Do-regler

Nei, dette er ikke et søppelspann

Sjekk hva du absolutt ikke bør kaste i do.

ROTTER OG TETTE RØR: Vet du egentlig hva du ikke skal kaste i toalettet? FOTO: Trine Jensen
ROTTER OG TETTE RØR: Vet du egentlig hva du ikke skal kaste i toalettet? FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Joda, de aller fleste av oss vet hva som hører hjemme i do: Nummer én og nummer to, bimmelim og bommelom. Og toalettpapir så klart.

Men til tross dets ganske innelysende bruksområde, så er det ifølge det danske bolignettstedet Bolius faktisk mange som bruker toalettet til å kvitte seg med langt flere ting enn bare kroppsvæsker og dopapir.

Hår du plukker ut av hårbørsten, bomullsdotten full av neglelakkfjerner og hva gjør du egentlig med barnas halvspiste bolle med Cheerios? For full av oppbløtte frokostblandingsbiter til å gå i vasken, for vått til å gå i søppelspannet. Så hva gjør du da?

Kjapt og effektivt er det absolutt å kunne skylle ned og være kvitt problemet, men å kaste ting i toalettet som ikke hører hjemme der, nei, det er absolutt ikke det smarteste du gjør.

Ikke søppelbøtte

Are Skaar Nielsen hos Norske Rørleggerbedrifters Landsforening tror også at mange skyller ned mye rart i toalettet som absolutt ikke hører hjemme der.

- Organisk avfall fra kropp og toalettpapir, det er de eneste tingene som burde komme i nærheten av toalettet, forklarer Nielsen til Klikk Bolig.

- Mange tror at toalettet er en slags forlengelse av søppelspannet på kjøkkenet, og kan brukes til å kvitte seg med alt fra matrester fra middagen til dyrehår og tamponger.

NEI, NEI: Disse skal i søpla, absolutt ikke i do. FOTO: Trine Jensen
NEI, NEI: Disse skal i søpla, absolutt ikke i do. FOTO: Trine Jensen

Dette advarer Skaar Nielsen mot på det sterkeste.

- Det er ikke bra for verken kloakksystemene som jo kan bli oversvømt av rotter om mange matrester finner veien ned hit, og heller ikke for rørene dine om du konsekvent kaster ting i do som kan kan sette seg fast, utvide seg eller på noen annen måte være med på å skade rørsystemet.

Skade på egne og kommunale rør

Mange bruker toalettet til å kvitte seg med matavfall de føler blir mye gris å kaste i søppelspannet. Men det er dårlig nytt særlig om du ikke er så glad i rotter.

- Flytende kjøkkenrester som sauser og fett etter steking burde aldri helles i toalettet, forklarer Skaar Nielsen.

- Dette er dårlig nytt for avløpet, fordi fettet kan hope seg opp og man får kloakkstopper.

MATRESTER: Hører ikke hjemme i do - særlig ikke fett. FOTO: Trine Jensen
MATRESTER: Hører ikke hjemme i do - særlig ikke fett. FOTO: Trine Jensen

- Fett fra matlaging som helles i vasken eller i do stivner i rørene slik at de blir tette, bekrefter direktør hos Norsk Vann,Toril Hofshagen, til Klikk Bolig.

- Fett som tetter igjen avløpsrørene er et økende problem i Norge, og er dårlig nytt ikke bare for ditt eget avløpsrør, men også for kommunenes fellesrør, som kan gå tette om matfettet ikke håndteres på riktig måte. 

Dersom det blir nok fett som avleires i røret, kan det gå helt tett slik at du får avløpsvannet inn i kjelleren i stedet for ut av boligen og til nærmeste renseanlegg. Det kan gi vannskader og store kostnader.

- Også kommunens kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, for matfettet bidrar til at kommunens rør kan gro igjen og fører til driftsproblemer i både pumpestasjoner og renseanlegg, forklarer Hofshagen.

- Derfor er det så viktig at du lærer deg til at fett ikke skal i nærheten av rør, enten det nå er i vasken eller toalettet du slår det ut.

Rottemat

Vivi Paulsen er overingeniør ved Forurensningsfunksjonen på Vann- og Avløpsetaten i Oslo. Hun er enig i at altfor mye forskellige havner i do.

- Matrester skal i søppeldunken, ikke i toalettet, påpeker Paulsen til Klikk Bolig.

- Har man laget for mye av noe eller har barn som ikke spiser opp for eksempel frokostblanding, så må man være nøye med å sile melken ut i vasken og få bitene med mat i søppelet, ikke ned i verken vasken eller toalettet.

Paulsen henviser til Oslo kommunes egen nettside for nettopp dette.

- På Dovett.no kan du lese om problemene det skaper at mange kaster matrester i toalettet, forklarer ingeniøren.

- Fett er spesielt ille, og kjent for å være ypperlig rottemat, slik at det skaper store problemer med rotter i kloakken at mange bruker toalettet som søppelspann.

Hofshagen er enig.

- Rotter i avløpet lever av fett- og matrester som skylles ned i avløpet, og det er derfor viktig å vise fettvett hvis vi skal klare å holde rottebestanden nede i Norge.

- Man må unngå å skape seg et større problem med dette ved å kvitte seg med matfett på en riktig og forsvarlig måte.

Eksperten forklarer hvordan man best kvitter seg med matfett.

- Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet, forklarer Hofshagen.

- Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og lignene lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.

Fett som ikke stivner, derimot, kan du samle i tett emballasje - for eksempel i en brukt melkekartong.

- Denne leverer du til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor, forklarer Hofshagen.

-  Hør eventuelt med kommunen eller avfallsselskapet om hvilken løsning som gjelder i din kommune. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet.

Våtservietter, bind og ørepinner

HÅR: Selv dette kan være med på å tette rørene dine. FOTO: Trine Jensen
HÅR: Selv dette kan være med på å tette rørene dine. FOTO: Trine Jensen

Det er også flere ting som burde gå rett i søppelspannet og aldri komme i nærheten av doen din.

- Bleier, bind, tamponger og tørkepapir løser seg ikke opp i vann i motsetning til toalettpapir, som er laget for å gjøre nettopp dette, forklarer Skaar Nielsen.

- Noen av disse utvider seg i tillegg når de blir våte. Det sier seg selv at det ikke vil gå bra i et avløpsrør.

Rørleggeren forklarer at heller ikke bomullspinner eller Q-tips om du vil, heller ikke har noe i avløpet å gjøre.

- Pinnene setter seg gjerne på tvers av røret og fører til opphopning av kloakk og papir. Det samme gjelder også kaffefilter.

Særlig er det mange som lar seg friste til å kaste våtservietter i do og tror dette ikke blir stort forskjellig fra toalettpapir.

- Typiske våtservietter, sånne som man bruker til babyer og bleieskift, vil ikke løse seg opp på samme måte som toalettpapir gjør, forklarer Skaar Nielsen.

- Disse samler seg som store baller i rørsystemet, og kan ende opp med å tette disse fullstendig.

Dette bekrefter Paulsen:

- I undersøkelser vi har utført viser det seg at én av ti tror det er greit å kaste Q-tips i toalettet. Det er ikke lurt, for også disse skaper problemer for rørene. Plasten løser seg ikke opp og pinnen setter seg ofte fast i rørene sammen med våtservietter og fett. Det er også litt ekkelt å tenke på at mange Q-tips havner ut i fjorden siden plasten ikke løser seg opp.

Hårete rør

Det er heller ikke noen god idé å kaste hår du drar ut av hårbørsten ned i toalettet, forklarer ekspertene.

- Hår klumper seg sammen i rørene når det blir vått, og danner store sammenklistrede baller, forklarer Skaar Nielsen, og legger til:

- Og det hjelper ikke å tenke at det jo bare dreier seg om litt og litt av gangen, det kan fortsatt faktisk tette rør og gi deg store problemer.

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også