Flekkfjerning

Hørt om melketrikset?

Sjekk disse geniale metodene for å fjerne flekker.

BANANSØL: Ingen fare, du har vel litt melk? FOTO: Trine Jensen
BANANSØL: Ingen fare, du har vel litt melk? FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

At søl og flekker til tider skjer er uunngåelig. Men det er liten trøst når du sitter der med favorittblusen, arveduken fra bestemor eller småens penklær i hendene og innser at det er faktisk ikke alt som går av i vask – til tross alle lovnader om at det er bare å spraye på, så forsvinner flekken på 1-2-3.

Noe søl er det verre å få fjernet enn annet – det kan vi nok alle skrive under på, men før du griner, kaster eller kjøper nytt, kan det være verdt å prøve ett av disse smarte tipsene.

Vann fjerner det meste

Det hersker mange myter og kjerringråd rundt flekkfjerning, og mange lar seg forvirre av vage, motstridende og ofte også merkelige råd. Kan man egentlig fjerne rødvin med hvitvin? Er oppvaskmiddel en multikunstner som fjerner mye av det meste? Og kan man egentlig fjerne flekker med eddik?

Men det mange ofte glemmer, er at når det gjelder flekkfjerning – som det meste annet kanskje – så er det enkle også her ofte det aller beste.

- Det aller mest effektive for å løse opp det aller meste av flekker, uansett type, er vann, forklarer tekstilekspert og forsker hos Statens Institutt for Forbruksforskning, SIFO, Ingun Klepp, til Klikk Bolig. 

- To ting er helt avgjørende faktisk når det gjelder å fjerne flekker; at man raskt ute og at man skyller med rent vann.

LAGER SØL OG GRIS: Klærne dine har mange fiender. FOTO: Trine Jensen
LAGER SØL OG GRIS: Klærne dine har mange fiender. FOTO: Trine Jensen

Klepp forklarer at vann har en fantastisk evne til å rense ut mye søl, men du må vite hvordan du skal skylle for å få best resultat.

- Er det et plagg eller for eksempel en duk du har sølt noe på, bør du komme deg inn på et bad eller kjøkken så snart som mulig, for du trenger en vask og kran hvor du kan få tak i rennende vann.

Så gjør du følgende:

Ta av deg plagget og tre det over springen.

Husk: Flekken skal være inntil munnen på kranen.

La deretter vannet renne forsiktig gjennom plagget der hvor flekken er.

Vend plagget med innsiden ut, og pass på at vannet renner gjennom flekken også fra baksiden.

- Det vil med andre ord si at vannet skal renne gjennom flekken motsatt vei i forhold til hvordan flekken er festet på tøyet, forklarer Grimstad Klepp.

- Grunnen til at du bør gjøre dette, er for at da vil nemlig vannet "presse" flekken ut av stoffet – en langt mer effektiv måte å rense på enn å bare skylle plagget fra den ene siden.

Avslutt ved å trykke tørt med et papirhåndkle, og pass på å vaske i maskin så snart du er hjemme eller har anledning.

Hva er flekken laget av?

MELK: Prøv dette trikset om du har klær med banansøl på. FOTO: Trine Jensen
MELK: Prøv dette trikset om du har klær med banansøl på. FOTO: Trine Jensen
EFFEKTIVT: Journalisten prøvde dette trikset da minstemann hadde sølt banan over bodyen. Det gikk strålende. FOTO: Trine Jensen
EFFEKTIVT: Journalisten prøvde dette trikset da minstemann hadde sølt banan over bodyen. Det gikk strålende. FOTO: Trine Jensen

Malin Skaar er ekspert på rengjøring og leder hos Lilleborg Forbrukerservice. Hun kan fortelle at av henvendelser de får til forbrukerservice, er det svært mange som har spørsmål som dreier seg om flekkfjerning.

Hun er enig med Klepp i at det lønner seg å være kjapt ute når ulykken skjer.

Hva er flekkfjerningsmiddel?

Flekkfjerningsmidler er kjemikalier som løser, bleker, nøytraliserer eller skyller ut flekker. De består dels av væsker, dels av faste stoffer som løses i vann. De fleste flekkfjerningsmidler fås kjøpt i hos dagligvarehandler.

 

Det aktuelle flekkfjerningsmiddel velges på grunnlag av kjennskap til stoffets og flekkens karakter. På alle plagg som er solgt i Norge skal det finnes en opplysning om hvorledes de skal rengjøres. Noen er merket med symboler, f.eks. symboler som betyr at plagget er vaskbart.

 

(Kilde: Store Norske Leksikon)

- Det gjelder som en god huskeregel for alle typer flekker, skyll så raskt du kan, helst aller først med rent vann.

Deretter må man avgjøre hva flekken består av, forklarer Skaar - for å best kunne avgjøre hvordan man skal få fjernet den.

Oppvaskmiddel på fettflekker

- La oss begynne med fettflekker, som svært mange vil oppleve å få på klær, da mye mat består av nettopp fett, forklarer rengjøringseksperten.

- Disse fjernes som regel aller mest effektivt med en vaskemiddel som tar fettflekker, som blant annet oppvasksåpe – Zalo er supert til dette.

Fremgangsmåten består i å helle noen dråper Zalo på flekken og gni forsiktig til man ser at flekken begynner å løse seg opp.

- Når du har fått gnidd vekk så mye som mulig av flekken, skyller du godt, og så vasker du plagget i maskin på vanlig vaskeprogram så snart du har mulighet, forklarer Skaar.

- Dette tar faktisk knekken på de aller fleste flekker som er fettbaserte.

Flekker med sterk farge - som rødvin

Rødvinsflekker er søl de aller fleste frykter – og med god grunn.

- Det kan være vanskelig å få has på rødvisflekker, særlig om de har fått tid til å trekke godt inn. Og jo mer garvesyre det er i vinen, dess vanskeligere vil den nok være å fjerne, forklarer Skaar.

Og eksperten advarer mot å høre for mye på kjerringråd.

- Jeg vet at det eksisterer myter om å vaske hvitvin med rødvin, eller å gni vekk flekken med salt, forklarer Skaar og fortsetter:

- Men jeg pleier å advare mot disse, og tror at man dessverre ofte kan ende opp med å gjøre vondt verre med å prøve disse såkalte triksene.

I stedet anbefaler eksperten flytende vaskemiddel.

- La dette virke i minimum 20 minutter, men gjerne en halv time, råder Skaar.

- Så kaster du plagget i maskin på den temperaturen plagget tillater. Og ikke bry deg med å skylle ut oppvaskmiddelet, vask plagget med dette på for en ekstra rengjøringsboost.

Når det gjelder flekker av tomatsaus, er det mange som har måttet si seg slått og ender opp med å kaste det tilsølede plagget.

Men har ulykken vært ute, bør du prøve følgende triks:

- Å henge lyst tøy som har fått flekker på seg ut i solen er det beste og også billigste du gjør, forklarer Charlotte Sagvik hos Citymaid Hjemmeservice AS i Oslo til Klikk Bolig.

- Dette har vist seg å være svært effektivt når det gjelder flekker av tomatsaus, som jo er notorisk vanskelige å bli kvitt.

Det fungerer slik at sola regelrett bleker flekken vekk.

Flekker på sarte plagg – ull og silke

KAST TIL VASK: Etter å ha latt tøyet ligge i melk, kaster du til vask på normalt program. FOTO: Trine Jensen
KAST TIL VASK: Etter å ha latt tøyet ligge i melk, kaster du til vask på normalt program. FOTO: Trine Jensen
RESULTAT: Om ikke helt 100% Blenda-hvit, så i alle fall langt bedre. FOTO: Trine Jensen
RESULTAT: Om ikke helt 100% Blenda-hvit, så i alle fall langt bedre. FOTO: Trine Jensen

Babyen som søler melk og moset middag på ullbodyen og saus på silkeblusen: Spising medfører ofte søl, både for store men også for små, og det er lett å la seg fortvile over flekker på plagg som ifølge vaskelappen ikke kan vaskes en gang.

- Disse er en utfordring, men ikke umulig å få rene, forklarer Skaar.

- Fibrene i ull og silke er litt sartere enn for eksempel bomull, og det vil derfor uansett lønne seg å vaske med et vaskemiddel beregnet på disse – men ta sikte på å førbehandle litt for å være sikker på at flekken forsvinner.

Hell litt vaskemiddel rett på flekken og trykk forsiktig inn i stoffet.

- Men ikke gni for mye – da kan det hende du ender opp med å gni flekken utover, advarer Skaar.

Etterpå vasker du bare plagget på ullprogrammet i vasnekmaskinen.

Fjern selv de verste flekkene

Det finnen nesten ingen ende på hva man kan ende opp med å søle på seg, og har du barn har du nok smertelig erfart søl med de fleste av disse tingene. Men fortvil ikke, slik fjerner du nemlig ifølge hvitevareprodusenten Gorenje selv noen av de mest gjenstridige flekkene:

1. Banan

SILKE: Vanskelig, men ikke umilig sier ekspertene om å fjerne flekker på ull og silke. FOTO: Trine Jensen
SILKE: Vanskelig, men ikke umilig sier ekspertene om å fjerne flekker på ull og silke. FOTO: Trine Jensen

Skyll flekken straks med så varmt vann som stoffet tåler. Hvis flekken ikke er helt vekk, kan du klappe forsiktig på et fargeløst oppvaskmiddel eller legge i bløt i varm melk.

2. Blod

Tøy som kan kokvaskes eller kulørvaskes skylles straks i kaldt vann. Før tøyet vaskes, skal det ligge i bløt i kaldt saltvann.

3. Blyant

Visk med et viskelær. Alternativt: Legg på fargeløst oppvaskmiddel og la det virke 5-6 timer.

4. Bær

Skyll flekken straks med så varmt vann som stoffet tåler. Hvis flekken ikke er helt vekk, kan du klappe forsiktig på et fargeløst oppvaskmiddel eller legge i bløt i varm melk.

5. Sjokolade

Legg flekken i bløt med såpe, fargeløst oppvaskmiddel eller glyserin og vask. Hvis det er noen fettflekker igjen, fjerner du med mineralvann. Alternativt: Legg i bløt i helmelk i ca. 15 min og gni på flekken til den forsvinner.

6. Fruktsaft

Skyll flekken straks med så varmt vann som stoffet tåler. Hvis flekken ikke er helt vekk, kan du klappe forsiktig på et fargeløst oppvaskmiddel eller legge i bløt i varm melk. Om nødvendig gnir du flekken inn i flytende glyserin og lar det sitte på i 10 timer, eller fukt med fortynnet eddiksyre eller hydrogenperoksid.

7. Gress

Drypp glyserin på flekken og la det virke 10-15 minutter. Alternativt: børst med tannkrem

8. Kaffe

Bruk glyserin eller melk. Gni flekken inn i glyserin og la tøyet ligge natten over.

9. Ketchup

Tørk forsiktig med fargeløst oppvaskmiddel og la det virke 5-6 timer. Alternativt kan du legge tøyet i bløt et par timer i en blanding av halvt vann og halvt glyserin.

10.Maskara

Hell på oppvaskmiddel og la det virke i en plastpose 5-6 timer.

11. Gjørme

La det tørke. Børst så mye av som mulig. Gni med fargeløst oppvaskmiddel.

12. Oppkast

Fjern så mye som mulig. Gni med oppvaskmiddel. La det virke i en plastpose 5-6 timer.

13. Sennep

Bruk eddik til å gjennomfukte flekken. Bruk deretter oppvasksåpre for å gni alle rester vekk.

Slik bruker du flekkfjerningsmiddel

1. Legg plagget på et fast, absorberende underlag med flekken mot underlaget.

2. Dypp en ren klut eller litt vatt i rensemiddelet, vri opp.

3. Fukt flekken fra kanten mot midten. Flytt tøyet etter hvert som flekken trekker seg inn i underlaget.

4. Gni lett på tynne stoffer, tykke stoffer tåler og trenger hardere behandling hvis de ikke er for løse.

5. Når flekken er borte, må mest mulig av flekkfjerningsmiddelet fjernes. Legg stoffet på tørt, absorberende underlag og trykk det mot underlaget med en klut.

(Kilder: Store Norske Leksikon, iVillage, Klesvask.no)

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også