Ifølge en undersøkelse VG har gjort, går 70 prosent av boligene som selges under takst. Årsaken er først og fremst finanskrisen, som har gitt høyere utlånsrente og banker som er blitt mer restriktive på utlån.

Norges Eiendomsmeglerforbunds prisoversikt for oktober understreker også dette bildet; prisene sank med 4,2 prosent fra september til oktober. På ett år har prisene sunket med over syv prosent. Og utviklingen beskrives som sterkt negativ.

- Nedgangen er bred og det er ingen boligtyper som er skjermet for det som skjer nå, sier leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian Dreyer. Han mener at det første som må skje nå er at bankene lemper på utlånsrestriksjonene, slik at finansieringsmekanismene kommer i gang, fordi det både finnes kjøpere og selgere i markedet. Dreyer regner likevel med at det blir et krevende marked fremover, hvor blant annet selgerne må nedjustere sine forventninger til salgspris.

- Vi har nå en kvadratmeterpris som ligger på samme nivå som sommeren 2006, forteller han.

Dreyers beste råd er å selge og kjøpe i samme marked, som han kaller det. Det innebærer at man ikke drøyer med å legge ut nåværende bolig for salg dersom man har kjøpt ny.

Tilbakeholdenhet

Det råder mye engstelse i markedet for tiden, både hos boligkjøpere og finansinstitusjoner. Potensielle kjøpere kvier seg for å inngå kjøpsavtaler, både som følge av at renta har steget og fordi mange av dem er redd for ikke å få solgt sin nåværende bolig. Bankene på sin side vegrer seg for å låne ut penger, spesielt til mellomfinansiering.

- Folk som ville fått mellomfinansiering til boligkjøp i fjor, får det ikke nå. Vi anbefaler ikke folk å kjøpe bolig før de selger den gamle, sier Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea til DN.no .

Alt dette summerer seg opp til et nærmest uttørket marked, og usolgte boliger hoper seg opp. Til glede for dem som håper på muligheten til å gjøre et godt kjøp, men til fortvilelse for dem som må innse at de må selge til under takst.

Hjelp for engstelige selgere

Et boligsalg til under takst behøver ikke å bety vanskeligheter for den som allerede har kjøpt nytt. Har du eid boligen mindre enn ett år, kan tapet trekkes fra på skatten .

Det er også mulig å forsikre seg ut av kjøp og salg-knipen. På markedet i dag finnes det en såkalt dobbelboligforsikring. Denne selges gjennom utvalgte eiendomsmegler, og innenbærer at man får dekket noe av den kostnaden som påløper ved å sitte med to boliger.

Et utbyggerselskap på Lørenskog garanterer kjøpere av bolig at deres gamle bolig blir solgt.

Dette kan du gjøre om du ikke får solgt.

Les hva vi ellers har skrevet om bolig, økonomi og rente .

Ikke råd til ny bil? Les om hvordan du kjøper bruktbil på Klikk.no

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!