Få med deg tipsene som letter rengjøringen

Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Noen steder i huset krever tøffere tak enn andre når det gjelder rengjøring.

VEKK, VEKK: Noen steder er skitnere enn andre i hjemmet ditt. Slik går du frem for at det skal bli rent.
VEKK, VEKK: Noen steder er skitnere enn andre i hjemmet ditt. Slik går du frem for at det skal bli rent. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

"Bare spray på og flekken forsvinner." Hadde all rengjøring bare vært så lett som i reklamens verden. Men dengang ei. Alle må vi vaske hjemmene våre, og det er nå engang slik at noen steder krever mer innsats enn andre. Men det finnes hjelp å få.

Det amerikanske nettstedet The Nest har nemlig gode råd når det gjelder å få gjort rent på de stedene i huset ditt som både er de skitneste, og også ofte er noen av de vanskligste å rengjort.

1. Håndtak og dørhåndtak

Når du tenker over hvor mange ganger i løpet av dagen du tar i de forskjellige håndtakene i hjemmet ditt, er det lett å forstå hvor mye skitt og bakterier som kan skjule seg på disse. En kjapp måte å desinfisere disse på, er rett og slett å ta deg en runde og tørke over med antibakterielle engangskluter.

Sprayer du med en antibakteriell spray er det viktig å huske på å ikke forhaste seg. Tørker du av med en gang er det stor sjanse for at alle basseluskene ble igjen. Gir du derimot sprayen litt tid til å virke, er sjansen større for at du får med deg all skitten når du tørker av.

2. Toalettet

Alle er nok klar over at det skjuler seg bakterier og skitt i og på toalettet, og ofte er det slik at toalettet er det stedet man er minst ivrig på å rengjøre når det er tid for husvasken.Trøst deg med at jobben kan gjøres enklere om man har riktig utstyr.

Dette mener nettsiden The Nest er måten å gjøre det på:

1. Utstyr deg med en egnet baderomsspray, en toalettbørste og gummihansker.

2. Spray rengjøringssprayen rundt på innsiden av toalettskålen, og la vaskemiddelet virke i noen minutter før du går igang med å skrubbe. Så gir du innsiden av skålen en skikkelig omgang med toalettbørsten og skyller så ned et par-tre ganger for å rense bort skitt og vaskemiddel.

3. Til slutt sprayer du litt rengjøringsspray på hele utsiden av toalettet, lar det virke et par minutter, før du tørker av med en ren og fuktig klut.

3. Badekar

Nok en bakteriebombe som befinner seg på badet. Ja, for hvor trodde du all skitten du vasket av deg ble av? Slik blir det rent:

1. La vannet i dusjen bli skikkelig varmt, så skyller du over hele badekaret.

2. Spray så på en rengjøringsspray som løser opp kalkrester, og la virke noen minutter.

3. Ta på deg gummihansker, finn frem en my børste og skrubb. Ikke glem bunnen på karet.

4. Når du har vasket hele karet, skyller du igjen over med rent varmt vann fra dusjen.

TIPS: Om du ikke vil bruke de svært kjemiske baderomssprayene man får kjøpt i butikken går det fint an å lage en egen: En del ammoniakk på to deler vann på en sprayflaske vil rengjøre både dujkabinett og fliser for inntørket såpeskum. Det samme vil litt varm eddik (bruk mikrobølgeovn) på en sprayflaske gjøre.

Malin Skaar hos Lilleborg anbefaler spesialprodukter til å rengjøre både dusjkabinettet og badekaret:

- Bruk baderomspray og baderomskrubb som er beregnet på bruk på dusjkabinett. De løser raskt opp kalkrester og flekker, og gjør veggene blanke og fine, forteller Skaar til Bonytt.no.

4. Kjøkken- og badegulv

Både kjøkken- og badegulv er trafikkerte soner, og må begge tåle en del søl og skitt. Nettopp derfor blir det viktig å passe på å rengjøre disse regelmessig. Noen sverger til god gammeldags såpe og vann, mens andre mener tørrmoppen er kommet for å bli.

- Med vann, såpe og langkost flytter du bare rundt på skitten, og bakterier og sopp får god næring, mener rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som har skrevet flere bøker om vask og rengjøring.

- Alt støv fjerner vi raskest og mest effektivt med en syntetisk mikrofibermopp. Alle som har oppdaget at man ikke trenger å bruke vann for å gjøre rent, sier "Åh, at jeg ikke har gjort det før", forteller Hagesæther til Bonytt.no, en teori som også Norges Astma- og allergiforbund sier seg enig i.

- Du får med deg en del skitt med en våt klut, men såpen og vannet legger seg som en hinne på gulvet, som legger igjen støv. Vannet fordamper, og det gir gode vekstvilkår for bakterier. Hvis du vil vaske med vann, så bruk en syntetisk tørr mopp først, for å få opp støvet. Deretter kan du gå over med en våt klut for å få bort flekker, avslutter Hagesæther.

5. Kraner

Grunnen til at kraner blir så skitne hele tiden, er jo rett og slett det at man skrur dem på - for å vaske seg - når man er skitten på hendene. Disse burde desinfiseres regelmessig om du skal holde dem rene.

1. Start med en fuktig svamp og en rensemiddel som ikke lager riper i metall, men som likevel er kraftig nok til å ta skitten.

PUSS, PUSS: Kraner ser mange skitne hender i løpet av dagen. Pass på å rengjøre dem regelmessig.
PUSS, PUSS: Kraner ser mange skitne hender i løpet av dagen. Pass på å rengjøre dem regelmessig. Foto: FOTO: Colourbox

2. Om du er plaget av kalkrester, kan det hjelpe å tørke over med en klut fuktet med eddik.

6. Kjøkkenvasken og vasken på badet

Spesielt på kjøkkenet kan vasken være en bakteriebombe. Bakterier trives i mørke fuktige sluk, og det er viktig å rengjøre hele vasken med jevne mellomrom, helst ukentlig.

1. Spray med rengjøringsspray beregnet på kjøkken. Eller bruk oppvaskmiddel. Fyll en balje med rent lunket vann, fukt en myk svamp og skrubb vasken. Skyll over med varmt vann når du er ferdig.

Charlotte Sagvik fra CityMaid Hjemmeservice i Oslo har mange gode rengjøringstips for rengjøring på kjøkkenet:

- Jeg pleier alltid å si at når man skal vaske på kjøkkenet bør man begynne fra venstre og bevege seg mot høyre, så fra fra toppen og nedover.

Om kraner og vask sier Sagvik følgende:

- Bruk en myk svamp, og unngå rengjøringsmidler som kan sette merker.

Interiør- og designnettstedet Apartement Therapy har følgende råd:

Det som er viktig her er å unngå å bruke rengjøringsmidler som inneholder amoniakk, blekemidler eller grove skurekremer som alle kan sette riper i rustfritt stål. Disse kan skade vaskens overflate. Når du har vasket over kraner og oppvaskbenk, lønner det seg å tørke over med en ren tørr klut.

7. Gulvteppet

Det er ikke grenser på hvor mye støv og skitt som kan samle seg nede i gulvteppet. Å støvsuge regelmessig er den letteste og mest effektive måten å eliminere støvmidd og holde både teppet og luften i hjemmet ditt ren.

Regelmessige runder med støvsugeren er også alfa og omega for levetiden på gulvteppet ditt. Dette forhindrer støv og skitt fra å trenge seg lengre ned, hvor det etterhvert vil ødelegge fibrene i teppet. En kraftig støvsuger, gjerne en med et børstehode som kan beveges, er best. For teppegulv med ekstra dype fibre bør man fjerne hodet på støvsugeren og bare bruke munnstykket for å komme ordentlig til ned i teppet.

Tips: Har du skittflekker på gulvteppet, prøv dette før du går til innkjøp av en dyr tepperens: Strø maismel på det tørre teppet og støvsug så. Det pulveriserte melet vil hjelpe til med å løfte skitt og støv opp av teppet når du støvsuger.

8. Persienner og gardiner

Både persienner, rullegardiner og vanlige gardiner fanger opp mye skitt og støv, men faller ofte langt ned på listen over stedene man husker på å gjøre rene.

En fuktig klut er ditt beste våpen. Om persiennene dine aldri har blitt vasket før og er svært skitne, kan det lønne seg og ta dem ned og rengjøre skikkelig med varmt vann og oppvaskmiddel i badekaret. Bruk en my svamp til å vaske med.

Med gardiner bør man ideelt sett ta disse ned og vaske en gang i måneden. Om gardinene dine ikke kan vaskes i maskinen, kan bare det å støvsuge dem være en god hjelp til å fjerne støv og skitt.

9. Kjøkkenbenk

Kjøkkenbenken ser mye aktivitet i løpet av dagen. Man forbereder mat, skjærer opp kjøtt, fisk og grønnsaker, tørker kopper og leser avisen. Her et ett sted hvor det blir viktig å vaske regelmessig, ja helst opptil flere ganger om dagen.

En naturlig og effektiv måte å rengjøre kjøkkenbenken på, er å bruke en sitron.

Gni snittflaten av en sitron over den for å fjerne skitt og flekker. Ved flekker på kjøkkenbenken som ikke vil rikke seg kan du dryppe litt sitronjuice på flekken og la virke noen minutter før du tørker av. Bruk så resten av sitronen til å skrubbe benken ren. Fortsatt ikke ren? Ha litt bakepulver sammen med sitronjuice og gni.

TIPS: Rengjør kjøkkenbenken med bakepulver: Hell bakepulver på en fuktig svamp, og over hele benken.

Husk på kjøkkenkluten

- Kjøkkenkluter er jo en bakteriebombe som inneholder matrester og annen smuss, forklarer Else Liv Hagesæther til Bonytt.no.

- Sleng den i vaskemaskinen på 60 grader og vask den ofte.

Dette skriver det norske Mattilsynet på sine nettsider:

"Hvor ofte kjøkkenkluten skal skiftes ut, avhenger av bruken, ikke av antall dager den er i bruk. Hvis den er tydelig skitten bør den byttes ut selv om den nylig er skiftet. Det er mange bakterier som har gode forutsetninger for å vokse og formere seg i kjøkkenkluter. Alle bakterietyper som har gode vekstvilkår ved fuktighet og temperaturer på opptil 60 °C vil også trives i kjøkkenklutene. Tørkerull kan være et godt alternativ til kjøkkenkluten."

Les også:

De beste rådene mot striper i do

Gjør et interiørkupp til huset på BonyttBazar i dag

Slik bør du vaske kjøleskapet

Derfor bør du ikke gi lettbrus til barna

GUMMIHANSKER: Når du skal gjøre rent på steder som fulle av skitt og basselusker kan det lønne seg å ikke glemme hanskene.
GUMMIHANSKER: Når du skal gjøre rent på steder som fulle av skitt og basselusker kan det lønne seg å ikke glemme hanskene. Foto: FOTO: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også