Unngå hull i ullplagg

Slik unngår du hull i ullet

Får du hull i ulltøyet, er det som regel selvforskyldt. Slik unngår du det.

HULL I ULL: Ullplagg har ofte en dårligere slitestyrke enn andre tekstiler, og derfor blir det lettere hull i dem. Riktig vask er avgjørende for å unngå hull.
HULL I ULL: Ullplagg har ofte en dårligere slitestyrke enn andre tekstiler, og derfor blir det lettere hull i dem. Riktig vask er avgjørende for å unngå hull. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Sist oppdatert

Om høsten og vinteren er det få ting som varmer en kjølig kropp så effektivt som ulltøy.

Det er imidlertid ikke bare fordeler forbundet med ullundertøy. Sammenlignet med mange kunstfibertyper er slitestyrken relativt dårlig.

Når ulltrådene i tøyet slites, blir det små hull i tøyet.

Mange risikerer da å ødelegge tøyet fordi de vasker det feil. Det er viktig å vaske ull på riktig måte, for å bevare kvaliteten på tekstilen og unngå at plagget blir ødelagt.

Hvor mange av oss har vel ikke opplevd små hull i ullklærne etter endt vask. Irriterende? Ja. Uungåelig? Nei.

Flere årsaker til hull i ull

Beate K.S. Borge er Design Manager i Kari Traa. Hun forteller til bonytt.no at kan være flere grunner til at det kommer hull i ullplagg.

- Hull oppstår når en eller flere av trådene i plagget er brutt og plagget begynner å revne/ gå opp i strikken.

- Ofte oppdager man hull i ullplagg etter vask, men det betyr ikke at det er vasken som forårsaker hullene. Tråder kan ha blitt kuttet ved bruk, eller tråder kan ha blitt slitt ned så mye så plagget rakner når det blir vasket og beveget på.

Borge forklarer at dagens ullundertøy er laget av tynne og skjøre ullfibre som lett kan ryke.

- Jo mindre et plagg klør, jo finere ullfibre er brukt, og lettere blir det å bryte disse fiberne/trådene.

- Målenheten på tykkelsen på fiberne er micron ( 1 micron = 1 my = 1/1000mm, jour. anmerkning)

Store kvalitetsforskjeller på ullundertøy

Kvaliteten på ulltrådene, strikkemetode og hvordan plagget er sydd sammen kan ifølge Borge spille inn på om hvor lett hull oppstår.

- Er ulltråden spunnet feil kan det gjøre at fiberne ryker raskere ved bruk og vask. Er plagget strikket på en måte så det rakner lett, vil det gjøre at det kan bli store hull av at bare en tråd ryker.

- Er plagget sydd med en for spiss nål, kan flere av ulltrådene allerede være røket før plagget er tatt i bruk.

Borge understreker at det også derfor er store kvalitetsforskjeller på ullundertøy som finnes på markedet, selv om det kan se veldig likt ut i både farge og fasong.

Ull liker det ikke røft

Teknisk sjef hos Devold, Ole Andreas Devold, påpeker at ullklær generelt sett skal behandles skånsomt.

- Ullplagg som er SW (superwash) eller Tec (total easy care) -behandlet kan vaskes i maskin.

- Maskinen stilles på ullprogram (skånsomme bevegelser, lav temperatur og kort sentrifugering) og det benyttes såpe for ull (det vil si såpe uten enzymer eller blekemiddel- for eksempel Milo).

Devold forklarer til bonytt.no at det som noen ganger kan skje er at vasketrommelen blir skadet av spiker eller andre gjenstander som havner sammen med tøyet som skal vaskes.

- En skadet vasketrommel kan skape nupper eller hull på tøyet og da kan det være lurt å legge tøyet i en pose (vaskepose av stoff)

Når det gjelder tørking kan ifølge Devold Tec-behandlede plagg trommeltørkes, men du bør være klar over at det er en tøff behandling sammenlignet med at plagget tørkes flatt eller hengetørkes.

Ikke vanlig vaskemiddel

TØRKING AV ULL: Dette er den beste måten å tørke ull på. Trommeltørking utsetter ullen for en større belastning.
TØRKING AV ULL: Dette er den beste måten å tørke ull på. Trommeltørking utsetter ullen for en større belastning. Foto: FOTO: Lise Lysfjord Pettersen/Newswire

Designer hos Vinje Ullprodukter, Gunhild Eide Grøtta, forklarer til bonytt.no at for alle ullprodukter er det vesentlig at man vasker med vaskemiddel beregnet for ull.

- Enzymene i vanlig vaskemiddel vil ødelegge ullfiberen.

- Det er ofte feil bruk av vaskemiddel og feil vask som kan gi slitasje på ullproduktene og som etterhvert resulterer i hull.

Eide Grøtta understreker at du bør alltid vaske plagget på vrangen, noe som er med på å gi en mer skånsom vask.

- Vask også kun ullprodukt sammen med hverandre. Stivere produkt, eller produkt med knapper og andre detaljer kan gi skade på ullplaggene i vaskemaskinen, advarer designeren.

Ull kan faktisk kokes

Det er en utbredt forestilling at ull krymper ved høye temperaturer, og derfor ikke kan kokes. Dette stemmer ikke. For å krympe eller tove ull må ullen utsettes for bevegelse i en eller annen form.

Så lenge ullplagg ligger stille vil nemlig ikke temperatur ha noen effekt.

Råd for å unngå hull i ull

  • Kjøp kvalitet.
  • Borrelås og glidelåser kan lett kutte tråder i ullstrikk og bør unngås både ved bruk og under vask.
  • Unngå å vaske ull produkter sammen med andre typer plagg, alt av små harde detaljer på produkter kan slite og kutte ulltråder.
  • Bruk vaskemidler egnet for ull, det gjør at fiberne holder lengre.
  • Bruk egnet vaskeprogram for ull.
  • Begrens sentrifugering om mulig. Bevegelse både tover og sliter på ulltrådene.

Kilde: Beate K.S. Borge, Design Manager i Kari Traa.

Det rapporterer forskningsleder Ingun Grimstad Klepp i SIFO, og doktogradsstudent Kirsi Laitala, i artikkelen Myter og sannheter om ullvask.

Hull i ull fikser du selv

Små hull der kun få masker er røket kan det ofte fikses med nål og tråd.

Ønsker man å dekke et hull med en lapp, understreker Borge hos Vinje Ullprodukter at det er viktig å bruke riktig nål så man ikke kutter flere tråder når man syr.

Devold påpeker at dersom du forsøker deg på reparasjon er det viktig at sømmen blir elastisk som plagget og at du kanskje forsøker å sy maskebent (treffe masken)

- Det kan også være lurt å benytte tråd som er litt elastisk, råder han.

Uforskyldte hull i ull

Eide Grøtta understreker at hvis du mener å ha brukt og vasket plagget forsvarlig, og det uforskyldt likevel oppstår hull etter kort tids bruk, bør du eventuelt kontakte leverandøren.

Les også:

Dette krypet stortrives i boligen din

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Her finner du de kuleste interiørbildene

Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også