Konkurranse Munch-museet og Deichmanske

Spanjol ble Munch-favoritt

Vinnerne av arkitektkonkurrensen om nytt Munch-museum og Deichmanske er kåret.

Slik blir det nye Deichmans bibliotek seende ut, tegnet av arkitektkontoret Lund Hagem.

Slik blir det nye Deichmans bibliotek seende ut, tegnet av arkitektkontoret Lund Hagem. Foto: Foto: HAV Eiendom

Publisert Oppdatert

Det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos vant Munch-museet og norske Lund Hagem vant konkurransen om det nye Diechmanske bibliotek.

- Med disse to vinenrutkastene opplever vi nå at byen begynner å sette seg, sier Eva Hagen, administrerende direktør i HAV Eienedom, som er Oslo kommunes gjennomføringsselskap for byutviklingen i Bjørvika.

- Det var en enstemmeig jury som kåret vinnerne, og vi er veldig fornøyd med at det var disse to som vant.

Og det er en godt tilfreds byrådsleder Erling Lae som bare venter på å få komme i gang med utbyggingen av Bjørvika-området.

- Nå skal vi sørge for at vinnerutkastene skal bli de nye lokalene til Munch/Stenersen og hovedbiblioteket, og at vi utvikler Bjørvika til Oslos nye kulturbydel.

Diagonale og Lambda

De to vinnerutkastene bærer henholdsvis navnene Diagonale og Lambda. Diagonale er Lund Hagems Deichman-vinner, mens Lamda er Herreros Arquitectos' vinnerutkast til Munch-museet

- Diagonale har en svært god løsning for biblioteket, det er urbant og er dessuten det bidraget som scoret best på miljøhensyn. Det er et konsept med et kjempepotensial, og som kan gi innovative bibliotekløsninger, sier juryleder Berit Kjøll.

Det er imidlertid en bekymret operasjef Tom Remlov som til Dagbladet uttrykker frykt for at det planlagte Munch-museet skal ta oppmerksomheten fra hans Opera-bygg.

- Dette blir en veldig høy, synlig bygning. Det er en utrolig vanskelig balansegang å skulle lage et synlig bygg, som samtidig ikke tar oppmerksomheten vekk fra Operaen. Jeg er bekymret for at dette bygget gjør det, sier han til avisen.

- Vi er helt fantastisk fornøyde, utbryter en nesten himmelfallen Einar Hagem i arkitektkontoret Lund Hagem.

- Vi kan nesten ikke tro at dette er sant, og nå venter vi bare på å komme i gang med det videre arbeidet. I forslaget la vi vekt på forholdet til operaen, det byplanmessige, på den måten at det skulle være aktivitet på gateplan og og så la vi vekt på bibliotekets funksjon. Prosjektets navn, Diagonale, henspiller på tre ting, diagonalen i fasaden, den diagonale siktlinjen opp mot Karl Johan og det diagonale lysinnfallet inne i bygningen.

Det har ikke lyktes klikk.no å få tak i representanter for Herreros Arquitectos.

Her kan du se de andre utkastene.

Les også:

Dette er en kirke

God arkitektur tilgjengelig for alle

Satset på syk arkitektur

De beste hodelyktene

Slik blir det nye Munch-museet seende ut, tegnet av det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos.

Slik blir det nye Munch-museet seende ut, tegnet av det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos. Foto: Foto: HAV Eiendom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning