos SIFO i 2006.

Det nyeste testresultatet samsvarer ikke med det resultatet SIFO kom til i sin testrapport nr 119-2006, som er å finne på Miljøvask sin webside. SIFO kom da til følgende konklusjon: "Miljøballen har en positiv vaskeeffekt som er signifikant bedre enn vask uten vaskemiddel."

Les SIFOs 2008-rapport her

Les SIFOs 2006-rapport om Miljøvask her

SIFO: Renere med vann enn miljøvask

Miljøvennlige vaskemidler.

TESTET: Miljøvennlige vaskemidler. © Foto: SIFO

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!