Rengjøring med eddik og natron

Vær forsiktig!

Hvorfor egner både natron og eddik så godt til rengjøring?

- Natron er en svak base og eddik en svak syre. Begge reagerer med smuss, og det gir en renseeffekt.

Hva er det som skjer når disse to kombineres?

- Hvis du kombinerer disse to midlene så dannes karbondioksid som mekanisk påvirker smuss.

Hvorfor fungerer disse oppskriftene bedre noen steder enn andre?

- Eddik fungerer best på kalkholdig smuss, som for eksempel finnes på baderom utenom sluket. Det fungerer også på rust. Natron er bedre på fet smuss.

Er det noen ting du IKKE anbefaler å vaske med eddik og natron?

- Dette er kjemikalier, så ingen av dem bør bli liggende i lang tid på overflater fordi de kan ta skade av det. Husholdningseddik er fortynnet, men kan være så sterk at den hadde blitt klassifisert som etsende eller irriterende på hud og øyne hvis den hadde blitt kjøpt som et kjemisk produkt. 10 prosent eller mer kan gi såpass alvorlige irritasjonsskader på øyne og hud at de ikke leges på flere dager.

Er tradisjonelle vaskemidler farlige for oss?

- Moderne renholdskjemikalier inneholder hjelpestoffer som blant annet holder smusspartikler i løsing så de ikke faller tillbake på overflatene. De er klassifiserte og merket slik at man kan se de ulike farene ved kjemikaliene. Det kan være farlig å blande ulike kjemikalier selv. Det er for eksempel ingen lur idé å blande klorin og syrer, da dette blant annet danner giftig klorgass.

 

Kilde: Maria Andersen, rådgiver for kjemi ved Teknologisk Institutt as.

Interessen for naturlige og billige rengjøringstips er stor. Vi har tidligere skrevet om eddik som boligens universalmiddel og testet rengjøring av dusjhodet, kaffetrakteren og fastbrente kjeler.

Men ifølge den økovennlige nettsiden Red & Honey kan du bruke eddik til langt mer.

Faktisk skal eddik, natron og diverse oljer være nok til å vaske hele huset.

Internett flommer over av naturlige tips, som påstås å fungere bedre enn tradisjonelle og sterke rengjøringsmidler. Vi har blant annet skrevet en liste her tidligere: Kanskje det eneste du trenger for å gjøre rent.

Nederst i saken kan du lese de åtte testene våre om vasking med eddik og natron – som du selv kan prøve hjemme!

- Ekstreme pH-verdier

- Fordelen med disse enkle kjemikaliene er at de ikke inneholder parfymer, som kan være et problem for sensitive personer. Ulempen er at eddik har ekstreme pH-verdier, som kan skade hud, øyne og materialer. Natron har dessuten en slipende effekt om det ikke løses opp i vann, forteller rådgiver for kjemi hos Teknologisk Institutt, Maria Andersen.

De to kjemikaliene har forskjellige egenskaper, og som du kan lese under er det variert hvor godt de fungerer som vaskemidler.

- Ulikt smuss rengjøres med ulike midler. En skitten ovnsdør har et tynt lag med fet smuss, mens sluket inneholder blant annet fete hudrester blandet med hår, forklarer Andersen.

Basen natron og syren eddik danner karbondioksid, som påvirker smuss, når de blandes.

«Helt ok» miljømessig

Det er nok mange som tenker at dette er det beste å velge for å skåne miljø og egen helse. Men rådgiver i klima- og miljøavdelingen til Fremtiden i våre hender, Håkon Lindahl, foretrekker egentlig andre løsninger.

- Generelt anbefaler vi svanemerkede, parfymefrie vaskemidler. «Naturmidler» som natron og eddik er også helt ok miljømessig. Men det aller beste er å bruke minst mulig vaskemidler, og å gjøre rent med mikrofiberkluter og vann, sier han til Klikk Bolig.

Lindahl forteller at mikrofiberkluter løser opp fett og har derfor samme effekt. Du slipper imidlertid parfymestoffer og en del konserveringsmidler som finnes i vanlige vaskemidler. Disse kan framkalle allergi.

- Generelt er det også viktig å være klar over at «naturlig» ikke er noen garanti verken for at et produkt er mer miljøvennlig enn alternativene, eller for at det er trygt. For eksempel har veldig mange allergifremkallende parfymestoffer naturlig opprinnelse, påpeker han.

Det er heller ingen grunn til å få panikk over vaskemidlene du allerede har i skapet.

- Ingen vaskemidler er farlige, bortsett fra allergirisikoen, hvis du bruker de som du skal. Noen ting skal du være forsiktig med, som å blande klor med andre vaskemidler, men det står det også klare advarsler om på vaskemidlene, råder Lindahl.

 

Effektivt - noen steder

Du redder altså ikke verden med å bruke eddik og natron, men det betyr ikke at du ikke bør ha det som et alternativ.

Klikk har testet ulike kombinasjoner på alt fra ovnsdøren til sofaputene, og enkelte steder var metoden svært effektiv. Du slipper dessuten å bli tung i hodet, slik enkelte kan oppleve med andre vaskemidler.

I og med at du ikke trenger så mye eddik av gangen er en flaske relativt drøy i bruk. Natron derimot, går det en del av. Det er dermed ikke sikkert at du vil spare spesielt mye på å gå over til «naturmidler» som dette.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!