Boligmarkedet

Prisene skal ned 15 prosent

Boligprisene skal ned 15 prosent i løpet av kort tid. Men så snur det.

RETT NED FØR DET SNUR: Boligprisene i Norge skal ned i kjelleren i løpet av de nærmeste 10 månedene. Men det snur på slutten av 2009.

RETT NED FØR DET SNUR: Boligprisene i Norge skal ned i kjelleren i løpet av de nærmeste 10 månedene. Men det snur på slutten av 2009. Foto: Foto: Montasje (Nettavisen)

Publisert Oppdatert

Boligprisene har allerede sunket med fem prosent. De skal ned ytterligere 15 prosent i løpet av kort tid. Men så snur det.

Les også: Slik takler du gjelda

Økonomiekspertene i landets nest største bank, Nordea, kom onsdag med nye prognoser for landets boligpriser.

- Ifølge våre beregninger skal boligprisene i Norge falle totalt 20 prosent i snitt fra toppnivået sommeren 2007. Vel fem prosent av nedgangen er tatt allerede, noe som betyr at det kraftigste fallet vil komme fra nå og frem til høsten neste år, sier sjeføkonom i Nordea Markets Steinar Juel til Nettavisen.

Ifølge Nordea vil prisfallet stoppe i tredje kvartal neste år og boligprisene vil stabilisere seg.

Feil å gi finanskrisen skylden

Ifølge Juel er det feil å gi finanskrisen hovedskylden for krakket i boligmarkedet.

- Våre analyser viser at rentenivå og folks disponible inntekt som er de dominerende faktorene, sier han.

Les mer på Nettavisen/bolig:

Solgt 5 millioner over prisantydning

Renten viktigst på kort sikt

På kort sikt har renten sterke effekter på boligmarkedet.

- Vi så det i 2003. I løpet av 2002 avtok veksten i boligprisene, blant annet fordi renten var høy, og årsveksten i prisene ble negativ våren 2003. Norges Bank satte imidlertid renten kraftig ned i løpet av den våren, og boligprisene snudde opp i andre halvdel av året.

Lønnsutvikling viktig på lang sikt

På lengre sikt er det utviklingen i husholdningenes disponible realinntekter som betyr mest for boligprisene.

- I høst utgjorde renter og avdrag mer enn 30 prosent av en snitthusholdnings disponible inntekt, noe som er et historisk høyt tall, sier Juel.

Nordeas rapport anslår at boligprisene er 20 % lavere i 3. kvartal neste år enn i 2. kvartal i år. Nordea tror også at bankenes utlånsrente er fem prosent neste høst.

- Dette betyr at rente- og avdragskostnadene bare vil utgjøre 20 prosent av en husholdnings disponible inntekt, noe som igjen borger for stabilisering av boligmarkedet, sier sjeføkonomen.

Oppgang i 2010

Nordea tror boligprisene skal stige med fem prosent fra 2009-2010 - i takt med anslått vekst i husholdningenes disponible inntekt.

- Dersom våre forutsetninger slår til vil boligprisene høsten 2009 være tilbake på nivåene fra 2005. I 2010 tror vi boligprisene vil stige med omlag fem prosent, sier Juel.

Les hele Nordeas rapport her

Les også:

Låneformidlere: Gir gunstigere boliglån

Skaff deg økonomisk oversikt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning