Pusse opp kjøkken

Unngå kjøkkentabbene

La ikke irriterende detaljer ødelegge kjøkkenlivet. Her er tipsene som gjør tilværelsen mer behagelig.

PUSSE OPP KJØKKEN: Det er noen tips som fungerer. Som å plassere benkebelysningen i forkant av overskapet slik at hele arrbeidsbenken blir belyst.
PUSSE OPP KJØKKEN: Det er noen tips som fungerer. Som å plassere benkebelysningen i forkant av overskapet slik at hele arrbeidsbenken blir belyst. Foto: FOTO: Produsent
Sist oppdatert

Skal du pusse opp eller bygge nytt kjøkken er det noen grep som er greie å ta med underveis. Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen, har pusset opp flere kjøkken selv samt vært rådgiver for utallige andre. Her er de kjøkkentabbene han opplever oftest:

Benkeplater. Husk at de som ikke er spesiallaget, har en standardlengde, ofte en maksimum lengde på 240 cm. Tilpass platene slik at du ikke får skjøten midt på et langstrekk.

Kokepunkt. Ikke plasser komfyren i et hjørne. Jeg har opplevd at damp ut av ovnen på sidene førte til misfarging på skapet ved siden av komfyren.

Vannkraner. Vannsøl er noe herk. Jeg har sett kraner som svinger 360 grader, det vil si at den ikke stopper når den vris til siden. Sjekk dette når du skal kjøpe blandebatteri/ kran, det bør være en kran som stopper presist.

Håndtak. Du åpner skapdøren, og så får du den ikke helt opp. Da har du antagelig valgt store, lange håndtak som kommer i veien når du åpner døren. Tenk på størrelse og plassering slik at du unngår dette.

Måling. Skal du tilpasse komfyrtopp og/eller oppvaskkum, er det særdeles viktig med riktige mål, spesielt hvis du skal sage til selv. Ja, det er uhyre kjedelig hvis hullet blir for stort.

Kjøkkenvifte. Jeg har sett avtrekkshetter som henger for lavt over kjøkkenøya, det er ikke bra å få kanten midt i fleisen. Tenk både høyde og plassering over komfyrtopp når den monteres.

Lufting. Sist, men ikke minst. Husk alltid lufting til kjøleskap når det er innebygget eller står i en nisje. Hvis ikke, kan kompressoren bli for varm og motoren ryker.

REGELVERK: Pass på at ventilatoren er plassert riktig i forhold til funksjon og brann-norm, det vil si 75 centimeter over kokeflaten.
REGELVERK: Pass på at ventilatoren er plassert riktig i forhold til funksjon og brann-norm, det vil si 75 centimeter over kokeflaten. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
KJØLESKUFF: Liker du dype skuffer, kan du også bruke dem i stedet for kjøleskap. Blant andre Norpool og Ikea har kjøleskuffer.
KJØLESKUFF: Liker du dype skuffer, kan du også bruke dem i stedet for kjøleskap. Blant andre Norpool og Ikea har kjøleskuffer. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Gjør arbeidet lettere. La kjøkkenredskaper, oljer og krydder stå fremme. Da er tingene der når du trenger dem. En magnetisk knivblokk er et godt innslag i nærheten av kokeplassen, det samme er redskaper i dype skuffer. Men ikke integrer skjærefjøla rett over bestikkskuffen. Synd hvis du trenger ostehøvelen mens du bruker fjøla, en flyttbar skjærefjøl er mer praktisk.

Glassdører på skap passer best i rene soner, de fleste vet hvordan glass- eller stålplater ser ut med stekefettflekker. Mange fortrekker å ha oppvaskmaskinen til høyre for vasken, og vei uten hindringer mellom komfyren og oppvaskmaskinen.

Et trancherbord er et møbel som utvider kjøkkenets arbeidssteder. Utmerket som avlastningsbord, og har du fest, kan det for eksempel trilles ut i stuen med velkomstdrinker plassert på en hvit duk og med levende lys.

Se lyset på kjøkkenet. Plasser benkebelysningen i forkant av overskapet slik at hele benkeflaten blir belyst. Er lysene plassert helt inn mot veggen, vil de kunne blende ut i rommet. Ubehagelig, særlig hvis du har blanke flater, som fliser eller glass.

ÅPENT: La krydder og kjøkkenredskaper stå fremme, da er de lett tilgjengelige når du trenger dem.
ÅPENT: La krydder og kjøkkenredskaper stå fremme, da er de lett tilgjengelige når du trenger dem. Foto: FOTO: Sandra Aslaksen
PÅ SKINNER. Trenger du flyttbart lys, er det kjekt å ha lyspunktene på strømskinner.
PÅ SKINNER. Trenger du flyttbart lys, er det kjekt å ha lyspunktene på strømskinner. Foto: FOTO: Espen Grønli

Mange plasserer pendelen over bordet for høyt slik at bare toppen av hodet blir belyst i tillegg til at lyset blender. Det kan ikke gjentas ofte nok, mellom 55 og 70 cm fra bordflaten er en ideell pendelløsning.

Har du en mobil kjøkkenøy eller trenger flyttbart lys, er det kjekt å ha lyspunktene på strømskinner.

Skap luft rundt deg. Pass på at ventilatoren er plassert riktig i forhold til funksjon og brann-norm, det vil si 75 centimeter over kokeflaten.

HANDLELISTE. Mal en skapfront eller et felt på veggen med tavlemaling, du får den i flere farger. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
HANDLELISTE. Mal en skapfront eller et felt på veggen med tavlemaling, du får den i flere farger. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Henger viften for lavt, kan du lett stange hodet i kanten. Dessuten er det deilig å ha plass når du skal ta av lokket påhøye gryter. Da unngår du at kondensvannet renner av på benken fordi du ikke får snudd lokket over gryten.

Løft gjerne overskapene mer enn de vanlige 50 til 60 centimeter slik at rommet virker luftigere. Har du plass under taket kan du vurdere to rader med overskap.

Er du glad i dype skuffer, kan du også bruke dem i stedet for kjøleskap. Blant andre Norpool og Ikea har kjøleskuffer.

IDE FOR ARBEID. Mange har lese og arbeidsplass på kjøkkenet. Du kan skape en lignende selv. Treplaten er lagt på benkeplaten og den støttes av to bordbein i den ene enden. Svingbart arbeidslys på veggen, kjøkken fra Multiform.
IDE FOR ARBEID. Mange har lese og arbeidsplass på kjøkkenet. Du kan skape en lignende selv. Treplaten er lagt på benkeplaten og den støttes av to bordbein i den ene enden. Svingbart arbeidslys på veggen, kjøkken fra Multiform. Foto: FOTO: Mikkel Rahr Mortensen

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2013, og sist oppdatert 25/01 2018.

Les også