Rengjøring av ovnsrist

Ovnsristen ble aldri ren, så prøvde vi dette.

Rengjør ovnsristen mens du sover.

ENKELT OG EFFEKTIVT: Dette er alt du trenger for å hamle opp med grisete ovnsrister.

ENKELT OG EFFEKTIVT: Dette er alt du trenger for å hamle opp med grisete ovnsrister. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Publisert Oppdatert

Stekeovn er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det viktig at denne også blir vedlikeholdt og rengjort. For de fleste er det kanskje lettere å huske på rengjøre platene på komfyren enn selve innsiden av stekeovnen.

Og noe av det som er mest tidkrevende og slitsomt å få rent er nok ovnsristen, som i løpet av kort brukstid blir et yndet sted for brente mat- og fettrester, som er svært så vanskelig å bli kvitt.

Unngår unødvendig bruk av kjemikalier

Eivind Seiness er daglig leder i Abracadabramat. Han forklarer til Klikk.no at han førsøker å teste ut gamle kjerringråd før han går til innkjøp av kjemikalier.

- For det første koster diverse spesialprodukter ofte en del, for det andre er det ikke nødvendigvis sunt med alle de forskjellige kjemikaliene.

Han supplerer med at natron og vann blandet sammen til en tykk saus anbefales smurt på innsiden av stekeovnsdøren/glasset.

- Jeg vil tro det samme funker på ovnsristen.

- Men personlig bruker jeg vann og fysisk skrubbing med stålull. En ovnsrist tåler den slags behandling, og du får som regel plass til dette i oppvaskkummen.

For å forebygge mot mye smuss og fastbrente matrester er det ifølge Seiness bare en ting som hjelper:

- Å bruke stekeposer eller bakepapir til alt.

- Eventuelt å tørke av søl umiddelbart før det blir fastbrent.

Rengjør ovnsristen mens du sover

Vi har prøvd ut et enkelt og effektiv triks, slik at ovnsristen kan rengjøre seg selv mens du sover.

Det eneste du trenger er grønnsåpe(hard/fast) og en søppelsekk.

UTGANGSPUNKTET: Slik så ovnsristen ut før, full av fastbrente fett- og matrester.

UTGANGSPUNKTET: Slik så ovnsristen ut før, full av fastbrente fett- og matrester. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Slik gjør du

Smør ovnsristen inn med (fast/hard)grønnsåpe. Dette kan være litt grisete, så gjør det gjerne i oppvaskkummen eller utendørs om du har mulighet til det.

Putt ovnsristen i en søppelsekk

KLISSETE, MEN EFFEKTIVT: Her har vi gnidd hele ovnsristen inn med grønnsåpe.

KLISSETE, MEN EFFEKTIVT: Her har vi gnidd hele ovnsristen inn med grønnsåpe. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Når ovnsristen er ferdig innsmurt, plasserer du den i en søppelsekk som du knyter igjen. La den ligge her natten over.

Resultatet

Vi plasserte ovnsristen under rennene vann i oppvaskkummen, og pusset lett vekk selv de mest fastbrente mat- og fettrestene. Til dette brukte vi en myk svamp, men du kan også bruke en fille eller lignende.

GJØR JOBBEN: Lar du grønnsåpen jobbe i en lufttett søppelsekk gjennom natten, vil det gi gode resultater.

GJØR JOBBEN: Lar du grønnsåpen jobbe i en lufttett søppelsekk gjennom natten, vil det gi gode resultater. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Slik ble altså ovnsristen så god som ny.

Vask ovnsristen regelmessig

Victoria Rasheva hos komfyrprodusenten Falcon Norge har tidligere forklart til Klikk.no at det er veldig viktig å rengjøre ovnen regelmessig slik at maten ikke brenner seg.

- Det er også nyttig å vaske ovnsristene i oppvaskmaskinen regelmessig, påpeker hun.

LETTVINT: Etter en natt i søppelsekk kom de fastbrente restene enkelt av, uten å skrubbe.

LETTVINT: Etter en natt i søppelsekk kom de fastbrente restene enkelt av, uten å skrubbe. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Så ofte bør du vaske sengetøyet

Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag