Feiing av pipe

Sjekk om du bør ha feier på besøk

Noen faktorer gir grunnlag for en ekstra kontroll.

FEIING AV PIPE: Har du hatt pipebrann eller har du fyrt med for fuktig ved? Isåfall kan det være lurt med et ekstra feierbesøk.
FEIING AV PIPE: Har du hatt pipebrann eller har du fyrt med for fuktig ved? Isåfall kan det være lurt med et ekstra feierbesøk. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

En sotet pipe trekker dårlig, gir dårlig forbrenning og øker faren for pipebrann.

Det er måten det er blitt fyrt på som bestemmer hva slags tilstand pipa er i. Fuktig ved og fyring med lav trekk gir bekdannelser.

Bek er i seg selv brannfarlig, og når det blir liggende på innsiden av pipa, kan dette antenne og bli pipebrann om det tar fyr.

Sjekk hvert fjerde år

Bekdannelsene oppstår vanligvis i overgangene mellom røykrøret og pipeløpet, og det er ofte her pipebrannen starter. Beksot er den mest brennbare sottypen. Det er et hardt og blankt sotbelegg som dannes ved ufullstendig forbrenning i ildstedet. Rått brensel, lite trekk eller for liten tilgang til frisk luft er de vanligste grunnene til beksotdannelse.

Hvor ofte feieren kommer, varierer fra kommune til kommune, men stort sett kommer feieren på visitt minimum hvert fjerde år. Da skal brannsikkerheten sjekkes og det skal kontrolleres om skorsteinen trenger feiing. Har du ikke fått feiet skorsteinen de siste fire årene er dette noe du absolutt bør sørge for få gjort.

Et ildsted og en pipe betyr at du bør være bevisst på brannsikkerhet.

Generelt handler det om å være på vakt overfor forandringer i pipen, og særlig er dette viktig med hensyn på gamle teglsteinspiper.

Slik klargjør du peisen til sesongen

Pipebrann og fuktig ved

Har du imidlertid hatt pipebrann i mellom disse kontrollene, er det viktig at feieren kommer på et ekstra besøk.

En annen grunn til å ta en ekstra kontroll, er om du vet du har fyrt med for fuktig ved.

FEIING AV PEIS: Oppdager feieren at vedovnen produserer mye sot bør det avtales hyppigere feiing, råder Morten Seljeskog, forsker i Sintef.
FEIING AV PEIS: Oppdager feieren at vedovnen produserer mye sot bør det avtales hyppigere feiing, råder Morten Seljeskog, forsker i Sintef. Foto: FOTO: Getty Images.

- Om du har fyrt med for våt ved, kan det være lurt å ha feier på besøk. Ved som er våt, soter og kan forårsake pipebrann, opplyser Merethe Slensvik Halvorsrød, styreleder i Norsk varme.

Stort sett er veden du får tak i tørr nok, men er du usikker kan du sjekke dette ved å slå to vedkubber mot hverandre. Kommer det en "hul" lyd, er veden tørr nok.

- Er du i tvil kan du gå til innkjøp av en fuktmåler. Dette får du til en rimelig penge i mange byggvarebutikker. Du stikker to pinner inn i veden og disse måler fuktprosenten. Er prosenten over 20, er veden for fuktig, tipser Halvorsrød.

Trikset er å fyre på en måte som gjør at kubbene varer lenger og gir mer varme.

For mye sot krever hyppig feiing

Har du hatt pipebrann eller ofte fyrt med fuktig ved, anbefaler Morten Seljeskog, forsker i Sintef, å kontakte feiervesenet i din kommune for å avtale time.

- Benytt gjerne anledningen til å få tatt en prat med feieren og hør hvilke tjenester han kan tilby. Oppdages det at vedovn- og skorsteinskombinasjonen produserer mye sot bør det avtales hyppigere feiing, tipser Seljeskog.

Med unntak av noen kommuner, er feiing og ettersyn av hyttepiper ikke lovpålagt. Derfor er det noen som velger å gjøre jobben selv.

Les også: - Heksesot kan komme «over natta» i nye, godt isolerte boliger

Kobbersulfat

De første gangene du fyrer opp kan du godt gjøre et forsøk med å legge inn et pose eller to med kobbersulfat. Kobbersulfatet reagerer i flammene og danner en gass som binder seg kjemisk til soten i skorsteinene og gjør at denne brenner mer effektivt og ved lavere temperatur.

- Dette er noe du kan gjenta regelmessig avhengig av hvor mye du fyrer. Noen anbefaler til og med å strø vanlig husholdningssalt på kubbene. Saltet reagerer med vanndampen fra forbrenningen og danner en svak syre som hjelper med å løse opp sot og tjærebelegg på innvendige deler. Dette bør ikke gjøres for ofte da denne syren fremskynder nedbrytning og rust, bemerker Morten Seljeskog.

Slike poser er spesielt laget for dette formålet og fås kjøpt i mange dagligvare-og jernvarebutikker.

Han understreker at ingen av disse metodene er en erstatning for god, gammeldags feiing, men kan bidra til at du gjennom fyringssesongen klarer å holde avleiringen i skorsteinene på et relativt beskjedent nivå.

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2015, og sist oppdatert 19/09 2018.

Les også