Feste i betong

Superspikeren for betongveggen

Vi viser deg hvordan du lager feste i betong.

Publisert Oppdatert

Det finnes et utall av muligheter når du skal feste i betong, og i videoen over viser vår ekspert Per Christian Mathiesen hvilke metoder du kan bruke.

Grunnen til at det går feil noen ganger er at du borer feil dimensjon på hullet. Er det for lite får du ikke inn festemidlet, eller det bøyer seg. Er det for stort biter ikke pluggen seg fast.

Et godt råd er derfor; les på pakken, bruk riktig bor, og bor dypt nok.

En ting du skal vurdere er om du vil få behov for å fjerne bolten i ettertid. Noen av disse variantene må kuttes hvis du ønsker å fjerne dem.

Les også: Slik fester du i gipsveggen

Spiker

Bor et hull som har samme dimensjon som spikeren. Skrå litt nedover. Slå inn spiker. Dette er en metode som egner seg når du skal henge opp ting på veggen. Du kan med fordel bruke stålspiker.

Plugg

Det er ikke alltid du har en plastplugg i riktig dimensjon. Da kan du bruke en treplugg. Bruker du treplugg har du også muligheten til å spikre.

Les også: Dette er en god stikksag

Spikerpluggen kommer ferdig med spiker og plugg. Den dytter du inn slik at kun spikerdelen er utenfor hullet, deretter banker du den inn med hammeren. Den har skruspor på toppen slik at du kan skru den ut hvis du ønsker å fjerne den.

Velger du skrue og plugg er suksessfaktoren å lese på pakken slik at skruen passer til pluggen og pluggen passer i hullet.

Ekspansjonsbolt

Disse kommer i to varianter. Den ene bankes inn og blir stående med en gjenget del ut av betongen, den fester seg når du strammer mutteren. Den kan ikke fjernes.

På den andre varianten kan du skru skruen ut og inn og det er bare ekspansjonsdelen som blir sittende igjen. Begge disse variantene er egnet for de tunge festejobbene.

Vinneren: Ekspress-spiker

Veldig enkel, og veldig smart. Dette er førstevalget hvis du skal feste spikerslag eller annet treverk til betong. Bor hull og bank inn. Ulempen er at den ikke kan fjernes.

Les også:

Slik legger du parkett

Slik legger du fliser på gulvet

Se elleville fiskevideoer (video)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning