UTØY I HUS OG HYTTE

Loppet for sjarm

Med sommeren kommer små og store kryp på hus- og hyttebesøk. Møt fugleloppa!

KOSELIG: Fugler som gråduskmeisen er flotte og morsomme å se på, men fugleloppene kan vi fint unnvære.
KOSELIG: Fugler som gråduskmeisen er flotte og morsomme å se på, men fugleloppene kan vi fint unnvære. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert
FUGLELOPPER: Denne lille krabaten, ikke større enn to til tre millimeter, våkner til liv nå i april og kan skape mye kløe og irritasjon.
FUGLELOPPER: Denne lille krabaten, ikke større enn to til tre millimeter, våkner til liv nå i april og kan skape mye kløe og irritasjon. Foto: Ill.: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet

FAKTA om fuglelopper

(Cetratophyllus gallinae)

  • Brunsvart farge og ca. 2 til 4 mm lange.
  • Fugleloppa har 6 bein, tre på hver side av en ganske sammentrykt kropp.
  • Stikker og suger blod fra mennesker og andre varmblodige dyr.
  • Legger eggene sine aller helst i fuglereir.
  • Fra egg til voksen loppe kan ta flere måneder.

Det finnes ingenting sympatisk å si om små kryp som lager bitt og holder deg våken av intens kløe gjennom natten. I nesten alle tilfeller hvor vi opplever bitt, spesielt på beina, rundt anklene, så dreier det seg om loppebitt.

Fuglenes venn

Loppene, eller fugleloppene som de kalles, kommer i nær sagt alle tilfeller fra en eller annen form for aktivitet av fugler, og har ingen ting med personlig hygiene å gjøre. Loppene overvintrer i gamle fuglereir, og når solvarmen kommer tilbake livner også loppene til. Hvis de våkner til live før fugler kommer tilbake for å bruke reiret på nytt, eller kanskje ikke dukker opp i det hele tatt, hopper de på andre mennesker og dyr som kommer forbi. De fester seg da til klær, pels eller hår, og blir dermed transportert rundt til andre steder og i mange tilfeller også inn i hus og hytte.

Lopper kan også sitte på bakken etter å ha falt av en tidligere transportør, for så å hoppe på neste offer som kommer forbi.

Lopper inne i hytta

Lopper kan også bli fraktet inn via sengetøy som henges ut av et vindu, eller inn via lufteventiler.

Loppene oppsøker da på samme måte varmblodige - mennesker og dyr - for å skaffe seg et måltid. Ofte kommer bittene om natten når vi ligger i ro. Lopper dør i løpet kort tid innendørs, av uttørking, og kan ikke formere seg. Er hytta kald og ikke i bruk kan lopper som har kommet inn overleve en lengre periode.

Hvordan blir du kvitt dem?

Er det et loppebitt?

Enkelte reagerer mer enn andre på bitt av lopper.

Mens noen får kraftig kløe, merker andre nesten ikke noe til bittene. De vanligste stedene som lopper biter mennesker er rundt ankler og rundt livet.

Bittene synes som røde prikker og enkelte ganger som små kuler. Ved kraftig kløe blir ofte områdene rundt loppebittene røde og litt hovne. Det er ifølge litteratur ikke påvist noen form for farlig smitteoverføring til mennesker fra lopper.

Å sette i gang en kjemisk krigføring innendørs vil ikke ha noen virkning. Riktig rengjøring er det som skal til. Er strøm innlagt og man har støvsuger tilgjengelig, er det bare å sette i gang. Men først er det viktig å ta av sengetøy og laken, og riste dette godt ute. Vent med å legge det på til madrass og seng for øvrig er grundig støvsugd.

Ikke glem eventuell liggeplass for hund eller katt. Disse bærer som sagt mange av loppene inn. Loppene liker ikke lys spesielt godt, så derfor må du være ekstra nøye langs lister, sprekker, kriker og kroker som er mørke. Unngå vasking i denne prosessen.

Det første du må gjøre er å stille deg spørsmålet om det er spesielle forhold som tilsier at det kan være aktivitet av fuglelopper på selve hytta, eller i umiddelbar nærhet. Du skal se etter fuglereir i takrenner, oppunder gesimskasser og ikke minst under taktekkingen. Fuglekasser på vegg eller nærliggende trær, samt reir i trær på tomta er også aktuelle steder.

Reir bør fjernes noen uker etter at siste fugleunge av årets kull har forlatt det. Er det aktivitet under taktekking av stein fjernes disse i det nødvendige området og reiret og rester tas ut. Er det annen form for tekking må tilgang inn under tekkingen sikres. Det finnes da spesielt tilpassede strips, som festes til nederste lekte og stenger ute eventuelt fugler som prøver å komme inn. Husk på at det ikke må tettes på en slik måte at god ventilasjon og lufting blir hindret mellom yttertak og tekking.

Reir andre steder og reir i fuglekasser fjernes. Alt materiale som fjernes legges forsiktig ned i en plastpose, det skal ikke kastes ned på bakken slik at det er fare for ukontrollert spredning av lopper.

FJERN REIR: Når fuglene har fløyet, kan du fjerne reiret for å hindre spredning av lopper. Her en svarttrost som mater sine små.
FJERN REIR: Når fuglene har fløyet, kan du fjerne reiret for å hindre spredning av lopper. Her en svarttrost som mater sine små. Foto: Foto: Crestock

Flytt fuglekassene

Huskeregler ved aktivitet av lopper

Aktivitet av lopper krever ikke at du engasjerer skadedyrbekjempelse. Innhent i stedet gode råd til selvhjelp.

  • Dekk deg til med regntøy og hansker ved fjerning av reir og rensing av fuglekasser. Ikke glem støvler. La regnbuksen henge på utsiden.
  • Alle reir eller rester av disse legges forsiktig ned i en plastpose for senere å brennes. Reir må ikke fjernes før årets fugleunger har forlatt det.
  • Hvis ikke det gjøres noe med årsaken til loppeaktivitet vil dette problemet bli av gjentagende karakter.
  • Husk på at man godt kan bli bitt av lopper selv om man ikke har noe aktivitet av fugler på eller i nærheten av hytta. Lopper hopper på som blindpassasjer når man ferdes ute i naturen.
  • Rist alt sengetøy godt. Også eventuelle tepper som hunder og katter har sovet på. Dette kan eventuelt også fryses ned før risting. Loppene faller da lettere av.
  • Ikke bruk insektdrepende kjemikalier innendørs.
  • Skal det behandles utendørs er det bare områder i umiddelbar nærhet av kilden som skal behandles. Innendørs bekjempelse består i bruk av støvsuger, husk mørke kriker og kroker da lopper liker disse stedene ekstra godt.

For å sikre seg mot en eventuell fremtidig plage av fuglelopper, bør fuglekasser som henger nærme hytta, eller uteområder som ofte benyttes, flyttes litt lenger unna.

I de aller fleste tilfeller er det tilstrekkelig å fjerne kilden til aktiviteten av lopper, slik at man unngår bruk av kjemikalier. Skulle man være nødt til å behandle holder det med å behandle lokalt der reiret eller aktiviteten var. Bruk da insektspray, og husk å lese bruksanvisning godt og bruk det verneutstyret som er beskrevet fra leverandøren.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også