Vaske dusjkabinett

Slik får du dusjen ren

Sjekk vår uhøytidelige test.

GLASSVEGGER: Her samles såpe og kalk. Vi har gjort en uhøytidelig test av ulike rengjøringsmidler.
GLASSVEGGER: Her samles såpe og kalk. Vi har gjort en uhøytidelig test av ulike rengjøringsmidler. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Glassveggene i dusjen og dusjkabinettet kan være utfordrende å få rent. Det samler seg både gamle såperester og kalk på veggene - noe som krever forskjellige vaskemidler.

Men hva er egentlig den beste måten å få dusjen ren på? Og hvilke rengjøringsmidler fungerer?

Vi har utført en uhøytidelig test for å sjekke hva som gjør det best av noen av de vanligste rengjøringsmidlene og universalmiddelet eddik.

Noen sverger nemlig til vanlig eddik sju prosent, isteden for dyre og kjemiske rengjøringsmidler.

Hele huset kan faktisk vaskes med eddik.

Destillert hvit eddik rengjør effektivt og tar knekken på de aller fleste former for mugg, skitt og bakterier takket være sitt høye innhold av syre.

Rengjøring av badekar og dusj

  • Fjern såperester og hudfett i badekaret etter bruk
  • Fjern flekker inni dusjen etter bruk
  • Bearbeid vanskelige flekker med fint skurestykke (lys pad)
  • Skyll vegger og bunn med varmt vann fra hånddusjen

Tips:

Velg en strikket klut i grov mikrofiber. De fjerner effektivt både hudfett og såperester. Hudfettet er borte når veggene kjennes glatte mot huden.

Kilde: Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken "Rent, så enkelt!"

- Alle midler som har lav pH fungerer til dette, faktisk også Cola og sitron, forteller Lena Furuberg, rådgiver i Teknologisk Institutt AS.

Fungerer bra på dusjkabinett

Det kan også brukes til rengjøring av dusjkabinettet.

I dusjen samler det seg mye kalk og siden eddik er surt og har lav pH, fungerer det derfor som kalkfjerner.

- Eddik er en svak syre, derfor kan den brukes der syre ellers kan brukes. Eddik kan fjerne alkaiske flekker (for eksempel svetteflekker) og siden det er en syre, løser det derfor også opp rust, sier Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken "Rent, så enkelt!"

Det er Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender, enig i.

- Eddik vil sannsynligvis fungere bra til å fjerne flekker på dusjkabinetter, fordi skitt i på vegger i dusjkabinetter typisk er mineralavleiringer som løses opp i kontakt med syre. Det kan være effektivt til å fjerne for eksempel kalkavleiringer fra glass og andre glatte overflater. Ren eddik dreper også bakterier, og det løser opp fett - selv om det nok ikke er like effektivt til det siste som vanlig oppvasksåpe eller allrengjøringsmidler, bemerker han.

Kan skade enkelte overflater

Men vær forsiktig og bruk hansker. Ublandet eddik kan nemlig skade enkelte overflater. Derfor kan det være lurt å blande det ut med vann før bruk.

Håkon Lindahl forteller at parfymefrie, svanemerkede vaskemidler i utgangspunktet har lav miljøbelastning og er helsemessig trygge å bruke. Derfor er nok ikke eventuell helse- og miljøgevinst ved å bruke eddik sammenlignet med slike produkter er nok ikke veldig stor.

- Men hvis eddiken erstatter sterkere vaskemidler, for eksempel parfymerte sprayer til baderomvask, kan det være et bra helse- og miljøvalg, understreker Håkon Lindahl.

Han tror eddik vil fungere ok til vanlig kjøkkenrengjøring, men neppe like bra som såpe (eller våte mikrofiberkluter, som kan fjerne fett uten andre tilsetninger enn vann, og som definitivt er det beste miljøvalget.

- Rengjøringsspray er unødvendig

Også Lena Furuberg i Teknologisk Institutt AS, sverger til mikrofiberklut og rent vann når hun skal rengjøre huset.

- Bruk av renholdsspray både er unødvendig både for huset og lommeboka, mener rådgiveren.

Hun understreker at det også ligger en potensiell helseskade i innånding av rengjøringsspray. Tidligere forskning har vist at bruk av rengjøringsspray i boligen kan øke risikoen for å utvikle astma i voksen alder og for en måned siden skrev nrk.no om at den finkornede aerosolen som dusjes ut av sprayflaskene kan være helsefarlig, fordi mye av den havner i luftveier og lunger når stoffene pustes inn.

Strengt regelverk

Det er Lilleborg som står bak flere av de mest kjente rengjøringssprayene. Malin Skar, leder for Lilleborg Forbrukerservice, forteller at firmaet er kjent med at det nå rettes et søkelys mot denne typen produkter, og at de følger med på utviklingen her.

- Vi utvikler våre sprayprodukter i henhold til et strengt regelverk og forbrukernes sikkerhet er av høyeste prioritet for oss. En rådende trend i dag er at forbrukerne ønsker så enkle og effektive løsninger som mulig i hverdagen. Det er bakgrunnen for at sprayproduktene er blitt så populære. Det er imidlertid viktig å understreke at bruk av rengjøringssprayer, som alle andre vaskemidler/rengjøringsmidler, må skje i henhold til bruksanvisning og med varsomhet.

Malin Skar bekrefter at en del av den daglige rengjøringen kan gjøres med en tørr eller fuktig mikrofiberklut, men legger til at det krever litt mer innsats for at mikrofiberkluten holdes ren.

- For å fjerne vanskelige flekker og smuss er det nødvendig å bruke kjemikalier og forbrukerne liker sprayformatet fordi det gjør hverdagen litt enklere.

JIF BADEROM: Såperester forsvant, men sprayen fjernet ikke all kalk.
JIF BADEROM: Såperester forsvant, men sprayen fjernet ikke all kalk. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Jif baderom spray

Om produktet:

Denne rengjøringssprayen skal motvirke at kalk og smuss fester seg på overflaten.

Slik gjør du det:

Spray på det området som skal vaskes. La den virke i noen minutter. Skyll eller tørk av med en fuktig klut. Ved rengjøring av flisefuger, skyll først overflaten med vann.

Resultat:

Resultatet ble ok. Såperester forsvant, men sprayen fjernet ikke all kalk.

Klorin Rengjøringsspray

Om produktet:

KLORIN: Greit resultat, men fortsatt litt skjolder.
KLORIN: Greit resultat, men fortsatt litt skjolder. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
EDDIK: Kalken ble borte med eddik, men såperestene ble igjen.
EDDIK: Kalken ble borte med eddik, men såperestene ble igjen. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Klorin bleker og desinfiserer, derfor skal Klorin være effektivt mot bakterier, virus, mugg og sopp. Dette rengjøringsmiddelet er spesielt utviklet for badet.

Slik gjør du det:

Fukt overflaten, spray på og vent litt før du tørker av.

Resultat:

Greit resultat, men fortsatt litt skjolder.

Eddik sju prosent

Om produktet:

Bland eddiken ut med vann før bruk. Og vær forsiktig med fugene. Ublandet eddik er nemlig etsende og kan skade enkelte overflater.

Slik gjør du det:

1. Skyll dusjveggene med rent lunkent vann først, pass på at eventuelle fuger også er dynket med vann. Fuger må mettes med vann, fuger liker ikke lag PH og kan dermed gå i oppløsning

2. Blandingsforholdet kommer an på hvor sterk eddik du bruker.

Resultat:

Kalken blir borte, men såperester blir igjen. Siden eddik kun fjerner kalk, må det såpe til for å fjerne såperestene. Men selv om ikke all såpe forsvant, ble resultatet allikevel glansfullt.

Ajax glasspray

Om produktet:

Rengjør alle blanke overflater som vinduer, speil og glassoverflater. Skal fjerne fett og skitt på en effektiv måte.

Slik gjør du det:

GLASSPRAY: Denne egner seg nok bedre for speilet enn dusjveggen.
GLASSPRAY: Denne egner seg nok bedre for speilet enn dusjveggen. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
ZALO OG EDDIK: En god kombinasjon.
ZALO OG EDDIK: En god kombinasjon. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Bare spray på og tørk av.

Resultat:

Her prøvde vi oss på en glasspray. Resultatet ble ikke skinnende rent selv om dusjveggene er av glass - til det var det for mye såperester og kalk. Denne egner seg nok bedre for speilet enn dusjveggen.

Jif baderomskrubb

Om produktet:

Den utskiftbare skurepaden som består av et skurende materiale innsatt med effektiv såpe, gir et skinnende rent baderom, uten at det blir tungt og tidkrevende. Håndtaket skal gi ekstra god kraft mot underlaget.

Slik gjør du det:

Her er det bare å fukte overflaten før du går i gang med skurepaden.

Resultat:

Dusjveggene ble rene, men alt kalkbelegget forsvant ikke.

Zalo og eddik

Om produktet:

Bland eddiken ut med vann før bruk. Og vær forsiktig med fugene. Ublandet eddik er nemlig etsende og kan skade enkelte overflater.

Slik gjør du det:

Bland eddik og en sprut zalo med vann.

Skyll dusjveggene med rent lunkent vann først, pass på at eventuelle fuger også er dynket med vann. Fuger må mettes med vann, fuger liker ikke lag PH og kan dermed gå i oppløsning

Resultat:

Blandingen av zalo og eddik gjør jobben både på såperester og kalk. Kombinasjonen virker derfor veldig bra.

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2014, og sist oppdatert 11/09 2020.

Les også