Rengjøring av baderom

Holder det å vaske toalettet èn gang i måneden?

Er du singel og barnløs er sjansen stor for at du svarer ja.

SINGLE VERST PÅ VASKEFRONTEN: Er du singel og uten barn? Da håper vi du vasker baderommet ditt mer enn hver fjerde uke – en femtedel av nevnte gruppe gjør nemlig ikke det.
SINGLE VERST PÅ VASKEFRONTEN: Er du singel og uten barn? Da håper vi du vasker baderommet ditt mer enn hver fjerde uke – en femtedel av nevnte gruppe gjør nemlig ikke det. Foto: FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Å vaske toalett og bad er kanskje ikke det gøyeste som finnes, men det må gjøres likevel. Noen tar det som en selvfølge at det skal gjøres hver uke, mens andre gjør det langt sjeldnere.

Den gruppen som vasker baderommet sjeldnest av oss, er de som er single og ikke har barn.

Ifølge en undersøkelse gjort av YouGov for ISS, vasker 21 prosent av denne gruppen i Norge toalettet én gang i måneden eller sjeldnere. Til sammenligning vasker bare 8 prosent av samboende like sjelden.

Malin Skaar, leder for Lilleborg Forbrukerservice og ekspert på PlussTid, mener hvor ofte man bør vaske baderommet kommer an på hvor mange som bruker toalettet og hvor flink man er til å bruke toalettbørste etter toalettbesøk. Men, det bør tas én skikkelig vask i uken.

- Bruker man børste ved behov, samt tørker over toalettsetet med for eksempel klorin-wipes, så tenker jeg at en grundig rengjøring én gang per uke vil holde, sier hun.

Lena Furuberg, rengjøringsekspert og rådgiver hos Teknologisk Institutt, anbefaler også å ha én vask i uken som hovedregel, men sier også at alt etter hvor mange man er i familien, kan det hende toalettet og badet må ha mer enn bare én ukentlig vask.

- Jo flere det er i husholdningen, jo oftere blir toalettet og badet benyttet. Det kan være at man da må rengjøre badet oftere enn én gang per uke, kanskje så ofte som tre ganger – avhengig av hvor skittent det er, sier Furuberg.

Da mener hun ikke nødvendigvis tre storrengjøringer, men at man tar det man ser og holder det vedlike.

- En slik type renhold vil ta cirka ti minutter. Og så tar man en skikkelig rengjøring, av både gul, vegger, sluk, og så videre sjeldnere, sier Furuberg.

RENGJØR LITT HELE UKEN: Tar du en liten runde med vaskekluten innimellom ved behov, hoper det seg ikke opp til én storvask i uken.
RENGJØR LITT HELE UKEN: Tar du en liten runde med vaskekluten innimellom ved behov, hoper det seg ikke opp til én storvask i uken. Foto: FOTO: Thinkstock

Husk også å vaske dette

Og husk, der finnes steder man gjerne glemmer å vaske i forbindelse med toalettvask. Det er nemlig ikke alltid at det som skal i doskålen havner bare der.

Vaskeproduktene du bør ha på badet

1. Ett alkalisk produkt for å fjerne hudfett og lignende.

2. ett surt produkt for å fjerne kalk, irr og rust. Det heter ofte toalettrens i dagligvaren, Våtromsprayen er ofte en hybrid og skal fjerne begge deler i dusj, og vask.

- Skal man ta med seg et tredje produkt anbefales det er som fjerner luktbakterier rundt toalettet, spesielt om man har små barn i hus. I tillegg er en  svamp er godt ha for hånden, og et par mikrokluter.

Kilde: Line Mercedes, leder for kvalitet og opplæring hos CityMaid HjemmeService.

- Man må huske å vaske fliser på vegg og gulv rundt toalettet. Det hender jo at både gutter og barn «bommer litt», og da får man urin på flisefuger, sier Line Mercedes, leder for kvalitet og opplæring hos CityMaid HjemmeService.

Dette er noe som kan skape både lukt og selvfølgelig skitt, og lukt fjernes ikke av parfyme – her må man fjerne årsaken til lukten.

- Jeg anbefaler et produkt som spiser urinbakterier. Disse kan påføres etter vask (på en ren overflate), og vil da spise bakteriene i fuger og på fliser, sier Mercedes.

Der er også en annen ting man må huske å rengjøre.

- Det er viktig å få bort kalk og fettrester som dannes. Dette samles særlig nederst rundt kranen og oppi toalettet, sier Furuberg.

Så fort blir toalettet skittent

Når det er snakk om hvor lang tid det tar før toalettet regnes som skittent og uhygienisk, varier etter hvor mye og mange som bruker det.

- Misfarging nede i skålen kan være en indikasjon på at det er på tide med en vask. Jo lengre tid det går, jo vanskeligere kan det være å få bort flekker og misfarging, sier Skaar hos Lilleborg.

- Renhold er ferskvare – det er kun rent til førstemann tar det i bruk. Jeg vi si det er direkte uhygienisk når det er synlig tilsmusset, sier Furuberg.

Likevel tar det relativt lang tid før badet utgjør en helsefare. Men, det er viktig å huske å vaske der du tar mye med hendene dine.

- Dette gjelder for eksempel vasken, såpedispenseren og dørhåndtaket. Har man hatt mye gjester en helg, kan det være fint å gå over toalettområdet, vask, dørhåndtak og gulv, sier Mercedes.

STØRRE BEHOV FOR OFTERE VASK: Et tips fra Line Mercedes i CityMaid HjemmeService er å hyppig vaske der du tar mye med hendene dine på badet. - Dette gjelder for eksempel vasken, såpedispenseren og dørhåndtaket, sier hun.
STØRRE BEHOV FOR OFTERE VASK: Et tips fra Line Mercedes i CityMaid HjemmeService er å hyppig vaske der du tar mye med hendene dine på badet. - Dette gjelder for eksempel vasken, såpedispenseren og dørhåndtaket, sier hun. Foto: FOTO: Colourbox

Derfor er single så late

Man kan jo spørre seg hvorfor single mennesker uten barn er så late med baderomsvasken som de er. At man ikke orker er ingen unnskyldning, det er tross alt snakk om egen hygiene – og andre sin.

Så ofte vasker nordmenn toalett og bad

Vasker én gang i uka eller oftere:

Bad:   Single  37%  Par  65%

Do:    Single  53%  Par  75%

Vasker én gang i måneden eller sjeldnere:

Bad:   Single  30%  Par  14%

Do:    Single  21%  Par  8% 

Merknad til tallene:

Av samboende/gifte svarte 18 prosent at det ikke er de som vasker. Disse er derfor trukket fra i beregningsgrunnlaget over. Tolkningen er derfor at det blir vasket, ikke at begge vasker.

Blant samboere/gifte var det liten forskjell på med og uten barn. Tallene over er derfor et gjennomsnitt av de to gruppene.

Kilde: Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS

- Det kan være av den enkle grunn at toalettet brukes sjeldnere, og dermed ikke trenger så hyppig vask, sier Skaar.

Mercedes hos CityMaid tror også at det har sammenheng med mindre bruk.

- Er man mye ute på besøk eller på aktiviteter etter jobb, vil tiden man bruker på toalett og bad reduseres betraktelig. Om vi ser på forbruket av dusj eksempelvis, vil en person som trener på et senter eller en klubb ofte benytte dusjanlegg der. Trener man da eksempelvis tre ganger i uken, og man dusjer syv ganger, har man kun dusjet hjemme fire ganger den uken, sier Mercedes og legger til:

- Om vi videre antar at man er mer hjemme om man har barn eller er samboer, vil for det første, med samme scenario, bruk av dusjen minst dobles. Kanskje kan man også se for seg at man bader barn, og at man drar rett hjem fra trening én gang i uka. Med dette scenarioet har vi 10 dusj og syv bad i løpet av en uke, kontra den singles fire, forklarer Mercedes.

Endrer seg ved familieforøkelse

Ganske naturlig er antall rengjøringer av toalett og bad noe som øker når man får barn og familie – både fordi rommet blir brukt oftere og man blir mer opptatt av å holde det rent med barn i hus.

- Når man får barn, ser vi at bruken av badene endrer seg. Små barn bader ofte mer, og bruker ofte olje i vannet. I tillegg tror jeg flere bekymrer seg mer for bakterier og skitt enn de kanskje gjorde før de fikk barn, sier Mercedes.

- Hjemmet blir fortere tilsmusset når man er flere, gradvis vil man bli vant til å rengjøre etter hvert som noe blir tilsmusset og trives med det. Det gir et bedre innemiljø og trivselsfaktoren blir bedre, sier Furuberg.

Man ser også en trend der flere har fått økt kunnskap om vask av bolig, som i metoder og bruk av parfyme, som også kan være en grunn til mer vask av baderommet.

Vi får stadig spørsmål om produktene vi bruker, noe vi er glade for. Vi bruker såper som er svakt parfymert, og svært mange produkter er miljømerket, sier Mercedes i City Maid.

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også