Slik renser du filtrene i tørketrommelen

Kanskje kondensatoren i tørketrommelen din ser slik ut?

Derfor må den rengjøres cirka én gang i måneden.

EKKELT: De fleste glemmer nok å rengjøre denne, noe du faktisk bør gjøre hver måned. Kanskje kondensatoren i tørketrommelen din ser slik ut?
EKKELT: De fleste glemmer nok å rengjøre denne, noe du faktisk bør gjøre hver måned. Kanskje kondensatoren i tørketrommelen din ser slik ut? Foto: FOTO: Marte Korsbrekke
Sist oppdatert

I mange husholdninger er tørketrommelen et kjærkomment hjelpemiddel. Men vet du egentlig hvordan og hvor ofte du bør rense filtrene? Og hva skjer hvis du ikke gjør det?

Robert Terøy er salgssjef i Elkjøp Norge. Han forklarer til Klikk.no at det som regel finnes to filter i en tørketrommel.

- Du har det synlige lofilteret som må rengjøres hver gang tørketrommelen brukes.

- Det andre som må rengjøres er selve kondensatoren. Dette er i praksis en radiator som lo vil sette seg fast i. Bruk dusjen til å spyle av støv og lo. Dette må rengjøres cirka én gang i måneden. Noen nyere modeller og utvalgte leverandører har selvrensene kondensator.

Terøy forklarer at konsekvensen av å ikke rense filteret er dårligere effekt, eller at det i verste fall kan oppstå høy varme.

Store mengder lo og støv

Ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap(DSB) avgir tørkeprosessen store mengder lo og støv som dels fanges opp i filteret, men som også spres rundt i utstyret. DSB antar at mangelfull tømming av lofilter og rensing av utstyr er årsak til en del branner.

Vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler utpeker seg i brannstatistikken som de mest utsatte. Det har imidlertid blitt gjort endringer i sikkerhetskravene til denne typen utstyr. Noe som har hatt positiv effekt.

I 1998 ble det nemlig innført krav om innebygde termoutløsere som sørger for at tørketromlene stopper etter overoppvarming, og brukeren må da selv starte maskinen på nytt etter at den har vært nedkjølt.

Tørketrommel en vanlig brannkilde

På nettsidene til Brann- og redningsetaten i Oslo kommune, understrekes det at tørketromler er en vanlig brannkilde.

"Slå derfor alltid av tørketrommelen når du forlater boligen."

Du frarådes til å la den gå mens du sover.

Også her påpekes viktigheten av å rengjøre lofilteret i tørketrommelen etter hvert bruk.

"Tette lofiltre kan gi høy varmeutvikling og føre til brann."

Fem til legevakten etter tørketrommelbrann

Som kjent oppstår det tilfeller hvor tørketrommelen er brannårsaken. Slik som hos en familie fra Bergen hvor samtlige av familiemedlemmene måtte til sjekk hos legevakten etter at tørketrommelen i kjelleren deres tok fyr. Ifølge NRK.no regner brannvesenet med at brannen enten har startet i det elektriske anlegget eller i lofilteret i vaskemaskinen.

Slik gjør du

I videoen nedenfor illustrerer Bosch Hvitevarer hvordan du enkelt rengjør filtrene på tørketrommelen.

</p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 18/03 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også