Småkryp i juletreet

Ubudne gjester til jul

Så lenge du har juletre i stua blir du ikke ensom.

Publisert Oppdatert

Du har kanskje hørt historier om sommerfugler og veps som har kommet flaksende ut av julegrana fordi de har oppfattet innetemperaturen som en ny vår.

De få krypene vi legger merke til er imidlertid bare en bitte, bitte liten andel av dem som faktisk bor under barken og mellom barnålene.

Les også: Slik tar du vare på juletreet

I juletreet kan det nemlig være flere titalls tusen småkryp. Kanskje så mange som 20.000.

- Det er riktig, det, insekter og edderkoppdyr for det meste, sier insektforsker ved NTNU Vitenskapsmuseet, Dr. Torbjørn Ekrem.

Ikke skadelig

Insekter kjennetegnes ved at de har tre par bein og antenner på hodet, mens edderkoppdyr har fire par bein. Midd og edderkopper er eksempler på edderkoppdyr.

- Ingen av insektene er skadelige for mennesker eller kan ødelegge husene våre. Midd omgir vi oss jo med til daglig uansett, sier Ekrem.

Idet vi tar med oss treet i hus, våkner småkrypene til liv.

Les også: Her er dine ekle soveromskamerater

- De er jo egentlig i gang med vinterdvalen sin nå, men når det fort blir varmt så våkner de fra dvalen og tror at våren er kommet.

UT AV DVALEN: Ta en titt på tusenvis av småkryp i juletreet, oppfordrer insektsforsker.

UT AV DVALEN: Ta en titt på tusenvis av småkryp i juletreet, oppfordrer insektsforsker. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- De vil nok for det meste holde seg i treet, for der trives de best. Men noen vil søke bedre steder å være ettersom treet tørker ut. Nå er ikke det så lett for insektene å finne steder å være inne i en stue, så de vil ganske fort dø og tørke ut, sier Ekrem.

Kan spises

Finner de frem til trauet med julegodter og gjemmer seg blant marsipan og nøtter, forsikrer Ekrem at de ikke utgjør noen fare for oss mennesker.

- Skulle vi mot formodning spise et insekt blant julenøttene, er ikke det farlig. De fleste er uansett så store at vi lett får øye på dem.

Ta en titt

Det er ingen vits i å riste juletreet før du tar det i hus. Krypene klamrer seg fast i bark og greiner.

Ekrem foreslår heller å studere de tusenvis av gjestene, enn å frykte dem.

- Det kan jo være artig å gå nærmere innpå juletreet, til man får øye på dem. Da vil man kunne se hvordan de ser ut, sier Ekrem.

Les også:

Slik varer juletreet

Guide til ferdighus

Enkel rengjøring uten vann før jul

Slik lager du juletre av marsipan

20 tips mot insektplager

Sort enke funnet i Bergen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning