David Cerny - kontroversiell kunst

Skulpturene tisser SMS-en din

På et torg i Praha kan skulpturene tisse ut SMS-en din. Skulptøren David Cerny lager kontroversiell kunst, vil mange mene.

Publisert Oppdatert

David Cerny (f. 1967) i Praha

Kunsteren har flere ganger laget kontroversielle installasjoner.

David Cerny ble refusert fra en utstilling i Polen i 2006, da han ville vise frem en fullformats-versjon av en bakbundet Saddam Hussein senket i en tank med formaldehyd.

I 1991 malte han stridsvognsmonumentet, til ære for sovjetiske tanks-soldater, i Praha, rosa. Han ble anklaget for vandalisme og arrestert.

Kilder: Wikipedia/davidscerns.cz

På torget foran Kafka-museet i den tjekkiske hovedstaden står to mannlige skulpturer og tisser i en skål.

Vannspeilet er omrisset av Tsjekkias landegrenser, og skulpturene urinerer sitater fra berømte innbyggere i Praha i vannet fra sine svært mekaniske peniser.

Send sms til skulpturen

Skulpturene er ikke statiske. De er interaktive, og kan rett og slett urinere meldinger fra mobiltelefoner.

Er du i Praha kan du sende sms til et nummer som vises ved siden av skulpturene, ifølge nettstedet Village Of Joy.

Da vil skulpturene skrive din melding ut i vannet med penisen, mens de beveger seg.

Enkelte turister bruker også fontenen til å slukke tørsten, noe som et av bildene i galleriet viser at ser ganske bisarrt ut.

Se skulpturene tisse:

Flere skulpturer å se

Om du vandrer gatelangs i Praha, kan det være at du kommer over flere av David Cernys mange kunstinstallasjoner. Løfter du øynene og ser oppover fundamentet på TV-tårnet i Praha, vil du se en hel gjeng små babyer som tilsynelatende klatrer oppover tårnet.

I gamlebyen i Praha kan du, om du løfter hodet, kanskje få øye på «The hanging man». Det er en skulptur av en mann som henger etter en arm høyt over bakkeplan. Denne skulpturen er vist frem i flere byer.

Orgasme på nasjonalteateret

På taket av Prahas nasjonalteater skulle det sittet en skulptur av en mann. Den skulle fått orgasmer med jevne mellomrom, og sprutet ut damp. Skulpturen skulle vært på plass før EU-avstemningen i landet i 2003.

ORGASMEKUNST: Denne statuen ble aldri oppført på Prahas nasjonalteater. Styret fryktet for jobbene sine, om de tillot orgasmestatuetten som skulle sprute ut damp. Foto: <a href="http://www.davidcerny.cz">www.davidcerny.cz</a>

ORGASMEKUNST: Denne statuen ble aldri oppført på Prahas nasjonalteater. Styret fryktet for jobbene sine, om de tillot orgasmestatuetten som skulle sprute ut damp. Foto: www.davidcerny.cz

Den kom aldri på plass, fordi de ledelsen ved teateret fryktet å miste jobbene sine.

Ved Gallery Futura i Praha kan du klatre opp på fem meter høye rumpeskulpturer. Du kan til og med stikke hodet inn i bakdelen. Da får du se en video av to tsjekkiske politikere som mater hverandre. Avslutningsvis får du høre noe av Queens berømte låt «We Are The Champions».

Se rumpeutstillingen her:

Foster i takrenna

Nær Charles-broen i Stare Mesto har Cerny fått innmontert et verk som forestiller et embroyo, foster, i en takrenne. Dette ble satt opp i 2008. Det måler 1, 2 meter i høyde. På kveldstid lyser det i LED-lamper fra installasjonen. Se bilder her.

I Charlotte, i den amerikanske delstaten Nord-Carolina står installasjonen «Metalmorphosis». Dette er et gigantisk hode i rustfritt stål, motorer som driver det rundt og har et eget datastyrt kontrollsenter. Her kan du se det live på nett.

På kunstnerens eget nettsted kan du lese mer om, og se bilder fra en lang rekke av kunstprosjektene hans.

Les også:

Stor guide til peis i hagen

Verdens sprøeste bygninger

Dette huset kan foldes ut

Flypriser til Praha

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning