Vond lukt på badet

Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Vond lukt på badet er ubehagelig. Slik blir du kvitt den.

LIKER DET VÅTT: Ser dusjsluket ditt slik ut er det stor sjanse for at du har bakterier og gjærsopp på badet.
LIKER DET VÅTT: Ser dusjsluket ditt slik ut er det stor sjanse for at du har bakterier og gjærsopp på badet. Foto: FOTO: Mycoteam
Sist oppdatert
SØLVKRE: Dette lille krypet liker seg best der det er fuktig.
SØLVKRE: Dette lille krypet liker seg best der det er fuktig. Foto: foto: MYCOTEAM

Denne saken er fra 2012, men fortsatt like aktuell!

Lukt på badet kan skyldes en rekke grunner. Det kan være direkte eller indirekte brukerrelatert, og det kan ha en sammenheng med forholdene i konstruksjoner. Ifølge fagfsjef i Mycoteam AS, Johan Mattson, vil de fleste skjønne om lukten skyldes brukere, mens det kan være vanskeligere å forstå hvorfor det oppstår lukter av andre årsaker.

- Etter vår erfaring skyldes mange luktproblem relativt enkle grunner og de kan også lett utbedres uten store kostnader.

- Dette forutsetter et lite detektivarbeid bestående av nysgjerrighet, tålmodighet, luktesans og sunn fornuft.

Mattson påpeker at selv små kilder kan gi en plagsom lukt, og det er derfor viktig at man setter seg godt inn i problemstillingen for å sikre at man på en systematisk måte kan kartlegge og utbedre luktplager. I den følgende teksten nevnes en rekke kilder til luktproblemer til informasjon:

Fukt skaper lukt

Karina Ødegård er cand. scient i analytisk kjemi og har jobbet med lukt og luktutfordringer siden 2001 og har blant annet jobbet som rådgiver i Lukt.no,

Hun forklarer til bonytt.no at lukt på bad oppstår i forbindelse med fukt og mikrobiell vekst. Dette kan være bakterier eller sopp/mugg, som nyttegjør seg med næringsstoffer de finner i bygningsmaterialer eller fra støv/hud/fett og lignende- i kombinasjon med fuktighet.

- Vær spesielt oppmerksom overfor steder der det kan oppstå vannlekkasjer eller det samles mye kondens, slik som i dusjen, rundt toalettet og under vasken. Skjulte rør betyr at vannlekkasjer også kan være skjult.

- Enkelte typer fliser har en porøs overflate, som også kan gi effektiv grobunn for enkelte bakterier som skaper lukt.

Ødegård påpeker at det viktigste forebyggende tiltaket er å holde fuktighet borte, det vil si, ikke la vann ligge og ha god gjennomlufting der det dusjes.

- Dersom lukt har oppstått bør årsaken fjernes, og dersom det er en fuktskade bør den utbedres.

- Er det bakterievekst i flisene kan det være at du relativt ofte bør vaske over med sterke rengjøringsmidler som virker steriliserende og la det tørke godt før du bruker badet igjen. Riktig overflatebehandling kan også være viktig.

Stram lukt kan indikere råte

- Sterk eller stram lukt, ofte litt søtlig, kan av og til minne litt om katteurin, kan indikere råte, og det bør utbedres, opplyser Ødegård.

- Enkelte personer kan bli syke av å oppholde seg i et miljø med soppsporer fra råte.

Hun påpeker videre at hvis det lukter tåfis/gymbag kan det indikere bakterier, og bruk av steriliserende rengjøringsmidler (for eksempel klorin) og fettfjernende rengjøringsmidler (for eksempel salmiakk) kan være bra.

- Men bruk aldri klorin og salmiakk samtidig, da det vil kunne dannes skadelige gasser! La tørke godt etter rengjøring før badet igjen tas i bruk.

Utlufting

Ifølge Matsson fra Mycoteam har ofte bad en mangelfull utlufting, noe som fører til en spesiell «tett» eller «innestengt» lukt som gjerne skyldes en kombinasjon av luktkilder.

- Ved en god utlufting forsvinner denne lukten raskt, forklarer han til bonytt.no.

Kloakklukt

Kloakklukt skyldes ofte en utett vannlås. I mange bad oppstår denne lukten fordi man etter å ha renset avløpet ikke har klart å feste pakninger eller sette tilbake vannlåsen i sluket godt nok.

- Det er ikke nødvendigvis et konstant luktproblem. Det kan komme og gå, avhengig av lufttrykk og luftbevegelser i boligen - både inne på badet og i øvrige deler av boligen, påpeker fagsjefen i Mycoteam.

- Bruk av kjøkkenvifte og fyring i ovner kan føre til et undertrykk som suger kloakklukt opp fra vannlåsen og inn på badet.

Bruk luktesansen og kartlegg når det lukter, så finner du gjerne kilden.

I noen tilfeller kan det komme kloakklukt opp av sluket på badet eller vaskerommet. Det skyldes at avløpsrøret fra vasken løper sammen med avløpsrøret fra toalettet. Lukten kommer opp fordi det ikke står vann i sluket. Sett derfor på vannkranen til springen, så fylles sluket opp og lukten forsvinner.

Avløp fra vask

I moderne bad er det ofte et nedstøpt avløpsrør fra håndvask og inn på hovedsluket i baderomsgulvet. Dette røret ligger gjerne tilnærmet horisontalt og ifølge Matsson kan det over tid danne seg både næring i form av såperester, hudceller og annet samt bakterier og andre luktproduserende mikroorganismer.

- På grunn av varmekabler i gulvet, blir det et nærmest perfekt dyrkningskammer for mikroorganismene i disse rørene. Lukten oppleves gjerne som en svak, diffus lukt som er ekstra sterk hvis man bøyer seg ned mot vasken.

En jevnlig rengjøring av avløpsrørene, enten ved å spyle kraftig gjennom dem eller å bruke en stakefjær, pleier å ha stor effekt. Bruk av diverse kjemiske rengjøringsprodukter er lite hensiktsmessig.

Mikroorganismer liker det vått

Fagsjefen forklarer videre til bonytt.no at mikroorganismer i form av bakterier, gjærsopp og muggsopp kan produsere tydelige lukter. Og fordi de trenger fritt vann for å vokse, er det vanligst å finne dem i de stedene som er mest våte.

- Bakterier og gjærsopp er vanlig å finne i sluk, dusjhjørne (på silikonfugene i overgang mellom vegg og gulv i dusjhjørnet) eller på dusjforheng. De kan også utvikles andre steder med vann, slik som i beholderen under dobørsten.

- Fordi disse mikroorganismene er så små, ser vi dem ikke direkte med blotte øyet, men de danner gjerne et glatt eller slimete belegg som vi både kan se og kjenne med fingrene.

Matsson utdyper at disse organismene er sjelden helsemessig farlige, de kommer jo gjerne fra huden på oss som bruker badet, og en jevnlig, vanlig rengjøring er tilstrekkelig for å fjerne dette problemet.

Fjern bakterier og sopp

- Bakterier og gjærsopp er næring for andre mikroorganismer, og det er derfor vanlig at man kan finne sølvkre, støvlus og muggbiller på steder med slik vekst, forteller fagsjefen i Mycoteam.

- Det er sjelden nødvendig med spesielle tiltak mot slike dyr. Fjerner man næringsgrunnlaget, pleier disse smådyrene bli borte etter hvert. Bruk av insektgift frarådes derfor.

Muggsopp vokser også godt på bad, og det er vanlig å finne slike skader på overflater som er litt mindre våte enn der bakterier og gjærsopp lever. Under og bak badekar samt i vinduskarmer er typiske skadesteder.

Fordi muggsopp som vokser på bad stort sett er arter som er mørkt pigmenterte, er det ifølge Matsson ofte lett å finne disse skadene.

- En fysisk fjerning av muggsoppen med en fuktig mikrofiberklut og reduksjon av fuktkilden i fremtiden pleier å være tilstrekkelig tiltak.

Fuktproblemer i konstruksjoner

Mange bad har mangelfull fuktsikring. Av den grunn trenger det vann inn i vegger og gulv.

- En slik oppfukting oppstår gjerne over tid og det vil derfor etter hvert bli vekst av både muggsopp og eventuelt råtesopp skjult inne i konstruksjonene.

- Det er ikke så vanlig at dette medfører luktproblemer inne på badet, men man kan gjerne oppleve et luktproblem i tilstøtende rom. En kartlegging med hjelp av egnet fuktmålingsutstyr er nødvendig ved slike tilfeller, understreker Matsson.

Andre kilder

I Mycoteam har de gjennom en årrekke opplevd at det også har vært en rekke andre kilder til lukt på et bad, slik som våte håndklær, skittentøy, såper og deodorant.

- Disse kildene pleier man å kunne finne ved en enkel og systematisk undersøkelse av badet.

Sur lukt fra vaskemaskinen

Ifølge DinSide kommer denne lukten av at det bygger seg opp rester av såpe, tøymykner, fett og skitt i maskinen. Dette skjer særlig om du bruker et ikke-biologisk vaskemiddel (vaskemidler uten enzymer), noe som er vanlig for blant annet ull og silke.

I tillegg er det slik at om du sjelden vasker på mer enn 40 grader, vil det fort bygge seg opp møkk i maskinen. Bakteriene koser seg, og blir aldri utsatt for temperaturer som tar knekken på dem.

Lefdal anbefaler at du en gang i måneden kjører en vask med høyeste temperatur og hvitvaskemiddel for å drepe bakteriene som har dannet seg.

Blir du likevel ikke kvitt den vonde lukten, finnes det produkter som skal rense vaskemaskinen. Disse benyttes på tom maskin og brukes en gang i måneden eller ved behov.

Hent inn hjelp

Har du fremdeles luktproblemer du ikke klarer å finne ut av kan det være aktuelt å kontakte et saneringsfirma, eller et profesjonelt rengjøringsbyrå. De har erfaring både med lokalisering og utbedring av luktproblemer.

Les også:

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Gjør dette riktig og spar masse arbeid

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også