Tipsene som gir deg en flott stue

Slik innreder du stuen

TV-kos, familiebesøk, lesestunder; stuen skal fungere til mange formål.

MÅL OPP: Sjekk hvor mye du har plass til før du kjøper møbler. En unik lampe som denne fra Graham & Green vil tilføre personlighet og humor til interiøret.

MÅL OPP: Sjekk hvor mye du har plass til før du kjøper møbler. En unik lampe som denne fra Graham & Green vil tilføre personlighet og humor til interiøret. Foto: FOTO: LIving Etc./housetohome.co.uk

Publisert Oppdatert

Å møblere stuen er en av de viktigste jobbene når du innreder boligen din. Stuen skal ikke bare huse mange forskjellige situasjoner og aktiviteter, men også være et rom som utover det å være mest mulig praktisk, skal innby til hygge, kos og samvær.

Det finnes mange tommelfingerregler å ta tak i når det kommer til å møblere dette viktige rommet, og mange går seg fast i en trygg, om enn litt kjedelig, planløsning.

Ofte kan det være greit å ha noen grunnprinsipper å forholde seg til før man går i gang med innredningen, og ifølge det amerikanske interiørnettstedet iVillage bør man tenke over følgende:

1. Plass til samtale

Stuen er et sted hvor man, i tillegg til å slappe av og se på tv, i aller høyeste grad skal samtale med hverandre. Enten det er med familien en kveld midt i uken, eller når gjester kommer over i helgen, så er det alltid fint å ha et sted som innbyr til gode samtaler.

En sofagruppe hvor man blir sittende mot hverandre, i motsetning til å sitte vendt mot tv-en, er det ideelle. En sofa med L-form gjør samtalen litt mer ukomfortabel enn om du setter møblene i en mer samtale-vennlig U-form.

SMYKKE TIL VEGGEN: I denne stuen har man laget et fokuspunkt ved å få malt et unikt maleri rett på veggen.

SMYKKE TIL VEGGEN: I denne stuen har man laget et fokuspunkt ved å få malt et unikt maleri rett på veggen. Foto: FOTO: Espen Grønli

2. Lag et naturlig fokuspunkt

De aller fleste rom har et naturlig fokuspunkt, enten det nå er en flott ovn eller peis, eller et vindu med vakker utsikt. Uansett hva fokuspunktet i stuen din er, forsøk på best mulig måte å la møblene være plassert sånn at både du og gjestene dine kan nyte synet av det.

Har ikke rommet ditt et fokuspunkt, kan du fint skape dette selv. En dekorativ bokhylle med vakre ting på utstilling, et flott maleri, forgyldt speil; mulighetene er mange. Et slikt holdepunkt i rommet vil gjøre at øyne trekkes i retningen det ligger, så tenk alltid på fokuspunktet når du plasserer møbler og andre elementer i rommet.

3. Par elementer opp med hverandre

Ifølge det amerikanske nettstedet vil det å å sette ting sammen i par umiddelbart fordoble effekten de har på rommet. Enten dette dreier seg om to stoler som du trekker i samme stoff, eller to like lamper, én på hver side av sofaen, så liker øynene våre balanse, og vi er programmert til å synes at dette gir en slags visuell ro.

4. Utnytt små kriker og kroker

Våg å tenke litt utenfor boksen, slik at du på best mulig måte får utnyttet den plassen du har til rådighet i din stue. For eksempel, har du ikke plass til to sofaer mot hverandre, hva med fire lenestoler rundt et bord?

Mangler du plass til et sofabord foran sofaen eller midt i sittegruppen, kan det kanskje heller være en idé å satse på små, lave settebord ved siden av sofaen i stedet. Ikke la deg styre av utdaterte regler når det gjelder innredning, prøv deg frem selv.

5. Tenk praktisk når du grupperer møbler

TIPS TIL STUEN: En åpen peis er et naturlig fokuspunkt i rommet, mens hengelamper som disse, hengt lavt over et sofabord, vil skape en samlet sone rundt sittegruppen.

