Dette kan du bruke oppvasksåpe til

Seks ting denne kan brukes til

Duger til langt mer enn bare oppvask!

FLERE BRUKSOMRÅDER: Oppvasksåpe kan gjøre nytte for seg andre steder enn til oppvask.
FLERE BRUKSOMRÅDER: Oppvasksåpe kan gjøre nytte for seg andre steder enn til oppvask. Foto: FOTO: Elin Scott
Sist oppdatert

Produkter du bruker på daglig basis kan ofte ha flere bruksområder enn du kanskje tror. Oppvasksåpe er et slikt produkt, og kan brukes på mange andre steder utenfor kjøkkenet også.

Visste du for eksempel at den er helt ypperlig til å rense smykkene dine eller fange bananfluer?

Under får du servert seks ting nettstedet Good Housekeeping påstår den grønne såpen kan brukes til, og en vurdering av rengjøringseksperter om det faktisk funker.

1. Fjerne fettflekker på klær

Her kan du gni en dæsj såpe på flekken og skylle med vann. Såpen er mild nok for å fjerne flekker på de fleste stoffer.

- Det er riktig at oppvaskmiddel ofte både er skånsomt, og effektivt. Om flekken inneholder noe som kan fjernes ved alkalisk såpe, vil den nok gjøre jobben, sier leder for kvalitet og opplæring, Line Mercedes Åramnes hos CityMaid HjemmeService, og legger til:

- Som eksempel er leppestift ofte fettholdig, så her kan oppvaskmiddelet være redningen om du er på fest.

- Håndoppvaskmiddel er svært effektiv å bruke på flekker som kommer fra fett, som for eksempel rester fra stearin, tran, stekefett, osv. Hell middelet på flekken, trykk forsiktig inn i stoffet og la virke i cirka 15 min. Skyll godt og vask deretter etter anvisning, sier Malin Skaar, leder for Lilleborg Forbrukerservice og ekspert på Plusstid.

2. Rense hagemøbler

Ifølge nettstedet skal du her helle en liten "dæsj" oppvasksåpe i en bolle med varmt vann, før du vasker møblene og skyller de med hageslangen.

- Her kan du nok få en effekt. Har du på den andre siden mose eller grønske, må du på med et surt produkt. Det er også veldig viktig å skylle godt. Såpe som blir sittende for lenge kan lage merker, og kommer solen opp i tillegg kan det hende produktet tørker fort inn. Vær da rask med å skylle godt av, sier Åramnes.

3. Vaske kjøkken- og badegulv

Oppvasksåpe passer seg fint til gulvvask, så lenge det ikke er på tregulv. Oppskriften her er å helle to spiseskjeer med såpe i en bøtte med varmt vann og vaske i vei.

- Jeg hadde justert dosen ned, fordi hvor konsentrert et produkt er kan variere mellom land. Eksempelvis er salmiakk i Danmark sterkere en i Norge. Om du skal bruke oppvaskmiddel til gulv må du huske et par ting: Dosering, fordi oppvaskmiddel skummer. En dråpe er nok, sier Åramnes.

- Oppvasksåpe kan brukes til vask av alle vaskbare flater. Husk å ikke dosere for mye i forhold til vann, da kan gulvet bli veldig glatt, sier Skaar.

- Husk også på at om du har gulv behandlet med polish (voks, etc) vil ett alkalisk produkt fjerne noe av fettet. Når vi vasker gulv, skal vi ikke bruke masse vann. De fleste gulv foretrekker tørr vask med mikrofiber. Skal vi bruke fuktig vask, skal ikke gulvet være vått mer enn et par sekunder etterpå, sier Åramnes og legger til:

- Husk også at salt, kalk og irr ikke vil fjernes av ett alkalisk produkt. Dette kan være det som gjør flisene i gangen din matte. Spesielt på vinteren. Da må du til med et produkt med lav PH.

FIN TIL BADEGULV: - Zalo kan brukes til vask av alle vaskbare flater. Husk å ikke dosere for mye i forhold til vann, da kan gulvet bli veldig glatt, sier Skaar.
FIN TIL BADEGULV: - Zalo kan brukes til vask av alle vaskbare flater. Husk å ikke dosere for mye i forhold til vann, da kan gulvet bli veldig glatt, sier Skaar. Foto: FOTO: Thinkstock

4. Drepe bananfluer

Hell tre dråper oppvasksåpe i en bolle med eplesidereddik. Eddiken vil tiltrekke seg fluene, og de vil så synke i vannet og drukne.

- Dette er et kjent husmorstriks, men jeg har ikke testet det selv. Det er flere som har hatt effekt med dette, sier Åramnes.

- Hell eddik eller vin i en skål, og hell noen dråper oppvaskmiddel i skålen. Dette vil tiltrekke bananfluer, sier Skaar.

5. Få smykkene dine til å skinne

En liten dose såpe blandet med kullsyreholdig vann er ifølge Good Housekeeping en effektiv måte å rense smykkene dine. Boblene hjelper til å fjerne skitt og hjelper såpen til å komme til vanskelige steder. La smykkene dine ligge i fem minutter, swish dem litt rundt i bollen og bruk en myk tannbørste for å skrubbe bort resten.

- Dersom det er hudfett og olje som forårsaker skitt på smykkene vil jeg kunne tro at dette fungerer, sier Åramnes.

6. Vaske/tørke kjøkkenskapene

Akkurat som med kjøkkenredskapene dine, kan kjøkkenskapene bli skitne mens du lager midag. Hell litt oppvasksåpe i en sprayflaske med varmt vann og spray i vei. Gå så over med en godt oppvridd klut og tørk over.

- Dette stemmer så lenge det bare er litt skittent og du ikke har noen spesielle overflater på kjøkkenet ditt. Bruk en lett hånd og riktig dose oppvaskmiddel: Én dråpe og lunket vann på en 0,75 liter er nok, sier Åramnes.

SKITTFJERNER: Oppvasksåpe er perfekt å bruke på kjøkkenskapene for å fjerne lett skitt som ofte legger seg der under matlaging.
SKITTFJERNER: Oppvasksåpe er perfekt å bruke på kjøkkenskapene for å fjerne lett skitt som ofte legger seg der under matlaging. Foto: FOTO: Thinkstock

Kan også brukes til dette

I tillegg til tingene nevnt over, er der et par ting til Åramnes tenker oppvasksåpe er perfekt å bruke til.

- Det fungerer veldig fint som en flekkfjerner på fettholdige flekker mot harde underlag. Har du eksempelvis litt matsprut på veggen, kan du enkelt fjerne denne med oppvaskmiddel og lunket vann. Spray på nedenfra og opp, la det virke litt, og tørk av. Det samme med yoghurtflekken på bordet, sier hun.

På spørsmål om hva Åramnes ikke ville brukt oppvaskmiddel på, står både skjøre gjenstander, antikk og pleietrengende ting på listen.

- Dersom det er et underlag eller materiale som trenger pleie, hadde jeg brukt ett pleieprodukt. Det samme med skjøre gjenstander som krever spesiell behandling, og antikk hadde jeg ligget langt unna med oppvaskmiddel. Husk at såpe trekker ut olje, ergo trekker du ut fuktigheten av underlaget, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også