Oppsussing: Senket gulv og rev vegger for maksimal arealutnyttelse

Trikset som gir deg mer tumleplass

Se resultatet etter at arkitekten senket gulv og rev vegger i dette Ullevål Hageby-huset.

ET LEKKERT, NYTT ROM I GAMMELT HUS: Fra stuen som arkitekt Knut Longva fikk laget i boligen i Ullevål Hageby. Stoler i hvitt skinn, PK 22 av Poul Kjærholm og puter designet av Sari Syvälouma. Bildet på veggen er signert Ivan Brodey.

ET LEKKERT, NYTT ROM I GAMMELT HUS: Fra stuen som arkitekt Knut Longva fikk laget i boligen i Ullevål Hageby. Stoler i hvitt skinn, PK 22 av Poul Kjærholm og puter designet av Sari Syvälouma. Bildet på veggen er signert Ivan Brodey. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Publisert Oppdatert

Oppussing betyr ofte mye mer enn det å sparkle noen vegger og legge på noen strøk maling. Skal du virkelig ha en ny orden i et gammelt hus som er innredet for en annen tid må du gjerne gå grundigere til verks.

I slike tilfeller kan det være nyttig få en arkitekt eller en interiørarkitekt med på laget. Se bare hva ekspertene fikk til med dette eldre huset på Bygdøy, ditto kult på Frogner i Oslo samt funkisboligen på Kongsberg.

Flyttet vegger og tak

Arkitekt Knut Longva sto overfor en rekke utfordringer med hensyn til utnyttelsen av plassen i dette gamle og trange murhuset på Ullevål Hageby i Oslo.

- Det var særlig kjøkkenet som det måtte gjøres noe drastisk med. Det var et lukket og trist rom med slitte, grønne skap organisert i en U-form, sier arkitekten til Bonytt.no

Han er blant annet kjent for det hypermoderne Nasjonalbiblioteket i Oslo og Havarikommisjonens stilrene nybygg på Lillestrøm.

DESIGN I HØYSETET: Det nye, åpne og lyse kjøkkenet er som et friskt pust i det gamle murhuset. Her ser vi rommet sett fra trappen som leder til tredje etasje, loftet i huset. Deler av de gamle skapene ble brukt på nytt.

DESIGN I HØYSETET: Det nye, åpne og lyse kjøkkenet er som et friskt pust i det gamle murhuset. Her ser vi rommet sett fra trappen som leder til tredje etasje, loftet i huset. Deler av de gamle skapene ble brukt på nytt. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

EN FRISK INNREDNING: Slik ble det tidligere lukkete rommet etter at Knut Longva rev vegger og fjernet en korridor. Den gnistrende oransjefargen over benken gir liv til hele rommet.

EN FRISK INNREDNING: Slik ble det tidligere lukkete rommet etter at Knut Longva rev vegger og fjernet en korridor. Den gnistrende oransjefargen over benken gir liv til hele rommet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

SAMSPILL MELLOM FORMER: Klassiske design taklamper står godt til det tidløse stiluttrykket dette rommet har.

SAMSPILL MELLOM FORMER: Klassiske design taklamper står godt til det tidløse stiluttrykket dette rommet har. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

FRA VEGG TIL VEGG: Pleksiplaten over kjøkkenbenken går fra vegg til vegg i kjøkkenet. Den gilde oransjefargen bak er malt rett på bakveggen.

FRA VEGG TIL VEGG: Pleksiplaten over kjøkkenbenken går fra vegg til vegg i kjøkkenet. Den gilde oransjefargen bak er malt rett på bakveggen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

FULL FORBINDELSE: Her ser du den nye sammenhengen mellom stue, spisestue og kjøkken etter at flere vegger i første etasje ble revet. For å skjule alle ledninger og få en sammenhengende flate ble alle himlinger i første etasje lektet ned ca. 50 cm.

FULL FORBINDELSE: Her ser du den nye sammenhengen mellom stue, spisestue og kjøkken etter at flere vegger i første etasje ble revet. For å skjule alle ledninger og få en sammenhengende flate ble alle himlinger i første etasje lektet ned ca. 50 cm. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

PERSONLIGHET: Hjemmet bærer preg av at innredningseksperter har fått slippe til. Bildet på veggen foran er malt av Pushwagner.

PERSONLIGHET: Hjemmet bærer preg av at innredningseksperter har fått slippe til. Bildet på veggen foran er malt av Pushwagner. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Trikset som gjorde forskjellen

For å få kjøkkensonen i huset til å fungere bedre, fjernet Longva først skilleveggen mellom korridoren og det daværende kjøkkenet fra 60-tallet. Dette ga en luftig, fri forbindelse mellom de tre hovedrommene i huset; kjøkken, spisestue og stuen som vender mot hagen.

- I tillegg åpnet dette grepet i første etasje for trafikken oppover i trapperommet. Det ble også pusset opp, og det snor seg vakkert helt til topps i huset, forklarer arkitekten.

Gjenbrukte 60-tallsskap

TYPISK TRAPPEROM: Her er det ikke så mye plass til rådighet, og det gjelder å utnytte arealet maksimalt.

TYPISK TRAPPEROM: Her er det ikke så mye plass til rådighet, og det gjelder å utnytte arealet maksimalt. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

TO LYSE ROM: Her ser du kjøkken/stue-portalløsningen. Alle vegger og tak er malt hvite.

TO LYSE ROM: Her ser du kjøkken/stue-portalløsningen. Alle vegger og tak er malt hvite. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

EN ENKEL STIL: De ulike innredningselementene er valgt ut med omhu for at de skal passe sammen. Gulvet av både nye og gamle bord er slipt ned og lakket med hvitpigmentert lakk.

EN ENKEL STIL: De ulike innredningselementene er valgt ut med omhu for at de skal passe sammen. Gulvet av både nye og gamle bord er slipt ned og lakket med hvitpigmentert lakk. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

MØTE MELLOM DESIGNTIDER: Det ligger nesten femti år mellom de gamle design stolene PK 22 og de nyere tingene som tekannen designet av Nigella Lawson.

MØTE MELLOM DESIGNTIDER: Det ligger nesten femti år mellom de gamle design stolene PK 22 og de nyere tingene som tekannen designet av Nigella Lawson. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Heldigvis var de gamle kjøkkenskapene i heltre så solide at de kunne gjenbrukes. De ble stokket om på, fikk fjernet alt av listverk og ble slipt og malt på nytt. Med dette ble de nesten som nye for en rimelig pris.

Yttergangen er også et kapittel for seg selv. Den er to og en halv kvadratmeter, og utfordringen var å nyorganisere den på nytt med maksimalt med skapplass. Arkitekt Longva tegnet spesialskap og satte inn et stort speil som forstørrer den visuelle opplevelsen av rommet.

Både i stuen og i andre rom, ble de gamle tregulvene slipt ned behandlet med en hvitpigmentert lakk. Gulvet i stuen består for øvrig av både gamle og nye bord, mens i kjøkkenet er alle gulvplanker nye - og med varmekabler under.

Senket loftsgulvet

Fordi den gamle loftsetasjen med markante skråhimlinger hadde svært lav takhøyde, mens takhøyden i etasjen rett under var mer enn høy nok, kunne arkitekt Longva senke gulvnivået oppe på loftet med 31 centimeter.

EN HØYDARE: Her ser du hvordan den rehabiliterte trappen snor seg oppover i huset, nesten som et vakkert møbel.

EN HØYDARE: Her ser du hvordan den rehabiliterte trappen snor seg oppover i huset, nesten som et vakkert møbel. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Fremgangsmåten var å fjerne alt av den gamle gulvkonstuksjonen, legge inn et nytt bjelkelag, islolere på nytt og til slutt kle det gamle etasjeskillet på nytt, både på over og undersiden.

- Oppgaven var en fullstendig fornyelse og innslipp av dagslys i et gammelt hus med mange små rom, sier arkitekt Knut Longva.

- Oppgaven var en fullstendig fornyelse og innslipp av dagslys i et gammelt hus med mange små rom, sier arkitekt Knut Longva. Foto: FOTO: Sølvi dos Santos

- Denne operasjonen ble mye rimeligere enn det mange trodde den skulle bli. Noen ganger blir tømmermannsarbeider forbløffende gunstige, mener Knut Longva.

- Rommene i andre etasje hadde faktisk tidligere en unødig høyde under taket, avslutter arkitekten.

Les også:

Fantastiske løsninger i Kragerø-hytta

Nå kommer de kule mini-hyttene

EN SKULPTUR I HUSET: Trappen leder opp til både til bad og ulike soverom.

EN SKULPTUR I HUSET: Trappen leder opp til både til bad og ulike soverom. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

UTEN DØDPLASS: Også i badet er plassen utnyttet maksimalt.

UTEN DØDPLASS: Også i badet er plassen utnyttet maksimalt. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

PIKANT: Den sterke signalfargen og det massive treverket setter prikken over i-en på innrednnigen.

PIKANT: Den sterke signalfargen og det massive treverket setter prikken over i-en på innrednnigen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

KOMPAKT SONE: En ren, tidløs stil preger også dusjsonen.

KOMPAKT SONE: En ren, tidløs stil preger også dusjsonen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

TØFF KONTRAST: Døren til lagringsrommet ved trappen har også fått en knallfarge.

TØFF KONTRAST: Døren til lagringsrommet ved trappen har også fått en knallfarge. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

KUL ROM-FORANDRING: Etter at gulvet ble senket ble det fin takhøyde på loftet.

KUL ROM-FORANDRING: Etter at gulvet ble senket ble det fin takhøyde på loftet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

DETALJER SOM TELLER: Slike små gløtt, vinduer i miniformat skaper spenning i interiøret. Dette er fra det gamle lagringsrommet på loftet.

DETALJER SOM TELLER: Slike små gløtt, vinduer i miniformat skaper spenning i interiøret. Dette er fra det gamle lagringsrommet på loftet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

SOV I HELHVITT ROM:  Foreldresoverommet i toppetasjen har et skreddersydd, plassbygd interiør.

SOV I HELHVITT ROM: Foreldresoverommet i toppetasjen har et skreddersydd, plassbygd interiør. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Tverrsnitt av boligen

Tverrsnitt av boligen Foto: Tegning: Arkitekten

Fleksible glassdører gjør alt for hytta ved sjøen

Oppussing av kjøkken

Leilighet arkitekt Longva Ullevål Hageby

Leilighet arkitekt Longva Ullevål Hageby Foto: Tegning: Knut Longva

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning