Snøtyngde og hustak

Ta taket før snøen gjør det

Vinterens snømengder kan være en tung belastning for mange tak, og det kan bli en tung sak for lommeboken om ikke snøen fjernes i tide.

VIKTIG: Snørydding på tak er nødvendig, men også en risikosport. Husk sikring.
VIKTIG: Snørydding på tak er nødvendig, men også en risikosport. Husk sikring. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder/Scanpix
Sist oppdatert

Allerede ved 40 cm med tung snø kan snømengden på taket ditt ha nådd en kritisk dybde, men generelt skal tak være konstruert for å tåle 1,5 til 2,0 ganger den kritiske snølasten. Hovedregelen er likevel at snøen bør fjernes når den kritiske mengden er nådd.

- Kravene til snølast som tak skal tåle varierer, men de fleste av dagens bygninger har krav om å tåle minst 300 kilo snø pr. kvadratmeter, sier forsker Vivian Meløysund hos SINTEF Byggforsk.

En kjølig halvmeter

Generelt kan det sies at bygninger bygget før 1979 ikke bør ha mer enn 50 cm snø på taket, og enda mindre dersom det er snakk om våt snø. For nye bygninger kan takene klare opp mot 120 cm tørr snø, mens våt snø ikke bør overstige 90 cm.

Resultatet av for store snømengder kan i verste fall bli ødelagt tak og bygning, og risiko for redusert forsikringsutbetaling.

Les også: Slik måker du uten å få ryggproblemer.

Faresignaler

Sikkerhet ved takrydding

Her er tips for sikker og god snørydding på tak:

1. Snømåking av tak er en risikosport. Sørg for å være tilstrekkelig sikret.

2. Bestem det for hvor snøen skal kastes før du begynner å rydde taket. Det kan være at tilstøtende konstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.

3. Ikke fjern all snøen, fordi det kan være lett å skade takbelegget. La det være igjen 10 til 20 cm.

4. Unngå å fjerne store snømengder samtidig, blant annet ved bruk av wire som føres gjennom snølaget. Dette kan skape kritiske svingninger i konstruksjonen.

5. Unngå å lage renner i snøen på tvers av takets fallretning. Dette kan føre til ustabilitet i snøen på taket og store mengder kans ettes i bevegelse (se pkt 2).

6. Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være en større belastning enn en større, jevnt fordelt belastning.

Når det blir for mye snø på taket, gir det seg lett uttrykk i at konstruksjonen begynner å gi etter. De første tegnene kan være at vinduer og dører begynner å gå tregt. Dersom det begynner å knirke og smelle i konstruksjonen, er det virkelig fare på ferde. Da er det bare å hive seg opp på taket og få snøen bort.

Skjevbelastninger

Vanligvis er ikke skjevbelastninger en problemstilling på lavlandstak, men for tak som befinner seg på og opp mot snaufjellet vil det være en utfordring. Sterk vind kan blåse taket nesten rent på den ene side, mens det på lesiden legger seg store mengder.

Dette vil spesielt gjelde hyttetak, derfor bør hytteeiere være bevisste på dette og vurdere belastningen på taket ut i fra den siden som har mest snø.

Les også: Finn rimeligste innboforsikring

Forsikringsproblemer

I utgangspunktet skal forsikringen dekke det som heter "plutselige og uforutsette skader". Men dersom snøen har lavet ned over en lengre periode, dreier det seg ikke lenger om en plutselig og uforutsett hendelse. Da har det vært rimelig anledning til å redusere risikoen for skader, og da kan du risikere avkortning i utbetalingen dersom det oppstår skade som følge av snøbelastningen.

- Snøtyngdeskader som har oppstått brått dekkes vanligvis av forsikringen. Samtidig har de fleste selskap regler som tilsier at en bør følge med på snøen. Du plikter å begrense at skade inntreffer. Hvis du har vært uaktsom, kan du i verste fall risikere redusert erstatning eller høyere egenandel.

- Det vil blant annet være uaktsomt hvis du ikke fjerner store snømengder fra taket ditt i tide, sier kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Stine Neverdal.

Les også:

Test av snøskuffer

God og praktisk turmat

Arkitektur for ekstremvær

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2007, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også