Oppussing

Ny hytte med smarte grep

Den lille hytta var blitt oppsamlingsplass for gamle møbler og nips. Så tok Fredrikke grep.

Publisert Oppdatert
Fredrikke Friis Bertheussen (30) er interiørdesigner og journalist.

Fredrikke Friis Bertheussen (30) er interiørdesigner og journalist. Foto: Foto: Siri Møller

Møt Fredrikke

Hva liker du med hytta?

Følelsen av å være på en harmonisk plass der kreativiteten og tankene kan få fritt spillerom, og at interiøret er en kombinasjon av minner, kontraster og elementer fra naturen.

Hva er viktig for deg når du innreder?

At alle møbler er komfortable, slik at man kan ligge i sofaen eller sitte rundt spisebordet i timevis om man vil. Jeg liker myke stoffer og naturmaterialer som skinn, silke og bomull. Jeg kombinerer gjerne maskuline, røffe møbler med feminint tilbehør som prismer, blomster og metalliske overflater.

Hvilket møbel er du mest glad i?

Det må være skjenken som jeg pusset opp. Det er ganske rart å tenke på at man kan bli så glad i et møbel man i utgangspunktet syntes var så stygt.

Hva slipper definitivt ikke inn i hytta?

Det må være det røde, «persiske» Ikea-teppet og den selvlysende rosemalingen som var her før.

Stilen i fjellhytta sto for fritt fall da Fredrikke fikk frie tøyler til å pusse den opp.

- Når det var noe mamma og mormor trodde de kunne få bruk for, eller rett og slett ikke greide å kaste, så havnet det i denne hytta. Jeg hadde helt mistet lysten på å dra hit, så det var på høy tid å gjøre noe dramatisk, forteller Fredrikke.

Heldigvis forsto resten av familien alvoret, og ga henne klarsignal til å innrede hytta akkurat slik hun ville ha den. Etter noen måneder med iherdig maling og dekorering var hyttemagien tilbake. Resultatet ble en eventyrlig hytte fylt med gode minner.

- Jeg tok utgangspunkt i favorittklær, dikt, vakre motiver og gode minner. Vi har jo alle mye verdifullt som blir liggende i skuffer og skap, gjemt og glemt. Jeg ville blåse liv i de gamle minnene og eksponere ting jeg var glad i, forteller Fredrikke.

Godt utgangspunkt

Sammen med en større hovedhytte og uthus ligger den lille hytta i Reinli i Valdres, under fjellet Makalaus. Hyttetunet er omgitt av vakker og frodig natur. Hytta fra 1994 var i god stand med lyst villmarkspanel og solide bjelker i taket. Men altså fylt med rot.

Familien hadde valgt en åpen løsning mellom stue og soverom, noe som ga full utnyttelse av de 34 kvadratmeterne.

- Vi ville utnytte plassen maksimalt. Også er det flott å kunne se de massive bærebjelkene som går gjennom hytta både fra stua og sovealkoven. Siden hytta ligger på et tun med hovedhytta like ved, har den ikke noe bad. Men etter oppussingen ble det plass til en kjøkkenkrok og en liten garderobe i gangen.

Gamle klesplagg

Mye av det som i dag pynter opp i hytta er lagd av gamle klesplagg som ikke passet lenger - gensere som kryper oppover magen og strikkejakker som har krympet i vask. Det meste kan skifte form og få nytt liv.

Fredrikkes interiørtips

  • Skap spennende kontraster ved å kombinere matte naturmaterialer som ubehandlet tre, ull og lin med blanke kvaliteter som sølv og prismer.
  • For å styrke det naturlige og levende uttrykket kan du dekorere møbler med for eksempel dyremotiver og dikt.
  • Bring varmen inn i et lyst interiør med reinsdyrskinn, ullstoffer og brunt tilbehør.
  • Se etter farger, motiver, tekster og materialer som du virkelig liker. Det kan være gamle skjerf, klær, bilder, smykker etc. Ikke tenk så mye på hva tingene egentlig er til, men hva du kan bruke dem til.
  • Bruk fantasien. Det meste kan bli til noe nyttig og dekorativt.

- Jeg hadde vokst ut av mine gamle favorittplagg og tenkte de kunne sette et personlig preg på hytta. Indianer T-skjorten og Mikke Mus-genseren festet jeg til billige puter ved hjelp av strykejern og dobbeltsidig limfolie. Strikkegenserne ble sydd til puter på vanlig vis. Restene fra ermene bruker jeg som beskyttende «votter» til varme glass.

Dikt og dyremotiver

De fleste møblene på hytta er pusset ned og malt på nytt. Hjørneskapet og skjenken har Fredrikke dekorert med dikt og dyremotiver.

- Jeg fant noen gavekort med nydelige motiver som jeg ville dekorere møblene med. Småfugler, sommerfugler og reinsdyr er noe av det vakreste jeg vet. De er så skjøre og vakre på samme tid. Jeg hadde også et dikt fra jeg var liten som passet godt til det ene fuglemotivet.

Indianerhøvding

Sidebordene, som egentlig er krakker fra Ikea, er beiset og dekorert med et brev og bilde av indianerhøvdingen Seathl.

- Jeg har alltid likt brevet som indianerhøvdingen Seathl skrev til den amerikanske presidenten i 1855, der han sier at naturen er hellig for hans folk. Jeg fikk brevet av morfar da jeg var liten, han minnet meg alltid på hvor viktig det var både å ta vare på og nyte naturen. Jeg ville finne en kreativ måte å eksponere det fine budskapet på, sier Fredrikke.

INDIANERKRAKK: Nå som skjenken  er malt og dekorert med dyremotiver, er den blitt Fredrikkes favoritt. Ikeakrakken Oddvar er ikke til å kjenne igjen etter at den ble beiset og pyntet med et bilde av indianerhøvdingen Seathl.

INDIANERKRAKK: Nå som skjenken er malt og dekorert med dyremotiver, er den blitt Fredrikkes favoritt. Ikeakrakken Oddvar er ikke til å kjenne igjen etter at den ble beiset og pyntet med et bilde av indianerhøvdingen Seathl. Foto: Foto: Siri Møller

Hun kjøpte krakkene «Oddvar» på Ikea. Så fant hun fram indianerbrevet og et bilde av høvding Seathl på internett. Hun fargekorrigerte bildet og brevet slik at de så gamle ut, før hun printet det ut. Ved hjelp av decoupagelim, beis og morfars gamle skinnbelter fikk krakkene et helt nytt uttrykk - og en praktisk hylle.

- Det er hyggelig å huske på de gode rådene og minnene man har fått gjennom årene, sier Fredrikke.

Natur og metall

I hytta er det en spennende blanding av elementer fra naturen og metalliske effekter. Det er brukt naturfarger og naturmaterialer med mye tekstur. Rustikke overflater med ubehandlet tre og lin kombinert med blanke kvaliteter som kontrast. Her er det nattbord i sølv, sengeteppe med sølvbroderier, prismer, små trefugler og et overdimensjonert gevir.

- Jeg synes at bruken av sølv har gitt hytta et mystisk og eventyrlig preg. For å bringe varmen inn har jeg brukt reinsdyrskinn, ullstoffer og brunt tilbehør, forteller Fredrikke.

Ikke alle var like begeistret da hun fortalte at hun ville erstatte alle de tradisjonelle hyttefargene med hvitt, brunt og grågrønne nyanser.

- Men de stolte heldigvis på meg da jeg sa at det kom til å bli fint. Nå som det er gjort, er ingen i tvil om at det var en god idé. Nå trives faktisk hele familien så godt her at ingen vil bo i hovedhytta lenger, ler Fredrikke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning