SKRUBB I VEI: Hvis du har en grillrist av støpejern er det bare å gå løs på den med en stålbørste. © Foto: Landmann

Endelig skinner sola og varmegradene begynner å merkes. Nordmenn flest elsker å plante og dekke opp i hagen eller på terrassen og vi fyrer fort opp grillen når sola skinner.

Tidligere fyrte vi med kull, nå er 75 prosent av grillene som selges i Norge gassgriller, forteller informasjonsansvarlig André Rusthen hos Landmann.

Han beroliger ivrige kokker med at en grill slett ikke trenger å være gullende ren, men én grundig gjennomgang i året er lurt.

- Enten bør du ta den grundige vasken når grillen settes bort om høsten, eller du kan gjøre det om våren før du starter sesongen. Det er uansett ikke komplisert.

Her er vasketipsene fra Landmann:

  • Ta ut alle løse deler som grillrist, stekeplate og flametamers (de trekantede metallistene som ligger under grillristen og over brennerne). Så vasker du nedi selve grillen med en svamp og såpevann, for eksempel Zalo.
  • Det er to typer grillrister, enten i støpejern eller emaljert rist. Den i støpejern tåler mye. Her er det bare å skrape i vei med en stålbørste. Den emaljerte risten skal ikke skrapes med stålbørste, den bør bare vaskes med en grytesvamp eller lignende.
  • Grillristen i støpejern, som er på de fleste modeller, kan fort bli for tørr og da fester grillmaten seg til risten. Når den er skrapet av og ser ren ut, har den godt av et oljebad. Legg den i en balje med matolje som rapsolje, la den ligge et døgn og la den så renne av seg. Med slik god behandling én gang i året vil ristene vare i mange år.
  • Hvis det er mye fastbrente rester, kan man sette grillen på full styrke for å svi av det som sitter fast. Da blir det lettere å tørke det vekk.

OLJEBAD: Grillristen har godt av å få seg et oljebad i en matolje, for eksempel raps. Da tørker den ikke ut og maten setter seg ikke så lett fast. © Foto: Gro Strømsheim

VIKTIG SJEKK: Gasslangen kan få sprekker eller hull og det er viktig å sjekke at den ikke lekker. © Foto: Gro Strømsheim

Ikke vask flametamerne

- Det er greit å huske på at selve grillen ikke trenger å være gullende ren, men det er fint om de flatene som er i kontakt med maten, det vil si rister og stekeplater, er rene. Vi anbefaler at man etter hver gang man griller, setter grillen på full styrke med lokket på i noen minutter. Dette forkuller alle rester og da er det lett å børste dem av med for eksempel tørkepapir, sier Rusthen.

Han anbefaler også å pensle støpejernsrister med matolje før man griller, før å unngå at de blir for tørre og at maten setter seg fast.

Under grillristen ligger såkalte flametamers som er laget for å beskytte brennerne.

- Disse burde egentlig hete smaksforsterkere. IKKE vask disse i løpet av sesongen. All marinade og krydder som drypper ned når du griller vil legge seg her og gi flott røyk og smak til maten neste gang du griller, sier Rusthen.

Husk å sjekke gasslangen

I tillegg til å vaske grillen bør du ta en liten sjekk etter vinteren. Kontroller at det ikke er noen rusthull på koblingene til brennerne, hvis det er det, bør brennerne byttes. Tørk over brennerne med svamp eller klut.

Sist, men ikke minst, er det viktig å sjekke slangen fra gassbeholderen. Det er viktig å forsikre seg om at den er tett og ikke lekker gass.

Dette sjekker du ved å fylle en bøtte med halvparten vann og halvparten såpe. Steng ventilene på grillen og tilførselen til gassflasken. Hold slangen nedi såpevannet og sjekk om det lages bobler, det tyder på at det er en lekkasje mellom gassflasken og inntaket til gassgrillen. Hvis det lekker, prøv å stramme tilkoblingen. Hvis det fortsatt lekker, må du bytte gasskoblingen.

Rusthen minner også om at deler som grillrist, brytere og flamtamers kan skiftes ut for en billig penge.

- En gassgrill av god kvalitet er ment å vare i mange år. Hvis du griller mye kan det være greit å bytte ut for eksempel flametamerne etter tre-fire år og da vil grillen være så god som ny igjen, sier han til klikk.no.

Bilpolish på grillen

Grillkongen Craig Whitson mener det er like selvfølgelig å vaske grillen som det er å vaske opp når man lager mat på kjøkkenet.

- Hvis du har en kulegrill må du tømme den for aske og gamle rester. Bruk engangshansker og vask selve grillen ren med såpevann og en oppvaskbørste eller klut. Risten bør skrubbes med en stålbørste og du bør alltid pensle den med matolje før du griller, sier Whitson.

Opplysningskontoret for egg og kjøtt støtter vasketipsene vi allerede har gitt. For å få en fin utside på grillen anbefaler de å bruke en kjøkkenspray og for en flott finish kan du polere med bilpolish, da blir grillen blank og fin.

Les også:

Disse gjør sommeren lengre

Flytt hit og spar millioner

Slik blir du kvitt vond lukt på kjøkkenet

Unngå disse stryketabbene

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!