Selge bolig - hva trenger du å gjøre?

La kjøkken og bad være, men mal slitte vegger og ta en el-kontroll

Dette bør du fikse før du legger boligen din ut for salg.

LA STÅ: Det lønner seg ikke å pusse opp kjøkken før salg.
LA STÅ: Det lønner seg ikke å pusse opp kjøkken før salg. Foto: FOTO: Espen Grønli
Sist oppdatert

Boligmarkedet har hatt en sterk prisvekst de senere årene og høsten er en populær årstid for salg og kjøp av bolig.

Har du planer om å selge boligen din i høst er det naturlig at du ønsker å få mest mulig for den. For å tiltrekke seg interessenter på visning bør boligen se så attraktiv og fristende ut som mulig. Og for å få gode bilder bør interiøret se presentabelt ut. Noen velger å betale en boligstylist for å style før salg, andre vurderer kanskje å pusse opp enkelte rom.

Hva bør man gjøre før salg?

Hva lønner det seg egentlig å bruke penger på før man selger boligen sin?

- Å fremstille boligen på best mulig måte har alt å si, understreker Gøran Sørensen, eiendomsmegler i Privatmegleren. til bonytt.no. Å pusse opp enkelt med litt maling på soverommene og i stuen med fine fargevalg kan bety veldig mye. Ved å få frem en lun og delikat romfølelse kan kjøperne komme i et drømmestadie, som igjen gjør at de byr det lille ekstra.

ENKLE GREP: Både megler og takstmann mener det kan være vel verdt bryet å male veggene før salg. Skal man male eller tapetsere bør man velge lyse, nøytrale farger.
ENKLE GREP: Både megler og takstmann mener det kan være vel verdt bryet å male veggene før salg. Skal man male eller tapetsere bør man velge lyse, nøytrale farger. Foto: FOTO: Ifi.no

Får du igjen det du betaler i en eventuell oppussing?

- Det er umulig å si hvor mye du får igjen siden det kommer helt an på boligen, forklarer Sørensen. Med større eiendommer kan det tenkes at kjøperne har sterke preferanser på hvordan ting skal se ut, og da kan det være risikabelt å pusse opp for salg. Å velge en billigløsning som ikke står i stil med eiendommen som skal selges blir fort avslørt. Da kan man heller velge en kombinasjon, ved å ta en enkel kjøkkeninnredning fra HTH eller Kvikk med en fin eksklusiv benkeplate, og bruke litt ekstra på hvitevarene. Da bruker du litt i oppussing og du får valuta for pengene.

Mal veggene

Sørensen understreker at man ikke bør legge mye penger i en eventuell fornyelse.

- Jeg vil ikke råde noen til å bruke masse penger på å endre løsning, med rørlegger og elektriker. Da kan det være bedre å ha en lavere utgangspris på boligen med bakgrunn i at kjøkken og bad eventuelt må pusses opp. Oppussing av baderom blir litt på lik linje som kjøkken. Kommer du unna med å bytte møblene på badet samt legge flis på flis (gitt at det er flislagt fra før med membran og takstmann har sjekket at det ikke er noe fukt), vil du få igjen for den innsatsen. Når boligen er 100% vil kjøper føle at de kan flytte rett inn, noe folk er villige til å betale en ekstra for. Derfor går nybyggleiligheter så mye høyere en andre boliger.

- Det vil uten tvil lønne seg å male over veggene, avslutter han. Følg med på hva som er trenden og fremstill rommene som nesten nye. Det kan være salgsavgjørende.

Vurder hvert enkelt tilfelle

FIKS SMÅTING: Ting som henger og slenger bør repareres før visning. Slike små detaljer kan ødelegge førsteinntrykket.
FIKS SMÅTING: Ting som henger og slenger bør repareres før visning. Slike små detaljer kan ødelegge førsteinntrykket. Foto: FOTO: Ifi.no

- Hva som bør gjøres før salg kommer helt an på utgangspunktet, forklarer takstmann Thomas B. Vogt fra takstogmiljo.no. Man må se hvert enkelt objekt for seg, og det finnes ikke én regel som gjelder for alle tilfeller. Er det for eksempel en nedslitt bolig kan det være lurt å selge den som et totalt oppussingsobjekt. Folk som ser etter oppussingsobjekter ønsker ofte å sette sitt eget preg på boligen, så da kan man like gjerne la det være som det er.

Mal veggen og reparer småting

Er det derimot sin egen leilighet man skal selge kan noen enkle grep være lurt. Gammel tapet, slitent gulvbelegg og vegger som ikke er malt på mange år kan med fordel fornyes. Små detaljer som løse lister, flekker og hull i veggene bør man også gjøre noe med. Slike detaljer kan ødelegge førsteinntrykket. Vogt mener at man bør prioritere de store, synlige flatene.

- Det er en relativt billig utgift å male veggen eller bytte ut gulvbelegget, påpeker han. Med rene, pene flater er det enklere for folk å visualisere sine egne ting i rommet, og førsteinntrykket har alt å si. Men det er viktig å tenke på hva man putter inn. Ikke bruk de dyreste designtapetene eller sære farger. Velg heller nøytrale farger og tenk så basic som mulig.

Helhetlig uttrykk

Vogt pleier ikke å råde folk til å bytte ut et kjøkken eller bad. Men igjen må man vurdere hvert enkelt tilfelle for seg.

- Er resten av leiligheten helt ny, men kjøkkenet ganske gammelt, kan man vurdere å kjøpe et rimelig, nytt kjøkken på Ikea. Da vil hele leiligheten få et helhetlig uttrykk. Men jeg anbefaler ingen å investere i et rådyrt nytt kjøkken før man selger, det får man sannsynligvis ikke igjen for ved salg.

Det elektriske anlegget

Et siste, men viktig råd fra takstmannen er å sjekke det elektriske anlegget. Dette er noe mange ikke tenker over, men som kan være en lønnsom investering.

- Har man et gammelt elektrisk anlegg vil jeg råde til å investere i en el-kontroll. Det trenger ikke å koste mye å få en elektriker på besøk, og det er gjort på to-tre timer. Dette er en god sikkerhet for dem som skal kjøpe boligen og er noe jeg råder mange til, utdyper Vogt.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Selg boligen selv

Dette skal følge med når du kjøper bolig

Slik unngår barnet forstoppelse

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også