Slik ble hemsen om til husets hovedsoverom

Med interiørarkitektens hjelp fikk Live og Tore nytt, åpent og lyst soverom.

SLIK BLE DET: Skråtak minsker takhøyden, så hvis målet er et lyst rom, gir det god effekt å holde seg til lyse nyanser. FOTO: Anne Bråtveit.

Live og Tore rev en lettvegg og gjorde om hemsen til hovedsoverom. Nå gleder de seg over å våkne opp til soloppgang.

- Å behandle takbjelkene med linolje var et utrolig godt tips. De så tørre og gulnede ut før, men nå har de fått tilbake en dyp, rødlig glød, sier Live til magasinet Bonytt.

Tore synes at det var fint å ha en interiørarkitekt å sparre med, som de kunne diskutere ideene sine med.

Interiørarkitektens løsning

Interiørarkitekt MNIL, Elisabeth Fougner, jobbet frem løsningene sammen med Live og Tore.

– Paret hadde allerede bestemt seg for at de ville rive veggen mellom det eksisterende soverommet og kontoret, til fordel for ett rommelig soverom med plass til dobbeltseng, sier hun.

Gulvet i furu var gulnet, men ellers i god stand, så merkene fra veggen som ble fjernet lot seg enkelt slipe bort.

Før sto det en enkeltseng plassert på langs bak bærebjelken. Ved å rive lettveggen og fjerne kontorkroken ved trappen, ble det plass til en dobbeltseng uten å tukle med de originale bærebjelkene.
Ved å rive lettveggen mellom det som før var et lite soverom og en liten kontorkrok, fikk paret plass til en dobbeltseng på sovehemsen. Paret har foreløpig slått fra seg solskjerming på takvinduene siden de ikke opplever lysinnfallet som et problem, snarere tvert i mot. FOTO: Anne Bråtveit.
Tore har selv snekret sengegavlen, som gjør at det ikke er nødvendig med nattbord ved siden av sengen. - Den er i beiset furu. Det var overraskende vanskelig å få den jevn og rett, sier han. FOTO: Anne Bråtveit.
De originale takbjelkene fra da huset ble bygget i 1876, er frisket opp med linolje for å få frem gløden i treverket. De står i fin kontrast til de glatte, moderne overflatene i rommet ellers. FOTO: Anne Bråtveit.
Paret ønsket først å fjerne den ruvende furutrappen, men ved å male den hvit, ble den nærmest usynlig. - Å skifte trapp blir fort en kostbar løsning, så det er verdt å vurdere om det er nok å overflatebehandle den løsningen som allerede finnes på stedet, sier interiørarkitekt Elisabeth Fougner.
Interiørarkitekten tegnet integrert skapløsning for Tore og Live, men da det ikke var mer igjen på budsjettet, måtte de gå for en alternativ løsning. FOTO: Anne Bråtveit.

– Deretter ble gulvet hvitpigmentert. Når rommet har så godt lysinnfall, men med skråtak som minsker takhøyden, gir det god effekt å holde seg til lyse fargenyanser. Da maksimeres dagslyset fordi det reflekteres mot de hvite flatene, og rommet vil oppleves godt å være i. Et furugulv ville gulnet med tiden, og gulvfargen ville påvirket fargene ellers i rommet, så jeg støttet deres valg om å lysne det, sier Elisabeth.

Dette kostet forvandlingen

Riving av vegg, sparkling, maling, pussing av gulv og hvitpigmentering - og oljing av takbjelker: kr 24 000.

Ikea Nordli kommoder og Ikea Algot hengesytem: kr 6200.

Totalt: kr 30 200

Oppgraderte furutrappen

Live og Tore syntes også at den gulnede furutrappen var overveldende, og ønsket å skifte ut denne.

– Men det er egentlig ikke en veldig stor trapp arealmessig, det var mer fargen som gjorde den så fremtredende. Ved å male den i samme farge som veggene, går den nærmest i ett med omgivelsene, sier Elisabeth.

Klesoppbevaringen er blitt annerledes enn den ser ut på plantegningen.

– Ja, jeg tegnet inn integrert oppbevaring for å maksimere plassen under skråtaket, men vi hadde ikke mer igjen på budsjettet. Vi kan alltids få montert det ved en senere anledning, sier interiørarkitekten.