Heng opp lampen:

Slik kobler du lampen

Kobling av lampe kan du gjøre uten elektriker. Vi viser deg hvordan.

Publisert Oppdatert

Det å være hobbyelektriker kan bli både dyrt og farlig . Det er derfor viktig å huske på at visse ting må elektrikeren gjøre, mens andre ting kan du gjøre selv.

Ikke vanskelig

- Det er også viktig å huske på at du selv står ansvarlig for ditt elektriske anlegg. Får du jobben gjort av en elektriker får du også en samsvarserklæring om at jobben er gjort i henhold til forskriftene og overfører dermed ansvaret på bedriften, sier daglig leder i Elektrosentralen.no Rune Gulbransen til Klikk.no.

Rune tok seg tid til å vise oss hvordan du selv kan koble opp en lampe uten hjelp av elektriker.

- Det er faktisk ikke så vanskelig som man skulle tro, sier han.

Les også: Her er de beste drillene

Gi beskjed

I videoen viser Rune deg hvordan du enkelt kan montere lampen. Og når han tar strømmen i sikringskapet presiserer han at i tillegg til å slå av strømmen, er det viktig å henge opp et skilt hvor det står at du jobber.

- Det kan jo være at andre i huset går inn i sikringskapet når du driver og jobber. Da er det lurt å ha satt lapp over hovedsikringen, sier han.

Les også: Superspikeren for betongveggen

Elektrisk årsak

Feil i det elektriske anlegget samt feil bruk av elektriske apparater representerer de største brannårsakene i norske boliger.

- Nær halvparten av alle brannene har en elektrisk årsak, sier daglig leder i Norges Brannvernforening, Dagfinn Kalheim, til Klikk.no.

På Brannvernforeningen.no får du god informasjon om hva du kan gjøre selv:

Veledning om elektriske tilkoblinger som du kan gjøre selv

Les også:

Prøv vår lånekalkulator for bolig

Test av videokameraer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning