Disse rengjøringsfeilene gjør alle

Nesten ingen vasker riktig

Tabbelista er ganske lang for de fleste.

FORT Å GJØRE FEIL: Sjekk hva ekspertene mener du gjør feil når du vasker.
FORT Å GJØRE FEIL: Sjekk hva ekspertene mener du gjør feil når du vasker. Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Vi er alle i varierende grad opptatte av renhold og rengjøring. Der noen av oss synes det holder i massevis med en storrengjøring hver vår og høst, tviholder andre på fredagsvasken og gullende rent hus til helgen.

Men før du klapper deg selv på skulderen over vel utført jobb, bør du kanskje sjekke at du faktisk har gjort rengjøringen riktig. For er du skyldig i noen av disse tabbene, kan du like godt starte på nytt ifølge nettstedet Real Simple.

1. Dette gjør du feil på kjøkkenet

Dårlig vane: Du bruker skitten kjøkkenklut eller skrubbørste

Du har helt sikkert hørt det før, men mange synder: Kjøkkenkluten eller skrubberen bør rengjøres hver kveld, og byttes ofte. Å ikke høre på disse reglene kan resultere i at du sprer bakterier rundt om i boligen. Rens kluten eller børste godt i varmt vann, vri den godt, og la den tørke.

- Kjøkkenkluten er vel en av de største bakteriekildene i boligen, forklarer næringsmiddelteknolog Geir Otto Kjelstrup i Anticimex til Bonytt.no.

- I kjøkkenkluten er romtemperatur og fuktighet en uslåelig kombinasjon for at bakterier skal vokse frem. Men mange er lite flinke til å skifte og rengjøre kluten.

Dette sier Mattilsynet:

"Hvor ofte kjøkkenkluten skal skiftes ut, avhenger av bruken, ikke av antall dager den er i bruk. Hvis den er tydelig skitten bør den byttes ut selv om den nylig er skiftet. Det er mange bakterier som har gode forutsetninger for å vokse og formere seg i kjøkkenkluter. Alle bakterietyper som har gode vekstvilkår ved fuktighet og temperaturer på opptil 60 °C vil også trives i kjøkkenklutene. Tørkerull kan være et godt alternativ til kjøkkenkluten."

Dårlig vane: Du lar søl og matsprut få tørke og bli hardt på komfyren

Ikke bare ser denne typen matflekker nokså ekkelt ut, men mange typer sauser og fett kan faktisk også misfarge rustfritt stål.

Ekspertene råder deg til å ha riktig rengjøringsverktøy for hånden slik at flekkene kan tas med en gang.

- Bruk en spray utviklet spesielt for kjøkken og flekker fra mat og matlaging, forklarer leder for Lilleborgs Forbrukerservice, Malin Skaar, til Bonytt.no.

- En kjøkkenspray er perfekt for å bruke utvendig på komfyren og koketoppen, både på og rundt platene. Tørk deretter av med en fuktig klut.

Skaar forklarer at det er viktig å være påpasselig med å fjerne alle rester etter rengjøringsmidler på kokeplatene.

- Dette kan nemlig brenne seg fast når platene blir varme.

Er det vanskelige flekker på platene, kan du bruke skuremiddel og svamp. Har du keramisk topp, kan du bruke skurekrem, kjøkkenspray eller egne midler beregnet for dette. Les bruksanvisningen på pakken.

FJERN SØL MED EN GANG: MAnge matflekker kan sette misfarging på rustfritt stål.
FJERN SØL MED EN GANG: MAnge matflekker kan sette misfarging på rustfritt stål. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Dårlig vane: Du putter skjærfjøler av tre og tresleiver i oppvaskmaskinen

Den intense varmen i oppvaskmaskinen kan gjøre at treet sprekker. Noe som igjen kan føre til at vaskemidler blir "sittende fast" i sprekker.

Dette forklarer nettstedet Real Simple: "Vask denne typen kjøkkenutstyr i tre for hånd med oppvasksåpe og varmt vann. La lufttørke før du setter på plass. For å fjerne flekker fra tomat eller lukt fra løk kan du forsøke å gni en sitronskive over skjærfjølen, før du strør på litt havsalt. La blandingen virke i 20 minutter og skyll så godt."

2. Dette gjør du feil i stuen

Dårlig vane: Du støvsuger i samme mønster og retning hver gang

Dette gjelder spesielt om du har teppegulv eller gulvtepper som trenger å rengjøres. Skift litt på måten og retningen du støvsuger fra gang til gang, slik at du er sikker på å få rengjort nede i fibrene i teppet. Støvsug for eksempel den ene veien, på tvers, i lange rolige strøk, og på tvers med korte dype strøk som overlapper hverandre.

Dårlig vane: Du tørker over flatskjerm-TV med en generell rengjøringsspray

IKKE I OPPVASKMASKINEN: Det kan nemlig lage sprekker i trefjølene dine.
IKKE I OPPVASKMASKINEN: Det kan nemlig lage sprekker i trefjølene dine. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Rengjøringssprayer som inneholder alkohol og ammoniakk kan nemlig over tid lage ørsmå riper i skjermen som gjør at skjermen etter hvert kan virke tåkete og uklar.

- En mikrofiberklut holder i lange baner, får Bonytt.no forklarer hos Expert på Ullevål Stadion.

- Ofte medfølger dette når du kjøper TV-en i butikken, og skulle du ha behov for å fjerne spesifikke flekker og merker, så forhør deg hos forhandler og kjøp produkter som er spesialberegnet til dette formålet.

Aldri spray noe direkte på skjermen, og unngå å tørke av når skjermen er varm.

3. Dette gjør du feil på badet

Dårlig vane: Du setter en fuktig toalettbørste tilbake i holderen

Her er det bare å si: Dette er skikkelig ekkelt, og den varme, fuktige og skitne beholderen kan etter hvert fungere som grobunn for bakterier linket til allergier, astma, hudinfeksjoner og magesyke.

Vurder å investere i en børste med engangshode, slik at du kan bytte denne etter hver toalettrengjøring. Et annet tips som nettstedet Real Simple kommer med, er å la børsten henge og tørke over toalett skålen ved å feste den til setet, slik at du ikke setter den tilbake i holderen før den er 100% tørr.

Daglig leder i Aktivt Renhold, Johnny Nilsen, har tidligere forklart til Bonytt.no at hvor ofte du bør skifte ut dobørsten er veldig individuelt i forhold til hvor mange dere er i husstanden, og også andre faktorer.

For vask av dobørsten anbefaler Nilsen å bruke klor eller andre bakteriedrepende kjemikalier.

- Det vil også være bra og bytte mellom basiske og alkaliske rengjøringsmidler med gjevne mellomrom for å unngå at det bygger seg opp med resistente bakterier på toalettet.

Dårlig vane: Du henger våte håndklær oppå hverandre på kroken

Når håndklær ikke tørker før det har gått flere timer, er det viktig å huske på at mugg og bakterier stortrives i varme og fuktige miljøer - som håndkleet ditt.

GJØR DU DETTE FEIL: Vet du egentlig hvordan du skal vaske riktig?
GJØR DU DETTE FEIL: Vet du egentlig hvordan du skal vaske riktig? Foto: FOTO: Thinkstockphotos

- Håndklær trenger nok plass til å få tørke skikkelig når de henges opp våte, forklarer Skaar.

- Og derfor er det svært hygienisk viktig å henge håndkleet opp etter bruk, slik at det tørker godt mellom hver gang.

Lar du det ligge i en våt haug på badegulvet eller henge i masse fukt, får nemlig bakteriene tid til å feste seg og gro.

- Husk også at håndkleet kan være en smittekilde, spesielt hvis det brukes av mange i husholdet. Skift håndkle ekstra ofte ved sykdom i familien, påpeker Skaar.

- Slik unngår du at det overføres bakterier fra kroppen til håndklærne.

4. Dette gjør du feil på soverommet

Dårlig vane: Du bytter ikke sengetøy ofte nok, og vasker sengetøyet feil

Igjen et typisk sted hvor mange synder: Du bytter ikke sengetøy ofte nok, rer oppsengen og er absolutt ikke flink til å regelmessig vaske dyner og puter.

- Vi pleier å anbefale et bytte minst annenhver uke, og ved behov oftere, forklarer innkjøper hos interiørkjeden Princess, Bitta Andersen, til Bonytt.no.

En tommelfingerregel kan være å bytte annenhver uke på vinteren, og hver uke om sommeren, hvor man naturlig svetter mer.

Re sengen bør du også hoppe glatt over om morgenen.

- Det er fy-fy å re opp senga om morgenen, røper May Anita R. Berg, produktsjef for dyner og puter hos Mascot Høie til Bonytt.no.

- Trekk dynen tilbake slik at madrassen og den siden av dynen som har ligget ned mot sengen - får lufte seg.

Dette gjør at fuktigheten transporteres ut av sengeklærne.

Svette fra nattens søvn - eller sex - pluss høy luftfuktighet, skaper nemlig perfekte levevillkår for midd.

Seniorrådgiver Rose Lyngra i Astma- og Allergiforbundet er enig:

- Hvis du vil begrense antallet midd, bør du ikke re opp senga. La heller sengetøyet henge løst over gavlen slik at fuktigheten luftes ut.

Det er like ille om du glemmer deg, og hopper over vaskingen av dyner og puter forklarer ekspertene.

- I løpet av natta skiller vi ut 3-5 desiliter fuktighet og salter og puten har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, hårkremer, ansiktskremer og diverse, røper Berg.

- Vi svetter også mye gjennom hodet og denne fuktigheten og saltene binder fyllet i puta slik at den kan bli flat og klumpete.

DETTE GJØR DU FEIL I SENGA: Mange synder. Ikke re opp, bytt sengetøy ofte og husk på å vaske putene dine.
DETTE GJØR DU FEIL I SENGA: Mange synder. Ikke re opp, bytt sengetøy ofte og husk på å vaske putene dine. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Berg anbefaler å vaske hodeputen minst 3-4 ganger i året.

- Ved vask vil kvalitetsputer få tilbake sin fylde og spenst og holde seg fin og komfortabel mye lengre.

Dyner kan vaskes litt sjeldnere enn puter.

- Det finnes ikke egentlig noen fasit her, men jeg ville sagt 1-2 ganger per år ved vanlig bruk for dyner, forklarer Andersen.

- Og ellers ved behov.

5. Dette gjør du feil på vaskerommet

Dårlig vane: Du lar klærne bli liggende i tørketrommelen

Hvorfor ikke bare spare deg selv litt jobb, og ta ut klærne med en gang trommelen er stoppet og ferdig? For å la klærne ligge lenge etter at maskinen er stoppet, er å be om ekstra krøller og en større innsats ved strykebrettet.

Dårlig vane: Du leser ikke vaskelappen

Her har nok alle - enten man er skyldig selv eller kan legge skylden over på sin bedre halvdels skuldre - feilet. Å vaske klesplagg feil kan fort bli en liten katastrofe. Og resultere i å måtte gå til innkjøp av nye klær.

- Det aller mest elementære, og også viktigste man gjør i forhold til klesvask, er jo faktisk det å enkelt og greit forhold seg til vaskeanvisningen på plagget, forklarer forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og ekspert på tøyvask, Ingun Klepp, til Bonytt.no.

- Mange har spørsmål angående hvorfor plagg er merket på ene aller andre måten, spesielt da kanskje i forhold til om plagg bør renses eller om det kan håndvaskes eller egentlig til og med maskinvaskes, men det beste er jo enkelt og greit å la være å kjøpe klær som er merket slik at du ikke vil følge merkingen, mener Klepp.

DETTE BLIR DET BAKTERIER AV: Det samme gjelder om du henger flere våte håndklær oppå hverandre.
DETTE BLIR DET BAKTERIER AV: Det samme gjelder om du henger flere våte håndklær oppå hverandre. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Klepp forklarer:

- Om et plagg er merket for enten rens eller håndvask kan jo ha bakgrunn i flere ting, som fargeprosesser som er benyttet, ulike dekorasjoner og pynt på plagget og lignende. Og at plagget tåler det ene, betyr ikke at det tåler det andre. Her må man benytte seg av vaskeanvisningen, det er den eneste garantien du har får at plagget skal tåle rengjøringen.

Hos Flekken renseri på Majorstuen i Oslo er Ebro Jilidrin enig:

- Det er svært mange som tar sjansen på å håndvaske klær som egentlig står merket for rensing, eller til og med kjøre de i vaskemaskinen på et skånsomt program, forklarer eksperten.

- Noen ganger går dette helt fint. Men poenget er at gjør man noe annet enn det som står på vaskeanvisningen, så har man ingen garanti.

Les også:

Dette vaskemiddelet her helsefarlig

Her finner du de lekreste interiørbildene

Har du et normalt forhold til rengjøring? Ta vår test og finn ut.

De beste rådene mot striper i do

JA; RENS BETYR RENS: Forbausende mange ignorerer vaskeanvisningen på klær.
JA; RENS BETYR RENS: Forbausende mange ignorerer vaskeanvisningen på klær. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også