Elkjedens trygghetsavtaler

Tilleggsforsikringer du ofte ikke trenger

Elektrokjedene tjener gode penger på at du tegner forsikringer du sannsynligvis ikke trenger.

TRYGGHETSFORSIKRING: Elkjedene tilbyr deg å kjøpe tabbeforsikring når du f.eks kjøper flatskjerm. Sjekk dekningen i innboforsikringen din før du kjøper en tabbeforsikring.

TRYGGHETSFORSIKRING: Elkjedene tilbyr deg å kjøpe tabbeforsikring når du f.eks kjøper flatskjerm. Sjekk dekningen i innboforsikringen din før du kjøper en tabbeforsikring. Foto: Foto: Lionel Vadam/Colourbox

Publisert Oppdatert

Du har sikkert blitt spurt om du ikke skal tegne en trygghetsavtale på mobilen du nettopp kjøpte, i tilfelle den ved et uhell skulle bli skadet og må repareres eller byttes ut.

Sannsynligvis trenger du ikke en slik forsikring.

- Vi mener at vi i Norge har et meget godt utbygd forbrukervern gjennom Forbrukerkjøpsloven. I tillegg er de fleste forbrukere også godt dekket hva gjelder tyveri og ulykke gjennom sine innbo- og reiseforsikringer, sier juridisk rådgiver Helga Skofteland i Forbrukerrådet til organisasjonens nettsted.

Forbrukerrådet er generelt kritiske til denne typen forsikringer, blant annet fordi de mener de er uklare og bidrar til å utvanne den rettsbeskyttelsen forbrukerne allerede har.

Dobbeldekning

Hovedinnvendingen mot slike forsikringer er at man allerede er dekket gjennom innbo- og reiseforsikring.

I vilkårene til Experts Trygghetsforsikring beskrives dekningen som følger: "Forsikringen gjelder for plutselig og uforutsett skade som den forsikrede varen utsettes for."

- Det vi snakker om her er det vi kaller en tabbeforsikring, for eksempel når ettåringen kaster mobilen på sjøen når dere er på stranda, sier kommunikasjonsdirektør hos Expert, Philip Straumshei.

- Sjekk hos oss

Straumhei nevner også at lynnedslag vanligvis ikke dekkes av innboforsikringer og lignende. Men det skal du ikke se bort fra.

- Både lynnedslag og ettåringens mobilsjøsetting vil betraktes som plutselig og uforutsette hendelser og vil kunne dekkes av vår uflaksforsikring, sier pressetalsmann i TrygVesta, Roald Stigum.

- Tegner du en utvidet innboforsikring hos oss vil alle dine kapitalvarer og elektroniske produkter være dekket, uttaler Richard Zimowski, fagsjef i If.

- Våre forsikringer dekker i hovedsak det samme som elektrokjedenes trygghetsforsikringer, sier informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad.

"Etter Forbrukerrådets syn er de reelle fordeler ved å tegne tilleggsforsikringer marginale, sett hen til pris og vilkår", skriver de på sitt nettsted.

Opplysningspikt?

Det er varierende hva elkjedene opplyser om når det gjelder eventuell dobbeldekning.

- Vi skal jo opplyse om at kunden kan være dekket gjennom sin innboforsikring, men vi er jo bare mennesker, vet du, sier Straumsheim i Expert.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke hos Elkjøp anbefaler de sine kunder å sjekke detaljene i egne forsikringer, og han mener deres selgere er kurset for å håndtere denne typen spørsmål.

Hva er din erfaring med spørsmål om trygghetsforsikring fra elektro-kjedene? Si din mening i kommentarfeltet under.

På det offentlige nettstedet Finansportalen.no er det en fullstendig oversikt over de selskapene som tilbyr innboforsikringer og hva disse forsikringene dekker.

Les også: Sjekk vilkårene før du tegner barneforsikring

Bare ett skadetilfelle

Det som også skiller den dekningen man får gjennom sine vanlige, private forsikringer og elektrokjedenes trygghetsforsikringer, er at de siste kun dekker det spesifikke produktet som man kjøper, for eksempel en bærbar PC.

Og skulle denne gå i stykker og du får en ny, vil ikke trygghetsforsikringen lenger gjelde. Du må tegne en ny.

Forsikringsselskapenes forsikringer har ingen begrensninger på antall skadetilfeller, men ofte dekkes bare skader på nyere produkter.

Les også: Mye å spare på riktig forsikring

TABBEFORSIKRING: Elkjedens trygghetsforsikringer er ment å skulle dekke uforutsette hendelser. Med en god innboforsikring er mobiltelefonen din sannsynligvis allerede dekket mot uhell.

TABBEFORSIKRING: Elkjedens trygghetsforsikringer er ment å skulle dekke uforutsette hendelser. Med en god innboforsikring er mobiltelefonen din sannsynligvis allerede dekket mot uhell. Foto: Foto: Colourbox

Høy premie

Når du kjøper en bærbar PC på nettet hos Elkjøp får du tilbud om å tegne trygghetsforsikring. Når prisen er 6795 kroner, koster trygghetsforsikringen 1449 kroner for to års dekning og 2099 kroner for tre års dekning.

Vanligvis kreves det at man tegner utvidede innboforsikringer hos forsikringsselskapene får å få dekning på bærbare PC'er, mobiltelefoner og den slags.

Slike tilleggsforsikringer har en årspremie på et par hundrelapper og oppover.

- I forhold til hva det koster å kjøpe nytt produkt eller betale for en reparasjon, er ikke trygghetsavtalen dyr, mener Brekke hos Elkjøp.

Tier om provisjon

Han vil ikke svare på spørsmål om hvilken provisjon selskapets selgere tar.

Heller ikke hos Expert vil de opplyse om provisjonen.

Ifølge Jyllandsposten opererer danske elkjeder med provisjoner på mellom 25 og 35 prosent.

Les også: Store prisforskjeller på innboforsikring

Egenandelen

Det elektrokjedene blant annet markedsfører seg med, er at deres forsikringer operer med lav egenandel, og i noen tilfeller er den null kroner.

Forsikringsselskapene på sin side har generelt sett høyere egenandeler, opp mot flere tusen kroner.

Dette vil imidlertid variere i forhold til hvilket kundeforhold du har, og noen selskaper har lavere egenandel på elektroprodukter.

Les også: Er boligforsikringen i orden?

Også barna

Men hva skjer dersom familiens tenåring kjøper sitt eget videokamera og mister det i asfalten?

- Er du 15 år, har kjøpt kamera for egne penger og vet du skal farte rundt, så vil en slik forsikring være et fornuftig kjøp, sier Straumsheim hos Expert.

"Barn og andre «medlemmer av den faste husstand» er også med så sant de ikke har egen forsikring.", skriver Finansnæringens hovedorganisasjon på sine sider om hvem som er dekket av en hjem (innbo)forsikring.

Les også: Slik får du en ren og ryddig PC

- Etisk problem

"Bør jeg dælje TV'n i bakken for å få en ny TV? Hvilken TV/ pris kan jeg forvente meg tilbake?", spør et medlem i forumet Freakforum.

Han har kjøpt en trygghetsforsikring til 1800 kroner, med varighet på tre år. Nå lurer han på hvordan han skal bruke forsikringen for å skaffe seg en ny og mer moderne TV.

-Det hevdes at slike forsikringer er problematiske etisk sett, fordi de ikke stiller krav til aktsomhet og man får dekket de fleste handlinger som påfører et produkt skade, sier administrerende direktør ved Forsikringsklagekontoret, Harald Sverdrup, som kan fortelle at de får flere klager på denne typen forsikringer.

Les også:

Sjiraff moste mobilen

Dette må med i leiekontrakten

6'er til iPhone 3G S

Popkorn proppfullt av sunnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning