Slik slipper du å stryke klærne

Isbit-trikset gjør at du slipper å stryke

Du kommer (nesten) aldri til å ta frem strykjernet igjen.

ISBIT: To av disse er alt du trenger for å få nystrøkne skjorter i en fei.
ISBIT: To av disse er alt du trenger for å få nystrøkne skjorter i en fei. Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

De aller fleste av oss er flinke til å passe på at klesvasken blir tatt regelmessig og at familiens medlemmer til enhver tid har rene klær å ha på seg. Når det kommer til stryking av klær derimot, er nok situasjonen ikke helt den samme, og stryking havner ofte høyt oppe på lister over jobbene vi misliker mest i hjemmet.

Noen av oss er selvsagt mer nøye på dette med nystrøkne klær, enten det nå kreves av kleskoden på jobben, eller bare bunner i det at man bare liker å se velkledt ut til enhver tid. Andre igjen rister klærne godt ut før man henger dem til tørk og tenker at det holder i massevis.

Stryking er en både pirkete og tidskrevende jobb, men nå er det nå en gang slik at noen situasjoner krever både nystrøket skjorte og plettfri snipp.

Men nå trenger du verken grue deg til jobben eller lete frem strykebrettet påstår nettstedet Lifehacker, her er nemlig supertrikset som kommer til å pensjonere strykjernet ditt for all ettertid.

Isbit + tørketrommel = sant

Nettstedet påstår at det smarteste du kan gjøre om du trenger nystrøket skjorte i en fei, er å benytte deg av noe så enkelt og genialt som vanndamp for å "stryke" alle skrukker ut av antrekket.

- Kast et par isbiter inn i tørketrommelen sammen med plagget du vll "stryke", og sett maskinen på i noen minutter på de varmeste settingen, forklarer nettstedet.

- Det høres kanskje rart ut, men det fungerer faktisk.

I TØRKETROMMELEN: Du visste kanskje ikke at tørketrommelen kunne stryke skjortene dine?
I TØRKETROMMELEN: Du visste kanskje ikke at tørketrommelen kunne stryke skjortene dine? Foto: FOTO: Trine Jensen

Pass bare på å ikke ha for mange isbiter inne i tørketrommelen samtidig.

- Da risikerer du jo at disse smelter og gjøre klærne mer våte enn rynkefrie, forklarer nettstedet.

- Nøy deg med én eller to isbiter, da får disse lov til å bare fordampe mens klærne mens de er i maskinen, og du vil kunne ta ut helt rynkefrie og perfekte klær etter bare noen minutter.

Slik gjør du

Også nettstedet Savvysugar.com har tro på trikset.

- Spesielt om du har dårlig tid og bare vil fikse på skjorten eller skjørtet i aller siste liten, da er dette trikset helt supert.

1. Sett tørketrommelen på den høyeste temperaturen og kast plagget inn i maskinen.

2. Legg inn 3-4 isbiter (færre om plagget er lite) og skru på maskinen.

- Når det begynner å bli hett inne i trommelen, begynner selvsagt isbitene å smelte, forklarer nettstedet.

- Noe som skaper damp som fjerner rynkene på 1-2-3.

4. Etter ca. 10 minutter stopper du trommelen. Ta ut klærne, rist dem og voila; klare til å ta på seg og mye slettere og mer rynkefri enn før.

KRØLLETE: Denne skjorten trenger en omgang med strykjernet før du kan ta den på deg og dra på jobben.
KRØLLETE: Denne skjorten trenger en omgang med strykjernet før du kan ta den på deg og dra på jobben. Foto: FOTO: Trine Jensen
DROPP STRYKJERNET: Det du trenger er en tørketrommel og noen isbiter.
DROPP STRYKJERNET: Det du trenger er en tørketrommel og noen isbiter. Foto: FOTO: Trine Jensen

Fungerer ikke på jeans

Trikset fungerer perfekt om du ikke overfyller tørketrommelen med klær, bruker for mye is eller prøver å stryke klær i svært tykke materialer.

- Jeans kommer nok ikke til å være så spesielt tjent med dette trikset, forklarer seniorforsker og ekspert på rengjøring hos Statens Institutt for Forbruksforskning, Ingun Grimstad Klepp, til Klikk Bolig.

- De er for tunge og materialet er for tykt til at vanndampen kommer til å få gjort jobben med å fjerne eventuelle rynker.

Nettstedet Lifehacker er enig:

- De beste plaggene når det gjelder dette trikset, er tynne plagg i bomull, bukser som slacks eller tynne kjoler, forklarer nettstedet.

- Mest effektiv vil denne metoden være om du bruker en stor tørketrommel, fyller den med få plagg og bruker verken for få eller for mange isbiter.

Sprayflaske og vaskeklut

Brukere av forumet på Lifehacker deler også villige av sine egne jukse-triks når det gjelder å få klærne plettfrie i en fei. Her er deres egne metoder:

SMART TRIKS: Ikke mange vet at isbiter i tørketrommelen kan løse stryke-stresset?
SMART TRIKS: Ikke mange vet at isbiter i tørketrommelen kan løse stryke-stresset? Foto: FOTO: Trine Jensen

- Jeg har alltid stående en sprayflaske med vann i klesskapet, forklarer forumbrukeren CitizenJames til nettstedet.

- Jeg stryker aldri noe, men sprayer både utsiden og vrangsiden på de klærne som egentlig burde vært strøket med vann, og tar så plagget på meg med en gang. De er fuktige, men kroppsvarmen min tørker dem på under 10 minutter - og tar knekken på rynkene i samme slengen. De er ikke perfekt presset, men har ingen synlige rynker og skrukker.

Forumbruker Robert Abe benytter seg av våte vaskekluter for å få klærne plettfrie.

- Enda enklere enn isbiter er det å gjøre det samme med en våt vaskeklut, forklarer han i kommentarfeltet.

- Ta en ren vaskeklut, hold den under springe og vri slik at den er godt fuktig, men ikke gjennomvåt. Kast kluten inn i tørketrommelen sammen med de klærne du vil ha dampet rynkefrie, og du får samme effekten som med isbitene, men uten den irriterende klinkingen fra isbitene når de snurrer rundt i trommelen.

Les også:

Når vasket du disse siste?

Slik blir håndklærne myke igjen

NESTEN KRØLLFRI: Etter noen minutter i tørketrommelen sammen med et par isbiter er denne skjorten langt slettere enn den var i forkant av behandligen.
NESTEN KRØLLFRI: Etter noen minutter i tørketrommelen sammen med et par isbiter er denne skjorten langt slettere enn den var i forkant av behandligen. Foto: FOTO: Trine Jensen
KLAR TIL BRUK: Nå trenger du ikke svette over strykjernet lengre.
KLAR TIL BRUK: Nå trenger du ikke svette over strykjernet lengre. Foto: FOTO: Trine Jensen

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også