TIPS TIL STUEN: En åpen peis er et naturlig fokuspunkt i rommet, mens hengelamper som disse, hengt lavt over et sofabord, vil skape en samlet sone rundt sittegruppen. Foto: FOTO: Espen Grønli

SOFAGRIS: Denne typen sofa er ypperlig om man skal lene seg tilbake å se en film, men ikke like bra om man skal sitte å snakke sammen.

SOFAGRIS: Denne typen sofa er ypperlig om man skal lene seg tilbake å se en film, men ikke like bra om man skal sitte å snakke sammen. Foto: FOTO: Bolia

Å bevege seg rundt i stuen din skal kunne gjøres med letthet og komfort. Om du må snike deg rundt møbler, og har mest av alt følelsen av at du er med på en slags hinderløype, ja da er det på tide å revurdere hvordan møblene dine står.

Gruppér møbler sammen, og gjør det enkelt både for de som kommer inn i rommet og skal sette seg, og de som allerede sitter og skal føre en samtale.

iVillage foreslår også at man bør forsøke å unngå at trafikk inn og ut av rommet foregår foran tv-en.

6. Skap balanse

I små rom vil lenestoler uten armlener visuelt ta opp mindre plass. Plassér to sammen med et lite bord mellom, og du har skapt en sone for lesing, samtale og hygge - uten at det trenger å ta opp stor plass i rommet.

Invester i én lenestol og én puff i samme stoff eller fargetoner om du ikke har plass til to stoler. En puff vil dessuten bidra med ekstra sitteplass når du har gjester, og kan med letthet flyttes rundt i rommet der hvor du har bruk for den.

7. Tenk funksjon først

- Det kan lønne seg stort å tenke litt på hvem det egentlig er man lager stuen for, forklarer interiørarkitekt NIL Kari Ruud til Bonytt.no.

FOKUSPUNKT: Store vindu eller en vakker bokhylle full av pynt og personlige gjenstander vil være et naturlig fokuspunkt i stuen din.

FOKUSPUNKT: Store vindu eller en vakker bokhylle full av pynt og personlige gjenstander vil være et naturlig fokuspunkt i stuen din. Foto: FOTO: Ideal Home/housetohome.co.uk

- Er det et rom hele familien skal benytte? Skal det gjøres rom for lek og hverdagsliv, eller er stuen et litt mer voksent rom som skal holdes rent for barnas utstyr og benyttes på kveldstid til tv-titting eller når gjester kommer på besøk?

Å finne ut av hvordan og av hvem stuen skal benyttes gjør at man lettere kan planlegge hva man trenger av sitteplasser, oppbevaringsplass og andre elementer som skal på plass i rommet.

Ruud foreslår å alltid tenke på at du skal kunne ha plass til gjester, og foreslår å benytte seg av puffer eller paller som ekstra sitteplasser.

- Planlegg hvordan dere skal bruke rommet, hvem som må ha plass, hva som skal foregå og hva man trenger å oppbevare der.

TIPS: Klipp ut/legg ut aviser på gulvet som viser størrelsen på sofaen eller andre møbler du har tenkt til å kjøpe. Slik ser du lettere hva du har plass til før du forhandler deg.

- Mange moderne sofaer er veldig dype og krever opp til to meter i dybden, da kan det lønne seg å forsikre seg om at du har plass nok før du kjøper.

Interiøreksperten foreslår også å alltid tenke på trafikksonene i rommet når man bestemmer hvor ting skal stå i forhold til hverandre.

- Det er for eksempel ikke behagelig å sitte med ryggen mot inngangen til rommet.

8. Ikke glem belysning

Ruud forklarer at en stue skal fungere til mange formål, og derfor er det viktig å planlegge forskjellige typer belysning.

- For eksempel må man ha et godt taklys og grunnbelysning til vask og aktiviteter som krever godt lys. Taklamper som lyser oppover bruker taket som reflektor og sprer lyset godt utover i rommet.

UTBYTTBART: Disse putene gir farge til et ellers nøytralt interiør, og kan enekelt byttes ut når man får lyst på nye farger.

UTBYTTBART: Disse putene gir farge til et ellers nøytralt interiør, og kan enekelt byttes ut når man får lyst på nye farger. Foto: FOTO: House Beautiful

Som stemningsbelysning passer det fint å ha lamper med mulighet for demping.

- Lamper med matt glass sender diffust lys ut i rommet, og vil være stemingsskapende på kveldstid, forklarer Ruud.

- I tillegg bør man også ta høyde for annen dekor og bilder som burde belyses.

Over sittegruppen, eller om man har spisebord i stuen, kan det også være både nyttig og pent med en egen lyskilde.

- Dette vil virke samlende, forklarer interiørarkitekten.

På samme måte vil det virke samlende med et gulvteppe under sittegruppen.

- Dette er med på å definere det som en egen sone, avslutter Ruud.

9. Forandring fryder

- Stuen er et rom de aller fleste benytter mye og ofte, forklarer interiørstylist Birgitta Roald til Bonytt.no.

- Jeg synes derfor det er et poeng å satse på større møbler og interiør i nokså nøytrale farger, og så heller være litt vill og vågal med puter og pynt - som kan byttes ut nå og da uten at det river i lommeboken.

Stylisten forklarer at hun ofte benytter seg av puter og blomster for å raskt og rimelig forandre miljøet i et rom.

- Bland puter i ulike mønster og struktur, men hold deg gjerne til relativt samme fargeskala. La for eksempel én av putene ha et sterkere visuelt utrykk, med enten farger og/eller størrelse, forklarer Roald.

- Det vil skape interesse.

Roald mener også det øker komforten i rommet om man har mange puter.

- Sats på de med dunfyll, de andre mister raskt form og fasong.

10. Binde sammen

Stylisten forklarer at et teppe på gulvet, da gjerne under sittegruppen, vil virke samlende på interiøret, det samme vil til en viss grad en taklampe gjøre.

MAGISK TEPPE: Ikke bare vil et lekkert gulvteppe kunne tilføre stuen din en dose knallfarger, det vil også virke samlende på en sofagruppe eller i en bestemt sone.

MAGISK TEPPE: Ikke bare vil et lekkert gulvteppe kunne tilføre stuen din en dose knallfarger, det vil også virke samlende på en sofagruppe eller i en bestemt sone. Foto: FOTO: The Rug Company/Produsenten

- Det er fint og effektfullt å blande ulike materialer og teksturer, det er med på å gjøre hjemmmet mer levende.

Roald advarer mot å falle for fristelsen til å dekorere med altfor mange forskjellige trend-elementer i én og samme fargetone.

- Akkurat nå er trenden lilla, og mens litt er fint, blir det det bare harry om du har 20 detaljer i samme farge som konkurrerer om oppmerksomheten.

11. Bo med bøker og bilder

- Bøker gir liv til rommet, mener interiørstylisten.

- Fyll en hel vegg med smale bokhyller, og sorter etter farge enten nedover eller bortover, det blir superfint.

For å raskt skape et personlig rom forslår Roald å dekorere med personlige bilder.

- Dekorer en vegg med helt like rammer, fest opp tett i tett, noen liggende og noen stående, det blir som en familiereportasje, og gir massevis av personlighet til rommet.

Les også:

Sjekk de smarte løsningene i mini-leiligheten

Smarte tips til små rom

Her gjør du flotte kupp til huset

Er dette verdens dyreste barnevogn?

MIKS OG MATCH: Stuen bør utstråle din egen stil og personlighet. Dette oppnår du lett med puter, pynt og bilder.

MIKS OG MATCH: Stuen bør utstråle din egen stil og personlighet. Dette oppnår du lett med puter, pynt og bilder. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning