Sublimasjon gjør at is fordamper uten å bli til vann først

Kuldegrader er ingen hindring for klestørken

Mange blå er like bra som mange røde, det tar bare litt lenger tid med tørken.

STED FOR KLESTØRK: Du kan godt tørke klær ute når det er kuldegrader. Det tar bare litt lenger tid enn når det er plussgrader.
STED FOR KLESTØRK: Du kan godt tørke klær ute når det er kuldegrader. Det tar bare litt lenger tid enn når det er plussgrader. Foto: FOTO: Mitja Mladkovic/Thinkstock
Sist oppdatert

De fleste vil tro at huslige sysler som innebærer bruk av vann, som for eksempel vasking av vinduer, ikke kan gjøres utendørs om vinteren.

Men der tar du feil. Vinduene kan vaskes i kulden.

Og klær kan tørkes.

Det er den mystiske, kjemiske effekten sublimasjon som er årsaken. Den beskriver prosessen når is går direkte til vanndamp. Vanligvis beveger en flytende væske seg gjennom tre faser: Fra fast form (is), via væske og til gass.

- Men også is vil fordampe, det tar bare mye lenger tid enn med vann, forklarer professor i kjemi ved Universitet i Oslo, Carl Henrik Gørbitz, til bonytt.no.

- Jeg vet at det er en tørkemetode som har vært brukt tidligere, men for at dette skal være til praktisk nytte, bør klærne være tromlet før de henges ut, fordi klissvåte klær vil sannsynligvis ta minimum en uke å tørke i kuldegrader.

Luftfuktigheten avgjør

Det er det danske nettstedet bolius.dk som forteller om hvordan våte klær kan "tørkes" i kuldegrader.

De skriver at lufttemperaturen har betydning, men den er ikke avgjørende.

Derimot er det fuktigheten i luften som har betydning. Dess høyere luftfuktighet, jo lenger tid tar det å tørke klærne. Selv når det er plussgrader.

Fra is til gass

Vanligvis skjer tørking av klær utendørs ved at vannet i klærne går over til vanndamp og forsvinner.

Når det er kuldegrader, skjer det i flere steg, ifølge Bolius.dk.

Første steg er at vannet fryser til is, samt at noe av fuktigheten fordamper umiddelbart.

Deretter starter mystikken, ved at isen gradvis fordamper. Den gjennomgår såkalt sublimasjon. Man kan også si at klærne frysetørker.

- Det som inntreffer er at vannmolekylene i isen river seg løs og forsvinner, beskriver Gørbitz.

- Men fordi det såkalte damptrykket i isen er veldig lavt, så vil denne prosessen ta tid. Så om du setter en isblokk ut i kulden og vil se på at den fordamper, vil du måtte stå der veeeeldig lenge.

Tar lengre tid, men sparer energi

Ifølge bolius.dk er utfordringen med klestørk om vinteren at dagene er kortere, slik at man ikke rekker å tørke klærne mens solen er oppe.

Løsningen ifølge nettstedet er å ta klærne inn og kjøre de i tørketrommelen, om du har en slik.

Den vågale kan la klærne henge ute natten over.

- Klær tørker saktere i frosset tilstand, men så lenge man tørker ute brukes det heller ikke energi, sier forskningsleder Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO til bonytt.no.

- Og i tillegg til at man sparer energi, unngår man også fuktighet inne.

Fuktighet som følge av innendørs klestørk kan generelt skape problemer for inneklimaet.

Vind hjelper

Dersom det i tillegg til kuldegradene blåser lett, vil det ifølge bolius.dk fremskynde tørkeprosessen. Vinden fører generelt til at luften rundt klærne ikke mettes av vanndamp. I motsatt fall, ved vindstille, vil fuktigheten ikke transporteres bort og til slutt får man en situasjon hvor luften rundt klærne når et metningspunkt og ikke lenger kan ta i mot fuktighet.

Les også