Pusse sølv med eddik

Eddik gjorde sølvskjeen ren

Slik pusser du sølvtøy med eddik.

FORVANDLING: Sjekk hvor flott den gamle sølvskjeen ble etter en omgang i eddik- og zalovann.
FORVANDLING: Sjekk hvor flott den gamle sølvskjeen ble etter en omgang i eddik- og zalovann. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
Sist oppdatert

På kjøkkenet kan eddik brukes til å rengjøre både skjærefjølen og kaffetrakteren, men var du klar over at eddik også egner seg godt til rengjøring av sølvtøyet?

Metoden vi har testet på det gamle, skitne sølvbestikket er både lettvinn og effektiv.

Slik går du frem:

1. Du må bruke 35 prosents eddik. Fyll vaskekummen med varmt vann, og tilsett deretter fire spruter zalo og en desiliter eddik.

2. Legg sølvet i vannet, og la det ligge i omtrent fire minutter før du vasker med en svamp. Skyll til slutt alt i kaldt vann.

Resultatet ble skinnende rent sølvbestikk.

Les også: Trenger man bare eddik og natron?

Svak syre

FØR: Skittent sølvbestikk.
FØR: Skittent sølvbestikk. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
ETTER: Rent sølvbestikk.
ETTER: Rent sølvbestikk. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Else Liv Hagesæther er rengjøringsekspert og forfatter av boken ”Rent, så enkelt!”. Hun forteller at eddik er en svak syre, og derfor kan benyttes der syre ellers kan brukes.

– Eddik er surt, har lav PH og fungerer derfor som en kalkfjerner. Eddik kan fjerne alkaiske flekker (som eksempelvis svetteflekker) og siden det er en syre, løser det også opp rust.

– Alle midler som har lav PH fungerer til dette, faktisk også cola og sitron, forklarer Lena Furuberg, daglig leder hos Bygg & Facility Consult AS.

– Men vær forsiktig og bruk hansker; 35% eddik er nemlig etsende.

Aluminiumsfolie og salt

I tillegg til den tradisjonelle sølvpussen eller bruk av eddik, kan også kombinasjonen aluminiumsfolie og salt gjøre sølvtøyet skinnende rent.

Slik gjør du det:

1. Legg sølvtøyet i saltvannsoppløsning med aluminiumfolie på bunnen slik at sølvtøyet kommer i kontakt med folien.

2. Sølvtøyet skylles deretter i lunken vann og tørkes med vanlig koppe håndkle for å unngå merker etter vanndråpene.

Dreper bakterier

Ren eddik dreper også bakterier, og det løser opp fett – selv om det nok ikke er like effektivt til det siste som vanlig oppvasksåpe eller allrengjøringsmidler.

– Ublandet eddik kan nemlig skade enkelte overflater. Derfor kan det være lurt å blande det ut med vann før bruk. Parfymefrie, svanemerkede vaskemidler har i utgangspunktet lav miljøbelastning og er helsemessig trygge å bruke, forteller Ingrid Kleiva Møller, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

– Derfor er nok ikke eventuell helse- og miljøgevinst ved å bruke eddik sammenlignet med slike produkter veldig stor. Likevel, om eddiken erstatter sterkere vaskemidler, kan det være et bra miljøvalg, legger hun til.

Les også: Vask huset slik og ta fri hele helgen

FØR EDDIK: Journalistens gamle dåpsbestikk.
FØR EDDIK: Journalistens gamle dåpsbestikk. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
ETTER EDDIK: Journalistens gamle dåpsbestikk.
ETTER EDDIK: Journalistens gamle dåpsbestikk. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Multispray med sitrusskall

Om du vil ha en enkel multispray kan du i følge Møller finne frem et Norgesglass eller lignende, blande 50/50 eddik og vann, og slenge oppi noen sitrusskall hvis du har det tilgjengelig. Sitrus har nemlig rensende egenskaper, og gir sprayen en frisk duft.

– La dette stå i romtemperatur i en uke eller to, hell ut sitrusskallene og hell over eddikvæsken på en tom sprayflaske. Da har du en fin multispray til å vaske kjøkken, benkeflater, bad og lignende, råder Møller.

Hun oppfordrer til å velge svanemerkede vaskemidler laget på få ingredienser for å unngå unødvendige kjemikalier når du skal vaske huset.

– Hvis du vil kutte ned på plastbruken, kan du velge såpestykker fremfor plastflasker med såpe. Kjøp gode tekstilkluter med lang levetid fremfor engangsprodukter som tørkeruller og våtservietter.

Les også: Hoper vasken seg opp?

NB: Denne saken er gjennomgått og oppdatert i desember 2019.

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2014, og sist oppdatert 16/12 2019.

Les også