Arkitektur i Norge

Perfekt løsning for det norske sommerværet

Badstuen ble bygget på dugnad.

SKULPTURELL: På Loddgård i Melhus kommune ble denne badstuen bygget av velvillige dugnadshender nå i juli.
SKULPTURELL: På Loddgård i Melhus kommune ble denne badstuen bygget av velvillige dugnadshender nå i juli. Foto: FOTO: FORMLØS architecture
Sist oppdatert

Mange av de mest originale badstuene vi kjenner kommer gjerne fra Finland

Det finnes likevel flotte eksempler på badstuer oppført midt i dype norske skoger.

Og i sommer dukket denne badstuen opp på Loddgård i Melhus kommune, bygget av velvillige dugnadshender.

Det var i forbindelse med Fjøsfestivalen, som er en av disse hyggelige småfestivalene rundt om i Norge, at prosjektet startet.

Like ovenfor gården hvor festivalen avholdes renner nemlig elven Lodda ut i en liten foss som folk avkjøler seg på de varmeste dagene.

- Her står løvskogen tett rundt fossen og de to badekarstore badekulpene bidro sterkt til at ideen om badstua ble født under forrige festival, forteller arkitekt Alf Isak Nordli i FORMLØS architecture til Bonytt.no

FORMLØS architecture drives av Alf Isak Nordli og venner, men til daglig er Nordli ansatt i arkitektkontoret MAD i Oslo .

FIN I FORMEN: Fra gården og inn i tett løvskog hører du bruset fra fossen. Ved elven ser du badstua på den andre bredden og formen som strekker seg ut over vannet.
FIN I FORMEN: Fra gården og inn i tett løvskog hører du bruset fra fossen. Ved elven ser du badstua på den andre bredden og formen som strekker seg ut over vannet. Foto: FOTO: FORMLØS architecture

Løvskog og himmel

Badstueinspirasjonen ble hentet fra selve stedet og ankomsten dit, forholdet til elva, skogen og traktorveien, forklarer Nordli.

Den gamle vedovnen er sentrum i badsturommet. Vinduet er plassert høyt oppe bak benkene, og rammer inn et bilde av løvskog og himmel. Lyset siler ned bak nakken på de badende. Benkene er lagt oppover i skråveggen mot elva, og den skrå veggen gir behagelig støtte til ryggen.

Tidligere trebåtbygger

NATURLIG RYGGSTØTTE: Skråveggen gir behagelig støtte til ryggen. Vinduet sitter såpass høyt at du ser bare trekroner og himmel.
NATURLIG RYGGSTØTTE: Skråveggen gir behagelig støtte til ryggen. Vinduet sitter såpass høyt at du ser bare trekroner og himmel. Foto: FOTO: FORMLØS architecture

- Utformingen av selve badstua prøver å forene tradisjonen mellom grove tømmerbygg og en forfinet trearbeidstradisjon kombinert med moderne formspråk, sier Alf Isak som tidligere har jobbet som trebåtbygger.

Trolig har han tatt med seg trekunnskap og ideen om variasjoner innenfor et godt utprøvd grunntema derfra. Eksemplet kan være den enorme rikdommen av forskjellige små robåter langs norskekysten som varierer enormt i materialer og utforming, men som har klare grunntrekk nedarvet gjennom tusen år.

Kontekst og formspråk

- Jeg har en tanke om en arkitektur hvor hvert bygg står i en unik kontekst og hvor formspråket skal svare på dette. Slik vil hvert bygg uttrykke en klar identitet og være med på å skape et sted, fortsetter han.

BADSTUSANG: Prosjektet kan i bunn og grunn sies å handle om at gammel og ung skal kunne komme til gards, senke skuldrene i halvmørket, høre knitringen i vedovnen og synge sammen på en vise.
BADSTUSANG: Prosjektet kan i bunn og grunn sies å handle om at gammel og ung skal kunne komme til gards, senke skuldrene i halvmørket, høre knitringen i vedovnen og synge sammen på en vise. Foto: FOTO: FORMLØS architecture

Tett inntil selve badsturommet, og som en del av den samme formen, ligger for øvrig tilbygget hvor det kan lagres ved, skifte og henge opp klær. Badstua er hevet over skogbunnen slik at man kan sitte på kanten av tilbygget og slappe av.

Sett utenfra svever badstua over skogbunnen og strekker seg ut over det kjølige elvevannet. Utvendig og innvendig er bygget kledd i rupanel i gran. Utvendig er overflaten grov, innvendig er den høvlet.

Arkitekten registrerte at årets sommervær inviterte vel så mye til badstubad som solbad.

- Elven er skikkelig frisk hele året, så når du blir overopphetet av varmen og praten i badstua rusler du bare ned og sklir ned i kulpen. En sjokkartet opplevelse, men herlig likevel.

Badstuprosjektet kan i bunn og grunn sies å handle om at kornbonde og festivalmusiker, lokal og tilreisende, gammel og ung skal kunne komme til gards, senke skuldrene i halvmørket, høre knitringen i vedovnen, synge sammen på en vise. Kanskje kan alle være godt kjent når de møtes på tunet dagen etter, forteller Nordli. Eller som arbeidstittelen har vært: "Mer hud. Mindre smoking."

TILBYGG: Badstua er hevet over skogbunnen slik at du kan sitte på kanten av tilbygget og slappe av. Her lagres veden og du kan henge opp klær.
TILBYGG: Badstua er hevet over skogbunnen slik at du kan sitte på kanten av tilbygget og slappe av. Her lagres veden og du kan henge opp klær. Foto: FOTO: FORMLØS architecture

Les også:

Hager som lyser i mørket

Her er årets ferdighytte

I denne bildebanken finner du inspirerende interiørbilder

Denne hytta er bygget av søppel

Denne saken ble første gang publisert 02/08 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også