Rengjøringstriks

Triksene du skulle ønske du hadde visst om før

Tomme doruller og gamle tannbørster må du for all del ikke kaste.

IKKE KAST: Du aner ikke alle de smarte tingene disse kan hjelpe deg med.

IKKE KAST: Du aner ikke alle de smarte tingene disse kan hjelpe deg med. Foto: FOTO: Trine Jensen

Publisert Oppdatert

Selv om de aller fleste elsker følelsen av et rent og ryddig hus, så er det de færreste av oss som med hånden på hjertet kan si at vi elsker det å faktisk gjøre rent. Stadig flere tyr til profesjonell hjelp, men fortsatt gjør de fleste jobben selv. Og enten det dreier seg om den årlige vårrengjøringen eller bare den ukentlige fredagsvasken, så er det ikke til å stikke under en stol at det er mange av disse vaskejobbene vi aller helst skulle hoppet over.

Men hva om du kunne gjøre jobben både smartere, raskere og lettere? Slik at helgevasken ble raskere overstått og du kunne få fredagstacoen på bordet i rekordfart? Her er noen helt geniale rengjøringstriks du kommer til å ønske du hadde hørt om før:

1. Støvsug ned i sprekkene med en dorull

Har du noen ganger prøvd å få støvsuget skikkelig ned i sprekker, spor og mellomrom? Det er ikke alltid verken enkelt eller effektivt. Da trenger du dette trikset fra det svenske interiørmagasinet Sköna Hem:

- Ikke mer strev og slit for å få med deg skitt og støv fra alle trange kriker og kroker, som vinduskarmer, varandadører og andre smale åpninger, lover magasinet.

- Og det eneste du trenger, bortsett fra en støvsuger, er en tom dorull.

Slik gjør du:

Fest dorullen nederst på hodet på støvsugeren med tape og klem den til slik at munnstykket blir i passelig størrelse til sprekken du skal støvsuge. Slå på støvsugeren. Ferdig.

KRIKER OG KROKER: Dette trikset er supert for smale sprekker og andre steder det er vanskelig å komme til.

KRIKER OG KROKER: Dette trikset er supert for smale sprekker og andre steder det er vanskelig å komme til. Foto: FOTO: Trine Jensen

TIPS: Dette trikset er også supert å bruke med en tom tørkerull, om du skulle ha behov for å midlertidig forlenge munnstykket på støvsugeren din for å nå takvifter, lampeskjermer eller taklister.

2. Vask fugene med en elektrisk tannbørste

Har fugene mellom flisene dine begynt å se litt misfarget ut? Da trenger du en elektrisk tannbørste - og litt bakepulver. Ifølge det australske nettstedet Mumsgrapevine er dette nemlig den aller kjappeste måten å få rengjort fugene på.

Slik gjør du:

Lag en tykk blanding av bakepulver og litt vann. Dypp tannbørstehodet i blandingen. Børst fugene til de er som nye.

3. Skrubb kjeler med aluminiumsfolie

Det er få ting som er så kjedelig å skrubbe som ildfaste former fulle av fastbrente matrester. Da bør du ifølge nettstedet Real Simple prøve å bruke litt såpevann og sammenkrøllet aluminiumsfolie - det gjør nemlig jobben i en fei.

Slik gjør du:

Krøll sammen litt ren aluminiumsfolie til en ball i knyttnevestørrelse. Ha et par dråper oppvaskmiddel sammen med litt vann i kasserollen eller kjelen som trenger å vaskes. Skrubb matrestene løs med aluminiumsfolieballen. Skyll. Ferdig.

4. Fjern flekker med babyolje

FORLENGER: Har du brukt en dorull på denne måten før?

FORLENGER: Har du brukt en dorull på denne måten før? Foto: FOTO: Trine Jensen

FUGER: En gammel elektrisk tannbørste er super for å skrubbe fugene med.

FUGER: En gammel elektrisk tannbørste er super for å skrubbe fugene med. Foto: FOTO: Trine Jensen

Barn + hvitevarer i rustfritt stål er som regel en slitsom kombinasjon - særlig om du er av typen som ikke liker synlige fingermerker. Men da har det australske nettstedet Homelife løsningen: Babyolje.

Slik gjør du:

Ha noen dråper babyolje på litt kjøkkenpapir. Gni over flekkene. Ferdig.

5. Vask kaffekvernen med ris

De fleste som har kaffekvern har smertelig erfart for et styr det er å få disse rengjort skikkelig. Ikke nå lenger, lover nettstedet Real Simple. Alt du trenger er nemlig en håndfull tørre riskorn.

Slik gjør du:

Kjør en håndfull ris gjennom kvernen for å fjerne både kafferester og lukt. Kast risen, og tørk over kvernen med litt rent kjøkkenpapir.

6. Fjern dyrehår med en gummihanske

Jan Thore Engen er daglig leder i rengjøringsfirmaet Eziclean. Han har tidligere uttalt til Klikk Bolig at bortsett fra at det er ekkelt og uhygienisk, så er det også en klar fordel for allergikere å slippe å svømme i dyrehår.

SKRUBB: Fastbrente matrester fjerner du lett om du skrubber med litt aluminiumsfolie.

SKRUBB: Fastbrente matrester fjerner du lett om du skrubber med litt aluminiumsfolie. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Det fester seg jo overalt, men har du det generelt rent hjemme, slipper du å få dette med deg på klærne og skoene.

Tips for rengjøring av terrassen

  • Rent vann gjør mye av jobben alene; fuktigheten setter umiddelbart i gang med å løse opp skitten. Deretter setter du inn terrassebordene med et egnet rengjøringsmiddel for vedlikeholdsvask. Det finnes spesielt kraftige midler for terrasserengjøring, men disse må du unngå dersom terrassen ikke skal ha ny overflatebehandling med maling, beis eller olje.
  • Skrubb rengjøringsmiddelet godt inn i terrassebordene slik at all overflatesmuss løsner. Om det er skitt som sitter spesielt hardt, kan du benytte en skrubb.
  • Høytrykkspyler er et effektivt verktøy, men her må du være forsiktig. Husk at slitt, gammelt treverk kan bli fliset opp i overflaten.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør

Men fortvil ikke, forklarer nettstedet Real Simple. Alt du trenger for å fjerne dyrehårene er en gummihanske.

Slik gjør du:

Ta på deg en gummihanske som er lett fuktig. Før denne øver sofaen - eller andre overflater som har begynt å se litt hårete ut. Dyrehårene vil feste seg på hansken og kan med letthet fjernes og kastes.

7. Vask badekaret med grapefrukt

Å skrubbe badekaret rent er en jobb de fleste av oss gjerne skulle delegert til noen andre. Men frykt ikke, det amerikanske interiør- og hjemnettstedet Apartment Therapy vet råd: Bruk litt salt og en halv grapefrukt til å vaske, og jobben går som en lek.

Slik gjør du:

Strø litt salt på snittsiden av en halv grapefrukt. Bruk dusjen og spyl over badekaret, slik at både bunnen og sidene er fuktige. Strø litt salt ned i bunnen av badekaret. Bruk grapefrukten som en skrubb, og skrubb badekaret. Klem litt av juicen ut når du kommer til armatur og kran, og gi disse delene en ekstra omgang med frukt- og saltblandingen. Kommer du over noen flekker, går det fint å bruke skallsiden av grapefrukten for litt ekstra skrubb-effekt. Når du har vasket over hele badekaret, skyller du over med dusjen. Ferdig.

8. Vask bilder med en bagel

Ja, du leste riktig. En bagel er ifølge husmor-bloggen Brick House den perfekte måten å få gjort rent et støvete oljemaleri på.

Slik gjør du:

Skjær bagelen i to. Gni den hvite "pålegg-siden" inn mot maleriet. Ikke dytt for hardt, det holder fint at du bare gnir brødet litt frem og tilbake over overflaten på maleriet. Det myke brødet vil samle med seg det som finnes av støv og fett på overflaten av maleriet, uten å skade eller lage riper.

9. Vask kjøkkenet med våtservietter

De som har babyer og små barn i huset har helt sikkert et helt arsenal av våtservietter for å takle både bleieskift, matsøl og snørrete neser. Men visste du at disse praktiske engangsvaskeklutene også er helt geniale når kjøkkenet trenger en kjapp rengjøring?

Ifølge det australske mammanettstedet Kidspot kan man nemlig gi overflater både på kjøkken og bad en omgang med våtservietter om uventet besøk skulle dukke opp og man ikke har tid til en skikkelig vask.

Også på det svært populære britiske Mumsnet diskuteres det ivrig alt man kan rengjøre med en helt vanlig våtserviett. Her er noen av tingene disse mødrene vasker med våtservietter - sånn helt bortsett fra babyene sine: Skinnsofaer, søl på gulvteppet, leker, vinduskarmer, dører, barnesko, innsiden av bilen, tusjmerker på veggen, med mer.

I tillegg er serviettene supre til å vaske både utsiden av både kjøleskapet, mikrobølgeovnen, brødristeren, vannkokeren og kaffemaskinen.

10. Vask gulvet med te

Få ting er så deilig som en kopp varm te. Visste du at den populære drikken ikke bare er beroligende og smakfull, men at den faktisk også kan være med på å holde tregulvene dine skinnende og pene?

Ifølge nettstedet Apartment Therapy er det nemlig helt ypperlig å vaske over gulvene med sort te - om du har gulv i heltre, vel og merke.

- Fargestoffet tannin i teen gir en lett fargeeffekt til gulvene dine og er med på å få frem treets naturlige varme glød, forklarer nettstedet.

VÅTSERVIETTER: Disse kan brukes til langt mer enn babyrumper.

VÅTSERVIETTER: Disse kan brukes til langt mer enn babyrumper. Foto: FOTO: Trine Jensen

Slik gjør du:

Kok opp nok vann og la 4-5 poser sort trekke i 10-15 minutter. Før du begynner å vaske gulvet, bør du koste og støvsuge. La vann- og teblandingen stå til den har fått avkjøle seg litt, ha gjerne i litt kaldt vann.

Dypp vaskefillen eller moppen i blandingen og prøv deg først frem på et lite synlig område av gulvet, slik at du ser hvordan gulvet ditt reagerer på teblandingen. Påfør så blandingen utover gulvet, og vær nøye med å følge stavretningen i gulvet. Vær varsom med mengden vann. Gni moppen over flekker eller riper i gulvet, da teblandingen vil være med på å skjule disse. La gulvet tørke.

11. Billig og bra universalspray

Vil du ha en naturlig og billig universalspray, har avdelingsingeniør Øystein Foss ved Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo, følgende råd:

- Jeg anbefaler å blande 1 dråpe zalo og 1 spisesje med Salmi med cirka 0,5 liter vann og du har "universalsprayen".

- Veldig billig og bra!

Les også:

Når vasket du disse siste?

Slik blir håndklærne myke igjen

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

TE: Visste du at å vaske tregulv med te kan gi dem en flott glans?

TE: Visste du at å vaske tregulv med te kan gi dem en flott glans? Foto: FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning