Rengjøring av hverdagslige gjenstander

Her er det mer skittent enn på toalettet

Slik får du det rent igjen.

SKITNERE ENN DU TROR: Visste du at kjøleskapet kan inneholde flere bakterier enn toalettsetet?
SKITNERE ENN DU TROR: Visste du at kjøleskapet kan inneholde flere bakterier enn toalettsetet? Foto: Guro Heiret
Sist oppdatert

Vi ville aldri skåret brød på toalettsetet, da dette er noe vi forbinder med noe som er skittent.

Likevel er det få som tenker over hvilke bakterier som finnes på for eksempel skjærefjølen.

Ifølge diply.com er det nemlig flere hverdagslige gjenstander som er mer skittent enn selve toalettsetet, som for eksempel kontorpulten, som skal inneholde over 400 flere bakterier enn toalettsetet.

Dårlig kunnskap og rutiner

Vel, ifølge Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid Hjemmeservice AS, er det viktig å skille mellom farlige bakterier, og de bakteriene vi omgir oss med hver dag uten at de gjør noen skade.

- Toalettet inneholder andre bakterier enn de du for eksempel finner på telefonen eller på kontorpulten, sier hun og fortsetter:

- Det er derfor hvilke bakterier og hvilke innvirkning disse har på oss, som er viktig. De aller fleste bakterier er harmløse, og en viktig del av immunforsvaret vårt.

Avdelingsleder og fagsjef i Total Renhold AS Bjarne Andersen-Gott, mener derimot at det skyldes dårlig kunnskap og rutiner.

- Ved korrekt renhold skal ikke disse tingene være mer skittent enn et toalett, fastslår han og legger til:

- Det kommer selvfølgelig an på brukeren, men i utgangspunktet skyldes det dårlig kunnskap og rutiner, og feil bruk av såpe/vaskemidler.

IKKE ÉN TIL ALT: Bruk skjærefjøler i forskjellige farger til forskjellige matgrupper.
IKKE ÉN TIL ALT: Bruk skjærefjøler i forskjellige farger til forskjellige matgrupper. Foto: Guro Heiret

Bruk flere skjærefjøler

På listen som nettstedet Diply har laget, kommer det frem at skjærefjølen er en av verstingene. Det er med andre ord viktig at du vasker fjølen nøye etter hver gang du har brukt den.

- Et tips kan være å bruke skjærefjøler i forskjellige farger til forskjellige matgrupper. På denne måten unngår du kryss-smitte, forklarer Andersen-Gott.

Han anbefaler også å bruke desinfiserende midler når du vasker fjølen etter bruk. Dette kan du også gjøre ved rengjøring av kjøkkenvasken.

Denne er nemlig også på listen over ting som er mer skittent enn toalettet.

- Husk at kjøkkenkluten også bør desinfiseres dersom du bruker denne til å tørke av kjøkkenvasken, sier han.

Et godt tips er å bruke papir når du tørker vasken, slik at du slipper unødvendige bakterier i kluten.

Rengjør med jevne mellomrom

Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, anbefaler å rengjøre kjøkkenvasken med jevne mellomrom.

- I gamledager hadde vi ofte en utslagsvask der vi blant annet kastet matrester. I dag er det som regel bare én vask. Sørg derfor for at du alltid fjerner matrester, da disse kan inneholde en del bakterier, og rengjør vasken med vann og mikrofiberklut, sier eksperten og legger til:

- Det er også viktig å rense avløpet jevnlig.

For å rense avløpet kan du tømme en kopp salt som du blander med natron. Skyll deretter godt med varmt vann. Dette vil løsne opp det som sitter fast i avløpet, skal vi tro Hagesæther.

SKAL IKKE MYE TIL: Microfiberkluten og litt vann er ofte nok i seg selv når du skal rengjøre for eksempel kontorpult, fjernkontroller, lysbrytere og dørhåndtak.
SKAL IKKE MYE TIL: Microfiberkluten og litt vann er ofte nok i seg selv når du skal rengjøre for eksempel kontorpult, fjernkontroller, lysbrytere og dørhåndtak. Foto: Guro Heiret

Mikrofiberklut og vann er ofte nok

Ifølge listen er også lysbrytere og fjernkontrollen ting som inneholder flere bakterier enn toalettsetet. Skal vi tro Hagesæther kommer du langt med en mikrofiberklut og litt vann.

- Lysbrytere er enkle å vaske, men blir ofte glemt. Det samme gjelder dørhåndtak. Det er ikke verre enn å gå over med en fuktig mikrofiberklut, påpeker hun.

Åramnes er enig.

- Når det gjelder kontorpult, fjernkontroll og lignende, trenger du ofte ikke mer enn en mikrofiberklut og litt vann, forklarer hun.

En mikrofiberklut fjerner nemlig bakterier effektivt, og erstatter såpe på mange områder.

- Gode mikrofiberkluter er gull verdt, men husk at de ikke skal vaskes med tøymykner – da ødelegger du fibrene og de vil dermed ikke ha like god effekt.

Det er også viktig å ikke bruke for mye vann dersom du skal tørke over fjernkontrollen. Her kan du like gjerne bruke en våtserviett som inneholder alkohol.

Fort gjort å glemme

I en travel hverdag er det fort gjort å glemme at både tepper og kjøleskap bør vaskes. Når gjorde du sist mer enn å bare støvsuge teppet?

- Tepper bør renses jevnlig. Her samler det seg mye støv som har dårlig innvirkning på inneklimaet, påpeker Åramnes.

Et tips er å ta et frottéhåndkle, vri det opp i kaldt vann som inneholder salmiakk, og gni over teppet.

Når det gjelder kjøleskapet er det viktig å sjekke maten som står der.

En huskeregel kan være å sjekke kjøleskapet for gamle matvarer før du går og handler på butikken. Da slipper du vond lukt og bakterier, og du sparer penger ved å ikke kjøpe noe du allerede har.

- Sjekk kjøleskapet med jevne mellomrom, og vask hyllene med mikrofiberklut og vann, råder Hagsæther.

- Har du fått vond lukt kan du helle litt natron på en skål og sette i kjøleskapet. Dette vil drepe lukter, legger hun til.

Denne saken ble første gang publisert 04/04 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også