Flytting

Slik gjør du flyttingen enklere

Her er 10 praktiske tips som gjør flyttingen lettere.

PÅ FLYTTEFOT: Unngå stress med våre lure flyttetips!

PÅ FLYTTEFOT: Unngå stress med våre lure flyttetips! Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Hvor ble det egentlig av sengetøyet? Eller sekken med vinterklærne?

Flyttingen går så mye lettere når man har orden på eskene og har planlagt endel i forkant.

- Neste gang skal jeg merke hver eske med hvilket rom innholdet tilhører. Med undertitler som for eksempel forteller at her er sengeklærne. Hvis jeg hadde merket esken med soverom, hadde den allerede stått på rommet der den hører hjemme. Sengen hadde vært klar, tanken på å kunne stupe i en oppredd seng etter dagens flyttesjau er utrolig behagelig, sier Bonytts journalist Siv Kerstin Bakke, som har tre startråd:

Lag en inventarliste og del inventaret inn i tre hovedgrupper:

1. Det som skal inn i den nye boligen.

2. Det som skal rett i boden eller kjelleren.

3. Det som skal kastes, selges eller gis bort.

Her får du noen tips før du setter i gang.

1 Tidspunktet

Bestem datoen. Prøv å unngå tidspunkter som skolestart, ferie eller fredager da mange er på farten og du fort havner i kø, stressede situasjoner eller får unødvendig dårlig tid.

2 Rengjøring

Enten du eier eller leier, skal stedet du flytter fra være i orden. Dette kan være en slitsom jobb når du har mer enn nok med å flytte dit du skal.

Sørg for at all rengjøring starter etter at alle ting er flyttet ut, og spør gjerne venner eller venners halvvoksne barn om hjelp til vasking og ferdigstillelse hvis det blir for dyrt med rengjøringsbyrå.

3 Bilen skal være i orden

Din egen bil, enten du bruker den til flyttelasset eller ikke, bør fungere når du skal flytte! Ta den på service hvis det passer, og se over det viktigste - det er kjedelig å stå i veikanten med eller uten flyttelasset.

4 Bestille/avbestille tjenester

Husk å bestille flytting av telefon, bredbånd, strøm, avis med mer i god tid før du flytter slik at dette er i orden før du kommer med flyttelasset.

En god ide kan være å lage liste over hvem vi mottar jevnlig post fra, som banker og forsikringsselskap, og meddelt den nye adressen på postkontorets adresseendringsblanketter uten at det kostet et øre.

5 Den viktigste esken

Pakk en eske med det aller mest nødvendigste, de tingene du gjerne vil ha tilgjengelig med en gang du kommer frem. Denne kan eksempelvis inneholde en kjele/tekjele eller kaffetrakter, noen kopper/krus, kaffe/te/saft, sukker, kjeks, toilettartikler, dopapir, stearinlys, saks, førstehjelpspute og liknende.

Et par tallerkener og bestikk, en brødkniv og annet elementært kjøkkenutstyr som en kjele eller steikepanne kan være greit hvis dere skal spise.

Du kan på denne måten ta deg tid til å slappe av litt (og ta en kopp te eller kaffe) når du/dere kommer frem før du starter oppakkingen.

6 Rom eller navn på esken

Skriv navn på rommets beboer eller rommets navn på esken med sort sprittusj, slik at eskene kan settes på rett sted med en gang. Skriv tydelig. Den bok- eller musikkglade gjør lurt i å merke eskene godt hvis samlingen er stor og eskene blir mange. F.eks "Pocketbøker", "Hagebøker" eller liknende etter hva som passer.

7 Eskenes innhold

Når du står nyinnflyttet med 27 esker merket 'kjøkken' har du en utfordring. Skriv stikkord til innhold på eskene i tillegg, f.eks 'tallerkner', 'tørrvarer', 'hermetikk', 'kjeler' og liknende. Dette sparer deg mange frustrasjoner, og du kan pakke opp i flere omganger.

- Skriv på esken om den inneholder knuselige gjenstander, jeg er blitt et par vinglass fattigere. Forsikring er kjekt å ha hvis du har antikke lysekroner eller andre kostbare ting i lasten, sier Bakke.

Klikk her for å lese av Bakkes flyttetips.

8 System i eskene

Pakk gjerne prioritert innhold for seg, ikke bland matvarer og pynteting - maten, tallerker og andre nødvendigheter skal opp først, mens pynten kommer til slutt, og da får du fort mange halvfulle esker stående hvis det er vill blanding.

9 Soveplass

Noe av det første du bør gjøre etter å ha kommet frem, er å ordne med soveplassene. Ha sengetøy, madrasser o.l. på plass og helst sengen ferdig oppredd så du kan stupe i seng senere.

10 Kjæledyr

SUPERTIPS: FLYTTEBOKA

Artikkelforfatteren bruker en egen flyttebok med nummerering av alle esker underordnet rom. På den måten kan man slå opp på eske 17 under seksjonen "kjøkken" og se at der er jamen mormors gamle kjøkkenvekt.

Eskene er påskrevet kun romnavn + nummer, ikke stikkord. Et system som dette tar tid og krever nøyaktighet, men bruker du langt tid på å pakke opp alt er det gull verd. Og for all del - boka må ikke somles bort! (Den ligger i "Den viktigste esken" under flyttingen).

Flytting er stressende for katter, hunder og andre kjæledyr.

All liv og røre når dere kommer frem kan også virke stressende, plassér dyrene i såfall på et rolig rom/sted, eller utendørs i hagen hvis det er mulig. Introdusér dyra til det nye hjemmet når det har roet seg litt.

Husk: Katter bør holdes inne på nytt sted den første tiden før de slippes fritt ut. Hvis kattene holdes inne på et vanlig rom, dekk gjerne til gulvet med tykk plast, det hender at selv renslige katter blir stressa og lager ulykker.

Et akvarium er et spesielt c-moment: Bruk flere bøtter (godt skylt - skal ikke inneholde rester av såpe) med vann fra akvariet til å frakte fisk. Planter og stein kan pakkes i doble poser som ikke lekker. På nytt sted settes akvariet opp raskt, og fylles med vann. Fisken lar du stå i bøttene til vannet i akvariet er varmt nok. Alternativt kan du helle de ut i badekar hvis du har, og etterfylle litt med temperert vann. Pass på at det er nok vann for fisken, du risikerer at fisken dør av surstoffmangel med for lite vann og ingen pumpe tilkoblet.

Flytting med barn

For mange barn, kanskje de i begynnelsen av tenårene spesielt, kan det å flytte være problematisk. Vi har sett på noen vanlige situasjoner og problemer, og gir deg tips for å håndtere dem.

Les rådene her: Å flytte med barn

Kilder: The Move Channel

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning