Spisestuer

11 spisestuer du blir inspirert av

La deg inspirere av disse smarte og særpregede spisestuene.

MASSIV ASK: Både det 2,7 m lange bordet i svartbeiset ask og benker er håndlaget av Brubakken Home i Hvittingfoss. Fotokunst signert en israelsk kunstner fra Kvam Galleri på Lysaker. Hvert bilde har sin egen takspot.

MASSIV ASK: Både det 2,7 m lange bordet i svartbeiset ask og benker er håndlaget av Brubakken Home i Hvittingfoss. Fotokunst signert en israelsk kunstner fra Kvam Galleri på Lysaker. Hvert bilde har sin egen takspot. Foto: Foto: Maria Reme

Publisert Oppdatert

En bolig som ikke har plass til et hyggelig middagsselskap, kan ikke kalles et møblert hjem. Et bord med uttrekksmuligheter er gir maksimal fleksibilitet. Men hvor skal bordet stå?

Selve spisestuen - altså et eget rom for middagsmåltidet - begynner å få et historisk sus over seg. I dag er spisebordet gjerne plassert i et slags allrom - oftest i tilknytning til kjøkkenet. Og stadig flere setter sammen spisemøblementet etter eget hode - for eksempel et bord fra loppis, et par stoler fra et møbelvarehus, og en snekkerlagd benk.

Man kan også møblere helt uten stoler i det hele tatt. Disse eksemplene viser at det går an å innrede en spiseplass uten å kjøpe komplett møblement i en fei.

Ett bord og ingen stoler

Interiøret som er vist i begynnelsen av saken viser at det går an å innrede en spiseplass uten en eneste stol. Løsningen med fireseters sofa på den ene siden og langbenk på den andre, kan imidlertid skape kamp om plassen. For det er ingen tvil om at den ene siden av bordet er mer komfortabel enn den andre.

En velurtrukket sofa krever videre en viss disiplin under bespisningen, og er neppe noe for småbarnsfamilien.

Tungt møbel

Det sjeldent massive eikebordet er kjøpt i Frankrike og fraktet hjem til dette huset i Oslo. Bordet utgjør tyngdepunktet i rommet, og danner utgangspunkt for plasseringen av de to takpendlene fra Catellani & Smith. Bordets robuste karakter understrekes i møtet med de lette, moderne stolene Catifa fra Arper.

LANGT ROM, LANGT BORD: Tunge, digre møbler kommer særlig til sin rett i lyse, luftige rom.

LANGT ROM, LANGT BORD: Tunge, digre møbler kommer særlig til sin rett i lyse, luftige rom. Foto: Foto: Espen Grønli

Bohemsk i byen

Denne spisestuen befinner seg i et kunstnerhjem på St. Hanshaugen i Oslo.

Bordet i jugendstil kan ifølge beboerne trekkes ut i det uendelige. Spisestolene i eik demonstrerer at eldre tremøbler ikke nødvendigvis må males. Vanligvis ønsker man å sentrere taklampen over spisebordet, men her har man naturlig nok valgt å henge taklampen fra rosetten.

En lysskinne sørger for at lyssettingen av rommet likevel blir balansert.

Pilotprosjekt

PATINERT EIK: møbler og gulv i massiv eik tåler heftig slitasje og bidrar til en sjelfull atmosfære.

PATINERT EIK: møbler og gulv i massiv eik tåler heftig slitasje og bidrar til en sjelfull atmosfære. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Denne spisestuen i et loft på Frogner forsynes av dagslys fra store vindusflater. Det luftige preget forsterkes av fototapetet på fondveggen der et fullastet bombefly står klar til takeoff.

Det noe maskuline motivet finner sin motvekt i prismelampene over bordet.

Frisk og nordisk

Ved å male enkle tremøbler i hvitt, blått og grønt, får spiseplassen en skandinavisk, glad utstråling. Stilen er rimelig, upretensiøs og hyggelig. Bordplaten består av gamle gulvplanker, mens understellet er snekret av beboerne. Merk hvordan den ene bakerste stolen er malt i to farger: hvit og grønt.

BOMBEFLY PÅ VEGGEN: Tapetet er fra mrperswall.no, stolene er fra Living. Prosjektet er ved interiørkonsulent Titti Bull Øwre.

BOMBEFLY PÅ VEGGEN: Tapetet er fra mrperswall.no, stolene er fra Living. Prosjektet er ved interiørkonsulent Titti Bull Øwre. Foto: Foto: Inger Mette Meling Kostveit

Moderne og rustikt

En balansert miks av nytt og gammelt er en vinneroppskrift for mange av oss. I dette allrommet på Huseby i Oslo utgjør et gammelt bondemøbel og et antikt teakskap de sjelfulle ingrediensene i et ellers moderne og nyoppusset miljø. Spiseplassen er direkte koblet på kjøkkenhalvøya.

Merk bruken av gulvparkett i sprutsonen over kjøkkenbenken, et grep som er både praktisk og originalt.

VÅRFORNEMMELSER: Spisemøblementet er dels bruktkjøp, dels hjemmelagd. De blåmalte pinnestolenes form trer tydelig fram i det hvite, luftige rommet.

VÅRFORNEMMELSER: Spisemøblementet er dels bruktkjøp, dels hjemmelagd. De blåmalte pinnestolenes form trer tydelig fram i det hvite, luftige rommet. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Mye miks og full match

Denne spisestuen kombinerer romantiske, industrielle og kontinentale elementer, noe som kanskje borger for en inkluderende stemning rundt bordet. Den komfortable, kontinentale sofaen er fra Slettvoll, de nostalgiske pinnestolene fra Fretex, mens de emaljerte stållampene er fra Palma.

Spisebordet er laget av resirkulerte materialer, og er et realt bruksbord. Fordelen med furene og ripene er at et hakk fra eller til ikke spiller noen rolle, ulempen er at bordplaten er strevsom å holde ren, selv om man vet hvordan man bruker kluten riktig.

Plassbygd spiseplass

NYTT MOT GAMMELT: Kjøkkenet er fra Kvik, stolene fra Vitra. Bordet er fra et antikvitetsutsalg, mens skapet er et arvegods.

NYTT MOT GAMMELT: Kjøkkenet er fra Kvik, stolene fra Vitra. Bordet er fra et antikvitetsutsalg, mens skapet er et arvegods. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

I dette arkitekttegnede huset i Lommedalen er det bygget solide sittebenker i ask langs vindusrekken fremfor ordinære karmer. Plassen under benkene kan benyttes til oppbevaring. Løse puter benyttes for å motvirke tresmak i baken under lengre middager.

Bordet er spesiallagd og levert av Brubakken Home, voksenstolene er den norske klassikeren Spring, designet av Terje Hope for Fora Form.

Industrielt og romantisk

Den industrielle stilen, i spedd noen landlige, romantiske elementer har vært langt fremme i trendbildet noen år nå. Aluminiumsstolene, mattlakkerte stålpendler og blomsterpotter i metall utgjør er som hentet fra fabrikkhallen, mens de slitte posthyllene langs veggen og de luftige liftgardinene virker mykgjørende i interiøret.

VELPLASSERT: Sofaen er plassert inntil et stort vindu som forsyner spiseplassen med dagslys. Rommet er innredet av stylist Aina Steen.

VELPLASSERT: Sofaen er plassert inntil et stort vindu som forsyner spiseplassen med dagslys. Rommet er innredet av stylist Aina Steen. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Hver Tolix-stol har fått en sittepute for dempe metallets kalde og harde virkning mot kroppen.

Møterom og spisestue

Denne spisestuen på Kolbotn ligger i tilknytning til kjøkkenet, men kan til forveksling ligne et møterom. Møblementet er da også hyppig benyttet av det såkalte kontraktsmarkedet, noe som vitner om høy slitestyrke og god komfort.

Stolene er fra Arper, langbordet Diamond i glass og aluminium er fra Molteni, lampene fra Northern Lighting og maleriet er signert den norske kunstneren Eldar Parr.

SPISEPLASS I KARMEN: Huset og dets mange spesialtilpassede løsninger er tegnet av Lars Lantto i Askim-Lantto Arkitekter.

SPISEPLASS I KARMEN: Huset og dets mange spesialtilpassede løsninger er tegnet av Lars Lantto i Askim-Lantto Arkitekter. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Svart, svart og litt grått

Beboeren i denne Frognerleiligheten frykter ikke mørket; både gulv, vegger og innredning er malt svart heller mørkegrått. Store vinduer og raus takhøyde gjør at det likevel ikke blir mørkt her inne om dagen.

Skinnstolene er fra Expo Nova, rokokkostolen et arvestykke, og Tripp Trapp-stolen er malt svart for å blende inn. Bordet er laget av en svart benkeplate og satt på et understell av stål.

Les også:

INDUSTRIELL HYGGE: Spiseplassen i industriell stil befinner seg i et hus utenfor København.

INDUSTRIELL HYGGE: Spiseplassen i industriell stil befinner seg i et hus utenfor København. Foto: Foto: Case Study

Er du på jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide.

Hold deg oppdatert: Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Ti stuer der vanskelig å komme seg ut av

Enkle knep som får barna til å spise

HALVOFFENTLIG PREG: Bruken av moderne, glatte møbler gir spisestuen et preg som ikke er utpreget hjemmekoselig.

HALVOFFENTLIG PREG: Bruken av moderne, glatte møbler gir spisestuen et preg som ikke er utpreget hjemmekoselig. Foto: Foto: Espen Grønli

SVART SPISEPLASS: Det meste er svart i denne boligen, også spiseplassen.

SVART SPISEPLASS: Det meste er svart i denne boligen, også spiseplassen. Foto: Foto: Maria Reme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning