Test av sakser

Enormt sprik i pris og kvalitet

Vi testet husets vanligste redskap i 14 varianter.

TEST AV SAKSER: Enormt sprik i kvalitet og pris, viser testen av 14 sakser. FOTO: Øyvind Lie
TEST AV SAKSER: Enormt sprik i kvalitet og pris, viser testen av 14 sakser. FOTO: Øyvind Lie Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

Om testen:

Vår ekspert i denne testen er Håvard Bergland. Han er mekaniker og smed. Han har arbeidet 30 år som lærer og inspektør i den videregående skolen, og er mangeårig forfatter av fagbøker og lærerbøker for yrkesfag. Håvard Bergland har demonstrert smiing og knivmakerarbeid i både innland og utland i mange år. Han har egen smie og holder kurs og annen opplæring i faget.

Saksene ble først testet ved å klippe i tørt lær, ca 3mm tykt. Så fikk de en enda hardere test hvor det ble klippet i valklær som var bløtlagt (valklær er skinn som ikke er er gjennomgarvet, men har en rand i midten av skinnet som er rå). Deretter ble saksene testet på silke og olastoff.

Disse materialene er plukket ut fordi de gir saksen tøff motstand på hver sin måte slik at vi får testet de ulike egenskapene, ikke ut i fra tiltenkt bruk. Hardheten på stålet ble målt manuelt med en grov og en fin fil for å vurdere om stålet var hardt, medium eller bløtt.  Vurderingen av ergonomi og byggekvalitet er gjort i vår testredaksjon.

Saksen er kjøkkenskuffens trofaste sliter, forberedt på alt fra klipping av matpapir til oppdeling av pizza og kyllinger. Den eneste gangen den får en smule oppmerksomhet er når du ikke finner den.

Da merker man avhengigheten av dette smarte verktøyet. Vi har gitt saksene full oppmerksomhet i noen uker for å finne den beste.

Utvalget

Vi har sett etter sakser som typisk vil ha hovedbase i kjøkkenskuffen. Da har vi har tatt med det som kalles husholdningssakser og kjøkkensakser. Husholdningssaksene er lite spesialiserte, mens kjøkkensaksene er mer rettet mot matlaging. Alle prisklasser er med, fra 15 til over 800 kroner.

En god saks har riktig vinkel

Hovedkriteriene i testen er hvor effektivt den klipper, ergonomi og byggekvalitet. Saksen skal være godt tilpasset hånden slik at du kan klippe i harde materialer uten at det kjennes ut som om fingrene skal brekke.

Utformingen må også gjøre at du får riktig vinkel på saksen i forhold til hånden og at du har god styring. Er det både venstre- og høyrehendte i familien er det en fordel at saksen kan brukes med begge hender.

Saksen må være solid og laget i skikkelige materialer. Er det plast i håndtaket, må den være stiv slik at den ikke bøyer seg når du klemmer til. Ingen støpeskjøter der fingrene skal være. Selve stålet er vi selvsagt også opptatt av. Det må ha riktig hardhet og stivhet. Er det bløtt og tynt blir saksa fort sløv, og bladene skiller bladene lag når de møter motstand.

Skarpe krav

Hvor effektivt saksen klipper er summen av de foregående kriteriene. I tillegg skal eggen ha riktig vinkel. Er den butt holder den seg lettere skarp, men saksen blir tung å klippe med om den møter noe mer krevende enn papir. Er den bratt kan du klippe i det meste, men det krever god kvalitet på stålet om den skal holde seg skarp.

På de fleste saksene krummer bladene litt innover slik at det blir litt press på punktet der eggene møtes. Har saksen en stillbar bolt kan den strammes om det blir litt sprik mellom bladene. Noen av saksene har fortannet egg, det vil si små hakk som gjør at eggen. Her er vår ekspert skeptisk: Det gir saksen bedre bitt, helt til du sliper den. Da kan egenskapene endre seg til det verre.

Enkelte av kjøkkensaksene har også en bolt som gjør det er enkelt å skille bladene når saksen skal rengjøres.

Vinneren

Selv om vi har testet to ulike typer sakser sammen er det små forskjeller i hvordan de presterer i denne testen. Konklusjonen er også at du stort sett får hva du betaler for.

På første plass finner vi kjøkkensaksen fra MAC, og på andre plass følger husholdningssaksen fra Fiskars.

Saksen fra MAC er først og fremst laget i en utmerket stålkvalitet og er utstyrt med en bratt, superskarp egg.

Saksen fra Fiskars er noe mykere i stålet og har en noe buttere egg. Likevel klipper den uanstrengt i alle materialer. Samtidig sitter den som støpt på hånden.

Saksen fra Scanpan kom dårligst ut. Her var det vanskelig å klippe i alle materialene. Særlig den bytte eggen gir mye motstand, særlig uheldig på en kjøkkesaks. I sin kommentar til resultatet forklarer produsenten at de har stoppet produksjonen av denne saksen, og at de saksene som er i handelen stammer fra restlager.

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2016, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også