Redesigner hverdagen

Skaper sin egen stil

– Jeg bare gjorde noe jeg hadde lyst til og følte at jeg traff en puls, sier Annette Nordström.

Sist oppdatert
Et skap fra Ikea går i flukt med flatskjermen og skjuler stereokomponenter og kabler effektivt. Dørknotter fra Country Chic. Skyvedøren i frostet glass gjør det mulig å skjerme stuen fra kjøkkenet og leiligheten for øvrig.
Et skap fra Ikea går i flukt med flatskjermen og skjuler stereokomponenter og kabler effektivt. Dørknotter fra Country Chic. Skyvedøren i frostet glass gjør det mulig å skjerme stuen fra kjøkkenet og leiligheten for øvrig. Foto: Sveinung Bråthen

5 raske

Hvilke kvaliteter ser du etter i et kunstverk?

- Det må fenge nysgjerrigheten min. I moderne kunst ser jeg spesielt på komposisjonen, mens jeg i klassisk kunst er særlig opptatt av lyset.

Hvordan forbereder du deg til en auksjon?

- Jeg sjekker på nettet, leser igjennom alle beskrivelsene og bestemmer meg for hva jeg skal by på og hvor mye jeg vil gi. Men jeg greier sjelden å holde meg til planen.

Hva kommer aldri inn i boligen din?

- Det er plass for mye rart, men "Sacco"-sekken slipper neppe inn.

Hvor viktig er det å ha et hjem som ikke likner det andre har?

- Det er uviktig, det vesentlige er at jeg selv trives i omgivelsene mine. Men det er en god følelse å vite at mange av tingene jeg omgir meg med er originaler og derfor er sjeldne.

Hvor ofte endrer du smak?

- Hvert halvår kanskje? Jeg går sjelden lei av noe jeg en gang har likt, men får alltid nye ideer og kommer over interessante ting. Slik utvikles smaken min kontinuerlig.

Annette Nordström (f. 1975)

Annette Nordström er utdannet interiørdesigner fra MI i Oslo og utfører innredningsoppdrag for både privatpersoner og næringslivet. Hun startet å redesigne stilmøbler med fotografier i 2004. For å unngå copyrightproblematikken, begynte hun snart å ta egne fotografier, og gikk i lære hos fotograf Dag Spant. Mer info på www.steenart.com.

Avskallet lakk, rustflekker og 200 år gammelt krystall kunne vitnet om forfall og elde. Den provençalske smijernsbenken har definitivt sett bedre dager, og prismene på den litt skakke kandelaberen har nok mistet noe av sin glans.

Likevel oser leiligheten til Annette Nordström av ungdommelig energi.

Rokokkostolen ved kjøkkenbordet viser tydeligst hennes evne til å puste nytt liv i gamle gjenstander. Formen er riktignok beholdt, barokkens overdådige utskjæringer fikk leve, men den radikale overflatebehandlingen har avfødt et helt nytt uttrykk: Rockokko.

- Jeg bare gjorde noe jeg hadde lyst til og følte at jeg traff en puls, sier Annette om ideen.

Individuelle historier

Treverket er malt lysegrått. Ryggen er trukket med et grovt, ornamentert stoff der dekoren for så vidt er beslektet med stolens form. Men setetrekket har lite med historiske stiler å gjøre. En skittengrå bomullsduk er dekorert med to skråstilte bokstaver og et raust skvulp fra malingspøsen. Andre stoler er trukket med stoff påtrykt hennes egne fotografier.

- Etter at butikken Devi Darlings tok inn noen av dem, strømmet bestillingene inn. Mange vil ha en stol som er tilpasset interiøret, men foreløpig har jeg bare rukket å lage 25 stykker.

Når Nordström går løs på rokokkomøbler eller utfører innredningsoppdrag, kan hun spille på mange strenger. Hennes eget hjem er imidlertid nøkternt, leilighetens få kvadratmetre krever dessuten en viss selvbeherskelse. Foreløpig har bare to malerier fått plass på veggene. For å få utløp for sin gryende kunstinteresse og kjærlighet til antikviteter leier hun et eget lager. Kanskje trenger hun snart ett til.

Jakter i utlandet

- Alt trenger ikke å stå fremme på én gang, og mye kan vente til jeg en dag finner en større bolig.

Samlemanien er drevet av fascinasjonen for vakre og spesielle gjenstander. Dessuten lokker adrenalinet. - Jeg oppsøker ofte auksjoner i Skåne, der utvalget er større og bedre enn i Norge. Stemningen i en auksjonshall er helt spesiell, annerledes enn på nettet. Avgjørelser tas på sekundet, det skjer der og da. Spenningen ved å by er i seg selv en drivkraft.

Nordström jakter sjelden på et bestemt objekt, men har stadig antennene med seg. På hennes siste reise til Marokko gikk hun berserk over det lokale håndverket - lykter, tepper og møbler. Utskeielsen endte på havnen i Casablanca der hun skaffet containertransport for sin gedigne handlekurv.

En liten del av handlelasset står ute på balkongen, der Nordström har skapt et fremmedartet rede. Men også innendørs har hun skapt en lun verden, og det nesten helt uten bruk av farger eller mørke toner.

Droppet veggen

- Jeg kunne ikke ha det trangt og klaustrofobisk, derfor valgte jeg å male hvitt og grått. Hadde leiligheten vært større ville jeg nok turt å satse på et mørkere interiør.

Osloleiligheten er i utgangspunktet typisk for sitt slag: En utbygger kjøpte opp hele bygården og klemte inn så mange boliger som mulig. Derfor kunne leiligheten raskt ha blitt trang og ordinær. Men gjennom smarte og personlige grep har Nordström skapt et personlig og praktisk hjem.

- Egentlig hadde utbyggeren planlagt en vegg midt i stuerommet, med soverom på den ene siden og spisestue på den andre. Det ville ha stjålet for mye rom. Derfor droppet jeg veggen og innredet en stue i stedet. Soverommet la jeg på hemsen, der man uansett ikke kan stå oppreist. Forutsetningen for å innrede med såpass mange affeksjonsgjenstander uten å ende i kaos er å tyne hver kubikkcentimeter til fulle. Gulvene er gjennomgående malt hvite, panelovnene er i glass og sprutsonen over kjøkkenbenken er simpelthen et langt speil.

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også