Pusset opp kjøkken i Fevik

Nå passer kjøkkenet til resten av huset

Endelig har huset på nesten hundre år fått tilbake et kjøkken som kler resten av arkitekturen.

SLIK SÅ DET UT DA DE KJØPTE: Gult, men ikke kult, og absolutt ikke et kjøkken som flommet over av lys. Eller som noen hadde lyst til å tilbringe tid på.
SLIK SÅ DET UT DA DE KJØPTE: Gult, men ikke kult, og absolutt ikke et kjøkken som flommet over av lys. Eller som noen hadde lyst til å tilbringe tid på. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Nå er det fem år siden familien Rasmussen flyttet inn inn i drømmehuset sitt på Fevik, en rustikk trevilla fra 1920, som hadde sterkt behov for oppussing.

Og oppussing har det vært mye av.

- Hele huset vårt var et "problemområde", så det ble med kjøkkenet som med alle de andre rommene: Vi startet fra en kant, rev ut alt, og bygde opp igjen på nytt, sier Maria til Bonytt.

Hun jobber i barnehage, driver nettbutikken miasinterior.no og tar interiørkonsulent-utdannelse hos NKI. Resten av familien består av ektemannen Anders, som er tømrer, og barna Madelén (10), Nicholas (6) og Isabella (1).

- Vi var opptatt av å få tilbake husets gamle sjarm, med malte tregulv, panel på veggene og bjelker i taket. Stilen på huset er ellers lys og landlig med røffe innslag. Nå matcher endelig kjøkkenet også, sier Maria.

Bjelkene i taket fant paret skjult under takplatene.

- Men muren og bjelkene mellom stue og kjøkken har vi satt opp selv, i stedet for vegg som var der før. Mursteinene er gamle, men ikke fra vårt hus. En flink murerkamerat har murt det opp "slurvete", så det ser gammelt ut, sier Maria.

REV VEGGEN: Maria og Anders rev takplankene og fant vakre takbjelker under dem. De fikk noen malingstrøk. Veggen mot stuen ble også åpnet opp, og en mursteinsbar med bjelkekonstrukson ble reist i stedet. Dette er hele familiens favorittplass under frokosten. Det er også lagt inn godt med oppbevaringsplass i barens nedre del. Lampene over baren var i utgangspunktet en hel lampe med fire pærer, som Maria demonterte og satte opp slik den er nå.
REV VEGGEN: Maria og Anders rev takplankene og fant vakre takbjelker under dem. De fikk noen malingstrøk. Veggen mot stuen ble også åpnet opp, og en mursteinsbar med bjelkekonstrukson ble reist i stedet. Dette er hele familiens favorittplass under frokosten. Det er også lagt inn godt med oppbevaringsplass i barens nedre del. Lampene over baren var i utgangspunktet en hel lampe med fire pærer, som Maria demonterte og satte opp slik den er nå. Foto: Foto: Jan Petter Thorsen
FARGEKLATTER: Det blå kjøleskapet fra Smeg er Marias favoritt. Det gir rommet en leken karakter, og sørger for at uttrykket ellers ikke blir for unisont. Kjøkkeninnredningen heter Malt Fylling Hvit og er fra Strai Kjøkken.
FARGEKLATTER: Det blå kjøleskapet fra Smeg er Marias favoritt. Det gir rommet en leken karakter, og sørger for at uttrykket ellers ikke blir for unisont. Kjøkkeninnredningen heter Malt Fylling Hvit og er fra Strai Kjøkken. Foto: Foto: Jan Petter Thorsen
LYSE FARGER: Kjøkkenet er fortsatt relativt lite, men dagslyset utnyttes til fulle av den lyse paletten. Her føles det rommelig og godt å være. Paret fikk hjelp av Strai Kjøkken til å utarbeide innredningen.
LYSE FARGER: Kjøkkenet er fortsatt relativt lite, men dagslyset utnyttes til fulle av den lyse paletten. Her føles det rommelig og godt å være. Paret fikk hjelp av Strai Kjøkken til å utarbeide innredningen. Foto: Foto: Jan Petter Thorsen

Typisk for hus som er bygget i samme tidsepoke, er at de har mange små rom og skjeve vinkler. Det stiller høye krav til funksjonalitet og plassutnyttelse.

- Kjøkkenet er ikke stort, og vi måtte tenke særdeles praktiske og effektive løsninger. Vi gikk for en kombinasjon av overskap og åpne hyller, og en høybenk med barstoler som gjør seg veldig bra som frokostplass, sier hun.

Vegger og vinduer er byttet, tak og gulv malt, og kjøkkeninnredningen tilpasset et gammelt og skjevt hus. Kjøkkenmodellen er Malt Fylling Hvit fra Strai Kjøkken, som tegnet opp selve planløsningen langs to vegger.

- Vi ville ha fronter med profiler med rette hjørner, som vi syns passer resten av huset, sier Maria.

Benkeplaten er av heltre eik, malt for å matche gulvet. Det lyseblå kjøleskapet fra Smeg gir karakter til det ellers lyse og landlige kjøkkenrommet.

Delen med barløsningen har paret selv designet og bygget.

FRA STUEN: En åpen vegg mot stuen gir bedre romfølelse til et ganske smalt kjøkken. De brune bjelkene fantes ikke i huset, men ble hentet hit utenfra. Det samme gjelder mursteinene i kjøkkenøya. Kjøkkeninnredning fra Strai Kjøkken.
FRA STUEN: En åpen vegg mot stuen gir bedre romfølelse til et ganske smalt kjøkken. De brune bjelkene fantes ikke i huset, men ble hentet hit utenfra. Det samme gjelder mursteinene i kjøkkenøya. Kjøkkeninnredning fra Strai Kjøkken. Foto: Foto: Jan Petter Thorsen
LYSE FARGER: Kjøkkenet er fortsatt relativt lite, men dagslyset utnyttes til fulle av den lyse paletten. Her føles det rommelig og godt å være, ikke minst på grunn av den avslappede landstilen som oppleves som gjennomført.
LYSE FARGER: Kjøkkenet er fortsatt relativt lite, men dagslyset utnyttes til fulle av den lyse paletten. Her føles det rommelig og godt å være, ikke minst på grunn av den avslappede landstilen som oppleves som gjennomført. Foto: Foto: Jan Petter Thorsen

- Siden Anders er tømrer, har vi gjort det meste selv. Det hjelper jo også å holde kostnadene nede, sier Maria.

Hele familien er godt fornøyd med det nye kjøkkenet.

- Det kler huset godt, og er ikke en stil vi tror vi kommer til å gå fort lei av, sier Maria.

Lampene over baren var i utgangspunktet en hel lampe med fire pærer, som Maria demonterte og satte opp slik den er nå.

- Jeg husker ikke hvor den ble kjøpt, men jeg vet jo man får tak i lignende lampe fra NUD collection, med valgfri farge på ledningen, sier hun.

Les også:

Fem kjøkken før og etter oppussing

Her er de 10 største kjøkkentabbene

Leiligheten trengte sårt oppussing

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også