Plassutnyttelse og innredning

Slik utnytter du hver millimeter i boligen

Arkitekten fant den perfekte unyttelse for det kronglete trappeløpet.

Publisert Oppdatert

Gode råd var dyre da familien ønsket seg blant annet nye soverom, hems med arbeidsplass og nytt bad i de øvre etasjer i den moderne leiligheten i tradisjonsrike Ullevål Hageby. Dette er ikke store boliger, og med svært bratte skåtak er det langt fra lett å foreta fornuftige endringer av disse eldre husene.

Maksimal plassutnyttelse

Ombygging av trapperommet var selve bærebjelken i prosjektet.

- Selv om vi ikke hadde så mange kvadratmeter til rådighet, måtte det på grunn av kompliserte byggtekniske forhold bli mye geometeri og matematikk i dette kompakte prosjektet, kommenterer arkitekt Løvseth i Løvseth+ Partners.

- Alt måtte regnes ut på millimeteren i det svært beskjedne arealet jeg hadde til disposisjon, sier arkitekten.

HIMMELHØYTt. Trappen står som et ni meter høyt skulpturelt volum. Den snor seg som en slange, flere ganger i den smale sonen mot det tilgensende huset.

HIMMELHØYTt. Trappen står som et ni meter høyt skulpturelt volum. Den snor seg som en slange, flere ganger i den smale sonen mot det tilgensende huset. Foto: Foto: Espen Grønli

Maksimal plassutnyttelse

Beboerne ble raskt enige med arkitekten om at den nye trappen ville fungere best ved garderoben i inngangspartiet.

Nå står den skreddersydde trappen som et ni meter høyt spenstig og åpent volum som strekker seg rett oppover og gjennom husets tre etasjer.

Glassvegger åpner

Eierne falt for ideen med glassvegger som skille mellom bad, gang og soverom i anne etasje.

ROM UNDER TRAPPEN: Alle kroker i huset er benyttet, her er toalettet rett under trappen.

ROM UNDER TRAPPEN: Alle kroker i huset er benyttet, her er toalettet rett under trappen. Foto: FOTO: Espen Grønli.

Veggen, som fortsetter helt opp til det åpne, nyinnredete loftet, gjør at de fra mange kanter får en helhetsopplevelse av det flotte skråtaket.

En juvel

Det nye wc-et like ved det restaurerte kjøkkenet er bitte lite og uttnytter plassen til siste trevl. De lyse fargene og skinnende flisene har en plassutvidende effekt på rommet.

Grått og gult

Baderommet i annen etasje er en markant, funksjonell "boks" som defineres tydelig med en skrap, gul kontrastfarge. For å tydeliggjøre formen på rommene ytterligere ble taket malt i en lysegrå, nestens hvit farge, mens veggen ble mellomgrå.

SPENSTIG BAD: Det nye badet oppleves som en tøff boks, noe som understrekes av den gule fargen.

SPENSTIG BAD: Det nye badet oppleves som en tøff boks, noe som understrekes av den gule fargen. Foto: Foto: Espen Grønli

Camingvogndesign

ULLEVÅL HAGEBY: Ullevål Hageby (1915-22) ble tegnet blant annet av den idealistiske og dyktige arkitekt Harald Hals. Det er Norges største og vakreste eksempel på kommunal boligbygging, skriver Arne Gunnarsjaa  i Norges Arkitekturhistorie.

ULLEVÅL HAGEBY: Ullevål Hageby (1915-22) ble tegnet blant annet av den idealistiske og dyktige arkitekt Harald Hals. Det er Norges største og vakreste eksempel på kommunal boligbygging, skriver Arne Gunnarsjaa i Norges Arkitekturhistorie. Foto: Foto: Espen Grønl

- Dette minimalitiske prosjektet minner meg faktisk om en av de første oppgavene jeg hadde som ung arkitektstudent fikk på NTH, som jeg kalte "Utnytt absolutt all plass, hver enenste millimeter i en campingvogn", sier arkitekten som blant annet har tegnet Norsk Oljemuseum i Stavanger.

Puselspill

- Planløsningen og innredningen i alle tre etasjer ble som et tredimensjonalt puslespill. For å plassert innbo som senger, skap og baderomsinnredning jeg måtte regne ut absolutt alle avstander.

- Faste føringer som den gigantiske pipen, skråtaket til tre sider, kraftige bærekonstruksjoner i tre samt flere vinduskarnapper bød også på noen utfordringer, sier arkitekten.

Kul glassvegg

Historiske vinduer

Detaljer som teller

PLASSUTNYTTELSE: Med skap hele veien rundt hodeenden av dobbeltsengen utnyttes all tilgjengelig plass i hovedsommet

PLASSUTNYTTELSE: Med skap hele veien rundt hodeenden av dobbeltsengen utnyttes all tilgjengelig plass i hovedsommet Foto: Foto: Espen Grønli

Les mer:

Arkitektens drømmehytte

FIKS LØSNING MED DAGSLYS: Med en skrå glassvegg mellom barnerommene fikk begge rommene glede av dagslyset.

FIKS LØSNING MED DAGSLYS: Med en skrå glassvegg mellom barnerommene fikk begge rommene glede av dagslyset. Foto: Foto: Espen Grønli

Arkitekttegnete ferdighus

Slik lager du en skvettsone

ÅTTEKANTET VINDU: Den gamle, åttekantete vinduet er som et selvstendig designobjekt. Den nye trappen står i fint sampill til den gamle, ærverdige stilen.

ÅTTEKANTET VINDU: Den gamle, åttekantete vinduet er som et selvstendig designobjekt. Den nye trappen står i fint sampill til den gamle, ærverdige stilen. Foto: Foto:Espen Grønli

De kuleste nettbutikkene

FINTEGNET TRAPP: Arkitekten tenget alle detaljer, blant annet denne renlinjete avslutningen på trappegelenderet.

FINTEGNET TRAPP: Arkitekten tenget alle detaljer, blant annet denne renlinjete avslutningen på trappegelenderet. Foto: Foto: Espen Grønli

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning