Sommerplanter innendørs

Det er fullt mulig å få sommerfølelsen inn i stua.

SOMMERPLANTER: Pelargonia er blant planter du kan prøve inne.

SOMMERPLANTER: Pelargonia er blant planter du kan prøve inne. Foto: Foto: Lindberg

Publisert Oppdatert

Leiligheten jeg flytter til har ingen terrasse eller balkong, og jeg hadde blitt veldig glad for å få litt tips om hvordan jeg bringer våren og sommeren inn i stuen. Hvordan få den beste innendørs "krydderhagen" og hvilke hageplanter trives like godt i vinduskarmen som ute?

Det er nok ingen hageplanter som trives like godt i vinduskarmen som ute, men det er fullt mulig å få sommerfølelse inne også. Uansett hvilke sommerplanter du velger, må du ofre litt plass og potte dem over i større potter. Bruk potteroser for eksempel. Jeg har selv plantet disse både ute og inne. En potterose i en litt stor urne på kjøkkenbenken ved et vindu som kun har litt morgensol, klarte seg fint lenge. Dessverre er det jo sånn at rosene trives aller best ute, men du kan ha glede av dem lenge inne også. Pasjonsblomst, lavendel, oliven og pelargonia er blant planter du kan prøve inne.

Det er viktig at plantene ikke "stekes" i vinduet. Flytt dem bort fra den verste solen om dagen, vann godt og bruk gjødning beregnet for sommerplanter. Når du planter dem om, kan du med hell blande inn langtidsvirkende næring i jorden. Da får plantene riktig næring hele tiden. De små kulene man blander i jorden frigir næring litt etter litt. Jeg er blitt helt fan av dette produktet, det finnes flere på markedet.

For krydderplanter gjelder det samme prinsippet, men det kan være enda vanskeligere å få dem til å trives inne gjennom hele sommeren. For å lykkes trenger de passe med temperatur og lys.

En annen løsning kan være å henge balkongkasser utenfor vinduet, og da kan du jo for eksempel plante krydderurter utenfor kjøkkenvinduet. Tomatplanter har jeg selv hatt med stort hell i en vanlig, liten balkongkasse. I de andre vinduskarmene kan du jo plante sommerplanter du liker. Det kan virke litt "tantete" å ha blomsterkasser hengende på utsiden av vinduet, men det kommer helt an på hvilke planter og kasser du velger. Her er jo mulighetene mange.

Jeg håper dette hjalp deg litt på vei og ønsker deg lykke til med å skape sommerfølelse inne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning