Hvor ofte bytte hodepute:

Det er stor sjanse for at hodeputen din er både skitten og for gammel

De fleste av oss holder fast på hodeputen altfor lenge.

PÅ TIDE MED EN NY? Hvor ofte bytter du ut hodeputen?
PÅ TIDE MED EN NY? Hvor ofte bytter du ut hodeputen? Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

De aller fleste av oss er ganske flinke til å vaske og gjøre rent. Vi skifter på sengen sånn omtrent hver 14.dag, og vi vasker huset på fredag. Når støvlettene fra i fjor vinter har blitt slitte og stygge så kjøper vi nye - eller får dem reparert hos skomakeren.

Men det er ikke alt vi er like flinke til å verken vaske eller bytte ut når vi burde. Ifølge avisen The Guardian er det nemlig de færreste av oss som husker på at hodeputen, som vi tilbringer hver eneste natt på, etter hvert både blir skitten.

- Ifølge en undersøkelse utført av puteprodusenten Ergoflex var det bare 18 prosent av 2200 spurte som var klar over at man faktisk burde bytte ut hodeputen annethvert år, forklarer avisen.

- Gjennomsnittspersonen innrømmer å bruke samme hodepute i tre år og to måneder før de bytter den ut.

Kan gi vond nakke

Daglig leder hos Ergoflex, John MacEwan, forklarer til avisen at han er sjokkert over den avslappede holdningen de fleste syntes å ha med dette. Han mener at mange risikerer både nakkesmerter på grunn av puter som ikke gir nok støtte, og også mer generelle hygieneproblemer for de som ikke er flinke nok til å vaske hodeputen regelmessig.

Direktør Robert Oexman hos amerikanske Sleep to Live Institute er enig med MacEwan.

- Jeg anbefaler at du kaster og kjøper ny pute to ganger i året, forklarer Oexman til Klikk Bolig.

- Etter seks måneder har de aller fleste hodeputer blitt så trykket sammen at de ikke vil gi god nok støtte til nakken din, og vil også ha sugd til seg store mengder svette, skitt og støvmidd.

SKITTEN: Hodeputen din utsettes for svette, fett, sminke, hårprodukter, sikkel og snørr, hver eneste natt.
SKITTEN: Hodeputen din utsettes for svette, fett, sminke, hårprodukter, sikkel og snørr, hver eneste natt. Foto: FOTO: Trine Jensen

Levetid på to-tre år

Ikke vask Tempur

Ifølge Bohus.no skal ikke selve tempurmaterialet vaskes. Vask heller trekket jevnlig.

- En hodepute har en levetid på mellom to og tre år, mener salgs- og markedssjef Venche Anita Lidahl i Jysk.

- Etter såpass lang tid kan du nesten regne med at fyllet i puten har blitt trykket flatt og det kan da lønne seg å ta en nærmere kikk på hodeputen før du legger deg.

Hodeputen er utsatt for trykk fra hodet ditt hver natt, og når den begynner å se flat ut eller at innholdet har klumpet seg, er det på tide å kjøpe ny.

- Det samme gjelder om puten ikke spretter tilbake til fasongen sin når du bretter den i to og så slipper, røper Lidahl.

- Dette er en kjapp og god test på om du trenger å kjøpe ny pute.

Komfort og behov

- Det er ganske individuelt hvor ofte man trenger eller ønsker å bytte hodepute, forklarer seniorrådgiver og helsesøster ved Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), Rosa Lyngra, til Klikk Bolig.

- Dette vil jo avhenge av ting som komfort på grunn av fyllinnhold og slitasje, men også være påvirket av faktorer som helse og allergiplager, om du sliter med dette.

Andre igjen kjøper ny pute når den begynner å se gul og flekkete ut.

- Svette, sminke og hårprodukter kan gjøre hodeputen din misfarget over tid, forklarer May Anita R. Berg i Mascot Høie AS til Klikk Bolig.

- Mye av dette er bare et rent kosmetisk problem, og kan fint fjernes ved å vaske puten, men når du merker at fyllet i puten har begynt å klumpe seg sammen, så er dette ofte et resultat av mye væske som har trengt inn i puten over tid, og da er det på tide med en ny.

Bruk putebeskytter og vask sengetøy ofte

For å forlenge livet på hodeputen din er det flere tiltak du kan prøve.

- Det er et godt tips å bruke en putebeskytter på hodeputen, råder Siv Elizabeth Egger hos Ikea, til Klikk Bolig.

- Disse skåner puten for en del flekker og fukt, og kan med letthet vaskes på 60 grader i vaskemaskin. Kjøp gjerne to til hver pute, slik at du har en ny å ta på når du kaster den ene til vask.

Et annet godt tips er å være nøye med å vaske sengetøyet ofte.

- Du vil absolutt hjelpe til med å holde hodeputen ren lengre om du er flink og påpasselig med å vaske sengetøyet ditt, og da spesielt putetrekkene, forklarer Egger.

HUSK Å VASKE: De fleste eksperter er enige om at du bør vaske hodeputen et par ganger i året.
HUSK Å VASKE: De fleste eksperter er enige om at du bør vaske hodeputen et par ganger i året. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Hver 14. dag anbefales, men svetter du mye eller bruker mye produkter på hud og hår om natten, vil det kanskje være fornuftig å vaske sengetøyet enda oftere. Vask sengetøy på minimum 60 grader.

Slik blir hodeputen ren og hvit igjen

1. Les på vaskelappen for å sjekke at hodeputen din kan maskinvaskes - de fleste kan det.

2. Fjern putetrekk og eventuelle putebeskyttertrekk

3. Vask med en vask med svært varmt vann, og ha i en blanding av vaskemiddel, oppvaskmiddel og klorin - som skal bleke flekken vekk.

4. To puter i maskinen hjelper til med å balansere den når det er tid for sentrifugering.

5. Kjør en ekstra skylle-runde.

6. Tørk putene i tørketrommel sammen med et par tennisballer eller egne tørkekuler.

(Kilde: One Good Thing)

Hold støvmidd unna

Ifølge nettavisen Huffington Post er en a hovedgrunnene til at du burde bytte hodepute oftere støvmidd, som stortrives i det varme, tette og litt fuktige miljøet i puten din.

- Smådyr, fett, døde hudceller og støv samles nede i puten din og gir ypperlig grobunn for støvmidd, forklarer nettavisen.

- De er usynlige, men finnes i tusentall i hodeputen din.

Støvmidd kan gi helseproblemer som allergi og forverre situasjonen for noen som sliter med astma.

Lyngra foreslår å lufte hodeputer og dyner i frisk luft regelmessig, og også legge hodeputene dine ut i snøen noen timer på vinteren når det er skikkelig kaldt.

- Luft dyner og puter regelmessig for å unngå fuktighet, da fuktighet + hudavfall er ypperlig middmat, forklarer eksperten.

- Det er ikke selve midden, men avføringen fra disse som folk reagerer på.

Om vinteren kan du fryse ut midden ved å sette ut madrass og legge ut pute og dyne. Luftingen bør da vare i åtte timer, og temperaturen, om du skal legge ut på vinteren, må være under 15 minusgrader.

Vask hodeputen

Selv om de aller fleste av oss er temmelig flinke til å vaske sengetøyet regelmessig, er det mange som synder når det gjelder å vaske selve puten og dynen.

- Vi anbefaler å vaske hodeputen årlig, forklarer Egger.

- Litt oftere om du har medisinske eller andre fysiske årsaker som gjør at du svetter mye.

Her er tommelfingerregelen 60 grader, og å unngå vaskemiddel med enzymer.

- Om det er dunputer du vasker, vil det lønne seg å tromle disse sammen med et par tennisballer i tørketrommelen etterpå, forklarer Egger.

- Slik at dunen "fluffes" opp igjen, og puten får tilbake tilbake sin opprinnelige fasong.

Les også:

Har du hørt om isbittrikset?

Her glemmer du garantert å støvsuge

Mel-trikset gjør rent på kjøkkenbenken

I VASKEMASKINEN: De aller fleste hodeputer kan vaskes i vaskemaskinen. Bruk vaskemiddel uten enzymer og tørk i trommel med et par tennisballer.
I VASKEMASKINEN: De aller fleste hodeputer kan vaskes i vaskemaskinen. Bruk vaskemiddel uten enzymer og tørk i trommel med et par tennisballer. Foto: FOTO: Trine Jensen

Denne saken ble første gang publisert 10/10 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også