Fornyelse av trappen

Slik fornyer du den gamle furutrappen

Har du en gammel og gul furutrapp? Da er du ikke alene. Se hvordan den kan bli som ny.

FØR OG ETTER: Den gamle furutrappen så mørk og sliten ut. Med trappefornyer og maling ble den som ny.

FØR OG ETTER: Den gamle furutrappen så mørk og sliten ut. Med trappefornyer og maling ble den som ny. Foto: FOTO: Privat foto

Publisert Oppdatert

Mange som pusser opp hjemme fokuserer gjerne på nytt gulv, kjøkken, eller maling av vegger og tak. Det som kanskje glemmes er et av husets viktigste elementer, nemlig trappen. Tidligere ble trappen kun sett på som en fremkomstmåte mellom ulike etasjer, i dag blir den ansett mer som et møbel med mange muligheter.

Tretrapper kan både oljes, males, lakkes, beises, eller du kan legge teppe i den. Trappefornyere som er enkle å montere, finnes også på markedet. Som med all annen oppussing er det lurt å planlegge godt før du går i gang med oppussingen.

Den gamle trappen ble ny

Det var planer om å flytte som satte Per Håvard og Astrid i gang med en storstilet oppussing av eneboligen sin i Kongsberg. De hadde kjøpt en annen leilighet og tanken deres var å selge huset.

- Men da vi så hvor fint huset ble, bestemte vi oss for å selge leiligheten og bli i huset. Siden vi også hadde skaffet oss hun passet det egentlig bra. Vi ble veldig fornøyd både med trappa, med veggene og med de øvrige tingene vi gjorde, både ute og inne.

Dette ble gjort

Trappa er i utgangspunktet i furu, levert av Tretrapp AS. Både trinn og rekkverk var lakkert fra før. De første trinnene i behandlingen var derfor pussing og grunning. Deretter ble gelenderet malt i to ulike farger.

Håndlisten på gelenderet er malt med Lady supreme finish 40, vannfortynnbar oljemaling i farge S6010-Y30R

Stolpene på gelenderet er malt med Lady supreme finish 40, vannfortynnbar oljemaling i farge Eggehvit. Malingen er påført i to til tre strøk.

Trappefornyer renoverings-kit i eik fra Stegett er montert på den gamle trappen.

LYST: Ved å male gelenderet fremstår trappen lys og luftig. Den mørke håndlisten henter opp fargen fra trinnene og skaper en fin kontrast i trappen.

LYST: Ved å male gelenderet fremstår trappen lys og luftig. Den mørke håndlisten henter opp fargen fra trinnene og skaper en fin kontrast i trappen. Foto: FOTO: Privat foto

trapp

trapp Foto: Privat foto

Gjøre det selv?

Det er flere aktører på markedet som leverer materialer til egenmontering av trappefornyer. Men er det enkelt å utføre arbeidet selv?

- Rette trapper klarer folk flest som er litt fingernemme og med litt snekkerferdigheter å fornye selv,forklarer Tormod Freidher fra Trapp og gulvfix.

- Det kan derimot være litt vrient med svingtrapper siden de har en del vinkler. Vi kan levere måleskinner som forenkler dette en del.Materialene kan kjøpes av oss for egen montering, med vår ekspertise på kjøpet. Systemet er laget for at folk skal kunne klare dette selv, men som sagt med litt snekkerferdigheter. Det koster jo litt for materialene så det blir fort dyrt med mange feilskjær. Det kan også bli store glipper mot vanger som må fuges litt for mye.

Sjekkliste før man fornyer trappen

1. Ta forholdsvis nøyaktige mål av alle trinn, den lengste lengden på alle. Om dette er i forkant, diagonalt, eller i bakkant spiller ingen rolle bare det er det lengste målet. Om man skal ha bakkantlist, eller opptrinns-plater må man i tillegg ha mål på bakkanten av det gamle trinnet.

2. Tykkelsen på gammelt trinn bør måles så man vet at trinnplatens trappenese dekker ned. Dette er i hovedsak det vi trenger for å finne rette størrelser og pris på det de trenger.

3. Sjekke at trinnflaten er noenlunde jevn og rett, samt fri for støv og løse materialer.

4. Skal vanger og rekkverk males bør dette utføres før montering av trappedetaljer slik at man slipper tildekking.

Mulige utfordringer på veien

NYE TRINN: Beboerne valgte trinn i eik til den nye trappen.

NYE TRINN: Beboerne valgte trinn i eik til den nye trappen. Foto: Privat foto

- Stort sett er det ikke så mange utfordringer med å fornye trappen, bare man er litt fingernem og tar tiden til hjelp, understreker Freidher. Gjør man dette selv skal det mye til for at det ikke lønner seg å pusse opp den man har fremfor å kjøpe ny. Da må trappen man har være i meget dårlig forfatning. De fleste trapper kan så å si fremstå som nye. Om trappen knirker noe kan man skru til før montering av trinnplatene, samt at platene vil stive av slik at det erfaringsmessig vil fjerne det meste av knirk.

Eventuelle utfordringer kan være:

- At trinnene som skal kles er for tykke.

- At vangen på en eller begge sider er buet.

- At det ligger teppe i trappen, som er felt ned i trinnet.

- At man ikke har godt nok verktøy.

- De fleste velger å male trappen lys, og legger mørke trinn som eik, avslutter Freidher. Vi har også tettet mellom trinnene på mange av trappene denne høsten. Dette gjør trappen mer lyddempet, mer stødig, og det hemmer selvfølgelig støvfall ned til underliggende arealer.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Trappen endret hele leiligheten

Slik lager du terrassetrappen selv

Nå skal alle navn slutte på...

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag