Fjerne rødvin

Hvordan får du bort flekken?

Vi testet salt, sitron, hvitvin og melk. Resultatet var overraskende.

Publisert Oppdatert

Sommer er høysesong for grilling, og for mange også rødvin. Men rødvin og hvit duk går dessverre ikke like godt overens.

Rødvinsflekker kan være et mareritt å fjerne, særlig hvis du venter for lenge.

Derfor er det fort gjort å pøse på med virkemidlene man har for hånden. Vi har derfor testet hvor godt kjerringrådene egentlig funker i videoen over.

Samme type rødvin ble sølt på fire hvite dekkebrikker i 100 prosent bomull. Flekkene ble deretter behandlet med en gang.

Vi testet melk, sitron, hvitvin og salt som flekkfjernere.

- Det kan godt hende at noen av disse rådene virker, men det vet jeg ikke for jeg har ikke prøvd dem, sier forsker Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for samfunnsforskning (Sifo).

Hun jobber blant annet med våre vaskevaner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RØDVINSFLEKK: Her ser du dekkebrikkene etter de ulike behandlingene. Fra venstre, øverst: sitron og melk. Fra venstre, nederst: salt og hvitvin.

RØDVINSFLEKK: Her ser du dekkebrikkene etter de ulike behandlingene. Fra venstre, øverst: sitron og melk. Fra venstre, nederst: salt og hvitvin. Foto: FOTO: Ina Stavrum

Melketrikset

Klikk.no har skrevet om denne metoden tidligere, og da fungerte det svært godt.

Trikset går ut på at man varmer opp melk og legger den delen av tekstilet som er flekkete ned i kjelen. I dette tilfellet var det plass til hele dekkebrikken. Etter et par minutter skylte vi tekstilet i vann.

Ingrun Grimstad Klepp ved Sifo «aner ikke» om, eller hvorfor, dette rådet funker. Men av de fire alternativene var dette det nest beste.

Mye av rødfargen forsvant etter behandlingen og etter en runde i vaskemaskinen var brikken så god som ny.

Sitrontrikset

Sitron er ofte brukt som rengjøringsmiddel, gjerne i kombinasjon med salt. Etter å ha sølt rødvin på brikken presset vi derfor rikelig med sitronsaft over flekken, før vi skylte den godt i varmt vann.

- Sitron er faktisk et sterkt blekemiddel. Det vil ha effekt på det meste. Derfor er sitron et godt tips hvis du har vært på blåbærtur og fått blå renner under neglene, som ikke går bort med såpe. Dytt fingrene inn i en sitron, og det er borte på ett sekund, forteller Klepp.

På duken, derimot, fungerte dette trikset rimelig dårlig. Det er mulig det må mer sitronsaft til enn det vi hadde tilgjengelig, men etter behandlingen var denne flekken den mest synlige.

Da vi kjørte brikken i vaskemaskinen forsvant likevel det meste av den.

Hvitvinstrikset

Dette rådet forutsetter at du er villig til å bruke en god del hvitvin på flekkfjerning. Etter å ha sølt skal du nemlig dynke rødvinsflekken i mer vin, før du skyller den i vann. Ifølge diverse rengjøringsnettsider skal hvitvinen «nøytralisere» rødvinen.

RØDVINSFLEKK: Vi tester kjerringråd mot rødvinsflekker.

RØDVINSFLEKK: Vi tester kjerringråd mot rødvinsflekker. Foto: FOTO: Ina Stavrum

- Jeg kan ikke svare på hvorfor dette skal fungere, annet enn at jeg syns det høres rart ut. Men du får jo skylt ut flekken med en gang. Om det er bedre å bruke hvitvin enn vann til dette spørs vel, men det er hvertfall morsommere, sier Klepp.

Av disse triksene var hvitvinen definitivt det som fungerte best. Sannsynligvis skyldes det at rødvinen raskt ble fortynnet og dermed lettere å skylle ut etterpå.

Salttrikset

Salt mot rødvinsflekk er kanskje det vanligste kjerringrådet. Du skal dekke flekken med salt, la det virke og skylle flekken i vann etterpå.

- Hvis man får en flekk på noe er det første man bør gjøre å få bort væsken. Derfor tyr mange til salt, som trekker til seg fuktighet. Det er ikke fordi det skjer noe kjemisk at man legger saltet på, forteller Klepp.

Leder av Lilleborgs forbrukerservice, Malin Skaar, er skeptisk.

- Salt trekker kun ut fargestoffet og vil etterlate en grålig flekk som blir nesten umulig å fjerne. Det anbefales ikke!

Trikset fungerte heller ikke særlig bra. Flekken ble egentlig bare grå etter behandlingen, og selv ikke en runde i vaskemaskinen fikk den helt bort.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ETTER: Det meste av vinflekkene var borte etter at brikkene ble kjørt gjennom et kort vaskeprogram med vaskemidler for hvite tekstiler. Men selv om det ikke kommer frem på bildet var det antydninger til flekker på brikkene som hadde blitt behandlet med sitron og salt. Fra venstre, øverst: sitron og melk. Fra venstre nederst: Hvitvin og salt.

ETTER: Det meste av vinflekkene var borte etter at brikkene ble kjørt gjennom et kort vaskeprogram med vaskemidler for hvite tekstiler. Men selv om det ikke kommer frem på bildet var det antydninger til flekker på brikkene som hadde blitt behandlet med sitron og salt. Fra venstre, øverst: sitron og melk. Fra venstre nederst: Hvitvin og salt. Foto: FOTO: Ina Stavrum

Pøs på med vann

Både Skaar og Klepp er enige om at det beste rådet mot rødvinsflekker uansett er å ta affære med en gang.

- Skyll gjennom med lunkent vann så fort som mulig. Deretter vask så fort man har anledning, sier Skaar.

Jo sterkere vannstråle, jo bedre, skal vi tro Ingun Grimstad Klepp.

- Det er fargestoffet i vinen som er hovedproblemet. Derfor er det lureste man kan gjøre å gå til en vask, tre stoffet over kranen og la vannet gå gjennom med full fres. Det vil fjerne væsken og mye mer, sier Klepp ved Sifo.

- Generelt er det best at vannet er så varmt så mulig, men du kan jo ikke ta varmere vann enn det stoffet tåler, legger hun til.

Etter straksbehandling med rennende vann anbefaler hun å smøre det inn med flytende vaskemiddel, aller helst tilpasset det aktuelle tekstilet. Ull tåler for eksempel ikke enzymer og blekemidler.

Bli glad i flekker!

I verste fall går det an å blande klor og vann, og dyppe den aktuelle flekken ned i blandingen. På fargede plagg kan dette skape problemer, fordi det bleker stoffet.

I så fall kan det hende du må farge inn med tusj, lappe stoffet eller finne andre kreative løsninger.

- Hvis ikke det går vekk har er mitt beste råd å bli glad i flekker, det er jo ikke farlig. Flekker kan også vise at noen har hatt det moro og at ting man er glad i blir brukt, sier Klepp.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning