Plassmangel og dårlige oppbevaringsløsninger henger gjerne sammen, og gangen er ett av rommene hvor det gjerne er utfordringer.

Skal du innrede en liten leilighet bør du sørge for å skaffe deg noen smarte oppbevaringsprodukter.

Møbelkjedene har i mange år fokusert på plassmangel i små urbane leiligheter. Og hvem vil vel ikke ha mer plass? Eller gjøre noe mer ut av rommet du har til rådighet? Bruke det på en smartere måte, gjøre det mer personlig?

- Liten plass krever smarte valg. Å møblere en liten leilighet er ofte ekstremt krevende fordi du gjerne skal ha plass til seng, sofa, tv-benk og spisegruppe, forklarer Are Bjøntegaard i Bohus.

Men flere av de ulike "nødvendighetene" kan imidlertid kombineres, fortsetter Bjøntegaard som blant annet anbefaler sovesofaer med oppbevaring av sengetøy i konstruksjonen, som gjør at det er enkelt å rydde opp til venner kommer på besøk.

LITE GULVPLASS: Tenk i høyden. Gangen er ofte det minste rommet i et hjem og har begrenset gulvplass.

LITE GULVPLASS: Tenk i høyden. Gangen er ofte det minste rommet i et hjem og har begrenset gulvplass. © FOTO: Thommy Bengtsson/IKEA

Foldes, stables, flyttes

More ways to maximize space, er en oneliner Ikea er tilhenger av.

Løsninger for bedre plassutnyttelse har møbelgiganten tradisjonelt vært gode på. De løfter hyppig frem produkter som kan foldes, stables, flyttes, er enkle og lette, eller har innebygd oppbevaring.

- Sørg for å ha oppbevaring der du kan, forklarer innredningsekspert Siv Elizabeth Egger i Ikea.

Hun tenker på senger med skuffer, en puff eller kasse med lagringsplass. Flerfunksjonelle møbler. Sofa om dagen og seng om natten. Slike ting.

LITE KJØKKEN: Små leiligheter har naturlig nok også små kjøkken. Bruk gjerne et trillebord for ekstra plass. Trillebordet heter Bygel og kommer fra Ikea.

LITE KJØKKEN: Små leiligheter har naturlig nok også små kjøkken. Bruk gjerne et trillebord for ekstra plass. Trillebordet heter Bygel og kommer fra Ikea. © FOTO: Katrina Domin/IKEA

ARTIG GREP: Sengegavl med rom for bøker kan være et smart grep. Denne heter Brimnes og er fra IKEA.

ARTIG GREP: Sengegavl med rom for bøker kan være et smart grep. Denne heter Brimnes og er fra IKEA. © FOTO: Per Gunnarsson/IKEA

Flerfunksjonelle møbler

- Små leiligheter har naturlig nok også små kjøkken. Bruk derfor et trillebord for ekstra plass, fortsetter Egger.

Her kan du plassere ting du bruker daglig, som ikke får plass på kjøkkenbenken.

Lagring mot vegg

Are Bjøntegaard i Bohus presiserer at du bør forsøke å ivareta åpne arealer i hjemmet - ofte anbefales derfor at det velges løsninger som enkelt kan settes inn mot veggen, slik at de får en naturlig plassering i hjemmet.

- Bruk også høyden i leiligheten, bokhyller eller hyller til lagring over vinduene, understreker Siv Elizabeth Egger i Ikea som samtidig poengterer at mer visuelle ting kan bidra til å skape et ryddigere uttrykk. Det kan du gjøre ved å bruke farger som er ton-i-ton så kan du heller få interiøret livligere ved å ha accessoirer i en sterk, men matchende farge.

TIL VEGGS: Smarte moduler fra Living som glir inn både i gangen og i stua. Fremhev gjerne hyllene med sprelske farger.

TIL VEGGS: Moduler fra Living som glir inn både i gangen og i stua. Fremhev gjerne hyllene med sprelske farger. © FOTO: Living

Start med å rydde

Stine Johnsen, pressekontakt i Living, som også er en entusiastisk interiørblogger, anbefaler at du starter med en skikkelig opprydning.

- Gå en runde med deg selv hva du virkelig trenger å ha lett tilgjengelig i gangen. Tenk sesong. Du trenger ikke boblejakkene i juni. Når du har sortert ut hva du vil ha i entreen, kan du se på hva slags oppbevaring du har bruk for, fortsetter Johnsen.

- Tenk i høyden. Gangen er ofte det minste rommet i et hjem og har begrenset gulvplass. Ved å plassere hyller opptil taket og over dører utnytter du hver kubikkmeter, avslutter hun.

SKAP PLASS: Bohus løfter frem sovesofaene Days og Stay. Kommoden heter Katarina og er en serie oppbevaringsmøbler som strekker seg fra nattbord til kjøpmannsdisker og ordinære kommoder.

SKAP PLASS: Bohus løfter frem sovesofaene Days og Stay. Kommoden heter Katarina og er en serie oppbevaringsmøbler som strekker seg fra nattbord til kjøpmannsdisker og ordinære kommoder. © FOTO: Bohus

MULTIFUNKSJONELLE: Du trenger ikke både skoskap og nøkkelskap når det finnes smarte møbler som gir deg alt i ett. Dette produktet er fra Living og heter Shooebox. Her kan du henge fra deg skjerf, smykker og lignende utenpå. © FOTO: Living

GØYALT I GANGEN: Få vesker, klær og skjerf opp fra gulvet. Interiørbutikken Pur Norsk har noen morsomme knaggløsninger. Hangman heter eksempelvis hyllen til høyre hvor toppen består av en Legoplate som er klar for kreativ utfoldelse.

GØYALT I GANGEN: Få vesker, klær og skjerf opp fra gulvet. Interiørbutikken Pur Norsk har noen morsomme knaggløsninger. Hangman heter eksempelvis hyllen til høyre hvor toppen består av en Legoplate som er klar for kreativ utfoldelse. © FOTO: PurNorsk

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!