Pusse opp lysekroner

Slik gir du ny glans til lysekronen

Visste du at prismene kan vaskes i oppvaskmaskinen?

LANG TRADISJON: Terje Marthinsen er tredje generasjon som restaurerer lysekroner.

LANG TRADISJON: Terje Marthinsen er tredje generasjon som restaurerer lysekroner. Foto: FOTO: Kjersti Blehr Lånkan

Publisert Oppdatert

Inne på Centrum Fornikling i Oslo blinker det i prismer og skinner av nypusset messing. På alle kanter henger lysekroner: Små, nette, verdt noen tusenlapper og svære, antikke lamper med lange blingbling til betydelig høyere pris.

Lysekronene var lenge de viktigste lyskildene på herregårder og slott. Installerte lysekroner skal nå følge med boligen ved salg. Daglig leder i Centrum Fornikling Terje Marthinsen får lampenes utseende til å leve opp til den høye verdien de kan ha.

- Noen kan være så dyre at det ikke går an å sette prisen på dem, sier han.

Han har jobbet med lysekroner verdt 400.000 kroner, og har blant annet over 20 lysekroner på Akershus festning i porteføljen.

Marthinsen er tredje generasjon i bedriften som får lysekroner til å skinne igjen, i lokalet jobber også sønnen Andreas, som skal ta over med tiden. De fikser lampearmer som er brukket, skifter ut knuste prismer, gjenoppretter farger som var.

Det er imidlertid ikke alt du trenger profesjonell hjelp til. Mye kan du gjøre selv.

Se hvordan du kan rengjøre prismene her:

BABE I BAKGRUNN: Pauserommet har både en antikk lysekrone og en poster med en motorsykkelbabe. I tillegg til lysekroner, restaurerer familiebedriften også deler til blant annet motorsykler og båter.

BABE I BAKGRUNN: Pauserommet har både en antikk lysekrone og en poster med en motorsykkelbabe. I tillegg til lysekroner, restaurerer familiebedriften også deler til blant annet motorsykler og båter. Foto: FOTO: Kjersti Blehr Lånkan

Ulike typer lysekroner

KRYSTALL: Krystallprismer skal kunne vaskes i oppvaskmaskin hvis temperaturen er under 60 grader.

KRYSTALL: Krystallprismer skal kunne vaskes i oppvaskmaskin hvis temperaturen er under 60 grader. Foto: FOTO: Franciska Munck-Johansen

Marthinsens understreker at forskjellige lysekroner krever ulikt vedlikehold. Variasjonene i lysekroneland er enorme hvis du begynner å sette deg inn i det. Men når det kommer til rengjøring, kan man gjøre det litt enklere:

- Hovedskillet går mellom lysekroner med eller uten prismer, sier Marthinsen.

Bytt ut det elektriske

For gamle lysekroner kan det være fornuftig å bytte ut det elektriske. Etter 50-60 år har strømledningene ofte tørket ut. Lampeholderne, særlig dersom de peker nedover, må som regel byttes ut oftere, rundt hvert tiende år, litt avhengig av bruken av lampen.

- Dette anbefaler vi ikke at du gjør selv med mindre du har relevante kunnskaper og kjenner dagens elektriske standarder, sier Lunde.

Også Marthinsen i Centrum Fornikling råder til å være forsiktig med el-anlegget på lampene.

- Husk at el-opplegg ikke må utsettes for fuktighet. På gamle lysekroner må man også være forsiktig med håndtering av alt el-opplegg. Gamle sokler og ledninger er ofte sprø, og kan skape overledning eller kortslutning. Får man støt, hvis noen pærer blinker, sokler sitter løst eller isolasjon løsner på ledninger, må man kontakte fagfolk som kan utbedre det, sier han.

Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme.

Dersom du har lysekrone med strøm i lysarmer, og dekslet på lysarmen er smuldret opp eller tørket, kan du få dem skiftet ut.

Lunde håper flere ser verdien i å ha en lysekrone i hjemmet.

- En vakker lysekrone er prikken over i´en i rommet. Når lyset brytes mot prismene og det gnistrer i krystallene, finnes det ikke noe som er vakrere og skaper mer atmosfære i rommet, mener hun.

Les også:

Slik vasker du opp riktig

Vask huset med mat

Oppussing av antikviteter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning