Fjerne belegg i do

Feil rengjøringsmidler kan være grunnen til at doen din ser slik ut

Slik får du det rent.

FJERNE BELEGG I DO: Dersom du slurver med toalettvasken eller bruker feil vaskemidler, kan det danne seg et ekkelt, brunt belegg nede i toalettskålen.

FJERNE BELEGG I DO: Dersom du slurver med toalettvasken eller bruker feil vaskemidler, kan det danne seg et ekkelt, brunt belegg nede i toalettskålen. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Fjerne belegg i toalettet:

Sitronsyre

Maskinoppvaskmiddel

Eddik og flytende oppvaskmiddel

Syreholdig brus - som cola

Feil bruk av rengjøringsmidler når du vasker toalettet, kan føre til at det med årene danne seg et belegg i toalettskålen. Samme hvor mye du skrubber med toalettbørsten, så vil ikke belegget gå bort.

Beate Gerø, produktsjef for synlige produkter
 hos Porsgrund og Ifö, understreker at du unngår misfarging av toalettskålen ved å rengjøre toalettet jevnlig.

- Bruk et mildt rengjøringsmiddel og bruk for all del ikke slipemidler, kaustisk soda eller andre ting som kan ødelegge glasuren på keramikken, sier hun. Bruk av slike midler er trolig årsaken til at det i utgangspunktet dannet seg et brunt belegg i toalettet.

- Moderne toaletter, som de vi produserer, har et glasurbelegg i skålen. Dersom du bruker sterke slipemidler på dette, vil du ødelegge strukturen, forklarer Gerø.

Dersom skaden allerede er skjedd og du har et belegg i toalettskålen, finnes det råd. Her er rengjøringsekspertenes beste tips:

Fjerne belegg i do med sitronsyre

Elisabet Høie, forfatter bak rengjøringsboken «Ren glede», tipser i kapittelet om rengjøring av baderom, om at du før toalettvasken, kan helle en stor bøtte med vann i toalettet, slik at vannet blir sugd ned i rørene og det blir lettere å komme til belegget.

- Dryss to poser med sitronsyre i toalettet og la sitronsyren virke over natten. Skrubb deretter med toalettbørsten, er rådet fra Høie.

Maskinoppvaskmiddel

Gerø i Porsgrund og Ifö tipser om å bruke varmt vann og maskinoppvaskmiddel i toalettet.

- Bland et par teskjeer oppvaskmiddel til maskin sammen med fem liter varmt vann. Bruk varmt vann, gjerne 50 grader. La blandingen stå i toalettet i 15 minutter før du skyller det ned. Da kan du klare å få det bort, tipser Gerø.

Oppvaskmiddel og eddik

Dersom belegget i toalettet har kommet som følge av rust eller avleiringer, vil det være vanskelig å bli kvitt med vanlig middel.

Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, forfatter bak bøkene "Rent, så enkelt!" og "Renhold - grunnmoduler", tipser om at det som kan løse problemet er et surt, syrebasert middel som for eksempel eddik.

TAR BELEGGET: Belegg i toalettskålenl kan fjernes med enten eddik eller maskinoppvaskmiddel.

TAR BELEGGET: Belegg i toalettskålenl kan fjernes med enten eddik eller maskinoppvaskmiddel. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Hell eddik i doskålen og la det stå. For å øke effekten kan du ha litt flytende oppvaskmiddel sammen med eddiken. La det stå en stund og gi syren tid til å løse opp avleiringene. Etterpå vil du forhåpentligvis få det vekk med toalettbørsten, sier Hagesæther.

Fjern belegg med cola

En fjerde metode som også kan fungere for å få bort det ekle, brune belegget i toalettskålen, er (tro det eller ei) syreholdig brus som for eksempel cola.

- Hell en boks eller en snau halvlitersflaske med brus ned i skålen. Etter en time kan du skrubbe med toalettbørsten, skriver Høie i rengjøringsboken.

Cola, eller annen syreholdig brus, kan fjerne flekken ettersom brus inneholder syre som tar basiske flekker.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning